Jegyzet

2023.04.02. 13:34

Tortúra? Tour-túra!

Szűcs Zsolt

Fotó: Czinege Melinda

Kár lenne szépíteni, május 12-én kicsit megáll Pécsett az élet. A közlekedés a Tour de Hongrie tágabban vett útvonalán biztosan, hiszen a rangos kerékpárverseny a bringások biztonsága érdekében teljes útlezárás mellett szeli át szinte az egész várost. És ha már nem tehetünk ellene, nézzük a jó oldalát! Ezzel ugyanis nemcsak a világ kerékpár-, hanem turistatérképére is fölugorhatunk, a lassan a Tour de France és Giro d’Italia nyomdokaiba lépegető körverseny közvetítései világszerte százmilliók tévéin futnak majd. 

És egyébként is! Egy olyan kerékpárosmúlttal büszkélkedő városban, mint Pécs, mondhatnánk, hivatalból is, a Tour-túrát nem tortúrának megélve elviselnünk, hanem megünnepelnünk, sztárolnunk kell egy ilyen eseményt! Ahogyan a velocipédek hőskorában tették elődeink 1894. augusztus 20-án; amikor a Zsolnay Vilmos elnökletével megalakult Pécsi Kerékpár Egylet úttörőinek gyűrűjében Budapestről begördült a városba az első feljegyzett országúti viadal 31 fős mezőnye. És városunk másik jeles szülötte, a magyar sport egyik legnagyobb polihisztora, Lauber Dezső is pályakerékpárban, a vadonatúj pécsi Velodromban szerezte meg tucatnyi sportága közül az egyik első bajnoki címét. 
Az 1925-ben életre hívott Tour de Hongrie-hoz ugyan csak harmadjára csatlakoztunk, ám az eddigi 43 versenyéből további 19-szer adtunk otthont egy-egy országúti vagy hegyi befutónak. 
Legutóbb éppen 19 esztendeje, így bátran húzzunk rá most lapot, és varázsoljunk a verseny köré egy sportos és idegenforgalmi nyerő napot! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!