2025.01.05. 13:40
Panelban is kolbászolhatunk
A legtöbbünknek megvannak a kedvenc történetei a disznóvágásokról, amik esetében már megkoptak az emlékek a korán kelésről, az olykor dermesztő hidegről.
Kiskorunkban láttuk, ahogy a mama mossa a beleket miközben mi szaladgálunk egyik helyről a másikra, s kissé idősebb fejjel azt is megtapasztalhattuk, hogy milyen az aktív munkálatoknak már aktív részesének lenni. Sőt, újságíróként Bonyhádon a hagyományos székely verziót is megismerhettem, s kóstolhattam a feltálalt csemegékből is.
Az elmúlt egy évtizedben viszont már megritkultak, szinte el is tűntek azok az alkalmak, amikor az elejétől a végéig rész veszek a folyamatokban.
Nálunk is elindult a trend, hogy már csak a szükséges részeket vásároljuk meg másoktól, amit aztán a magunk módján dolgozunk fel.
Persze a panelban nem is igen van másra lehetősége az embernek, hiszen a hely nem elégséges a legtöbb munkafázishoz. Ha éppen csak kolbászra vágyunk, akkor már a húst is daráltan vesszük, mivel a cél csupán az, hogy a saját szájunk íze szerint legyen ízesítve a kolbász és a szalámi. Persze mindezt meghatározzák a családban generációról generációra tovább adott receptek, de olykor a kísérletezésre is van lehetőség.
A legkritikusabb rész persze a füstölés, hiszen emeletes házban nincs lehetőség hozzá a helyiséget kialakítani, s ha a közelben nincs ismerős, aki ezt megoldaná nekünk, akkor magunkra vagyunk ítélve. Éppen ezért jó tudni, hogy vannak már olyan hentes üzletek, amelyek vállalják ezt a szakaszát a munkának, hiszen így bárki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy megalkossa a maga számára tökéletes étket. Innentől kezdve már csak az időt és az energiát kell megtalálni hozzá.