Vannak olyan problémák, amiket nem lehet egyedül megoldani

Czeczon Enikő

Az az érzés mindenkinek ismerős, amikor a bajok, a kétségek, a panaszok, a nyűgök szét akarnak feszíteni bennünket. Egyszerűen csak sírnánk egész nap, és csak arra vágyunk, hogy kiöntsük a szívünket valakinek, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy megkönnyebbül az ember, ha kiadhatja bánatát valakinek. Azonban felmerül a kérdés, hogy kinek mondjuk el, ha valami a lelkünkre nehezedik. 

Évekkel ezelőtt még volt, aki szégyenként élte meg, hogyha lelki problémájával pszichológushoz kellett fordulnia. Arról nem is beszélve, hogy sokan ferde szemmel néztek arra, aki igénybe vette egy szakember segítségét. 

Napjainkra azonban ezt a negatív nézetet nagyjából sikerült levetkőzni, mert rá kellett jönni, hogy vannak az életnek olyan problémái, amelyeket nem lehet egyedül, vagy éppen a barátok és családtagok támogatásával megoldani. 

Itt jön képbe az a külső személy, aki nem azt kérdezi, hogy miért tetted, vagy mit érzel, hanem azt, hogy mi vezetett odáig, hogy ezt tedd, ezt érezd. Nem egy olyan esemény lett életre hívva, amelynek célja, hogy a pszichológus személyét, vagy éppen a pszichológiai témákat közelebb vigyék az emberekhez. Ezen elképzelés mentén alakult meg a Pécsi Pszichológus Napok elnevezésű esemény is a vármegyeszékhelyen. 

Ezeknek köszönhetően mára már tudjuk, hogy nem bűn pszichológushoz fordulni, de vajon azt tudjuk, hogy nem bűn segítséget kérni?