2025.01.04. 11:30
Jó reggelit!
„Jó reggelit, szép napot! Kakaómba sok habot...” – áll gyermekem egyik kedvenc, sokat hallgatott zenéjének szövegében. S milyen igaza van az Apacuka zenekarnak. A reggeli milyensége ugyanis az egész napot meghatározza.
Egy tartalmas, finom reggeli energiával tölt fel, segít koncentrálni, jobb kedvre derít, sőt, néha még a kreativitásunkat is serkenti. Van, aki a reggeli rohanásban nem is eszik semmit, csak egy kávéval vagy teával indítja a napot. Más inkább korábban kel fel, hogy nyugodtan megadja a módját ennek az étkezésnek.

Fotó: MW
Tojás, pékáru, felvágott, tejtermékek, zöldségek. A legtöbben ezekből válogatnak, ha reggeliről van szó. Mások inkább édességre vágynak – kukoricapelyhet, zabkását, amerikai palacsintát esznek. Az utóbbi években külföldi trendek is begyűrűztek hazánkba, és már egyre többen kísérleteznek kevésbé megszokott ételekkel: avokádós pirítós, granola és egyéb izgalmas fogások is gyakran feltűnnek az asztalokon.
Az angolul brunch-nak nevezett étkezési alkalom, amely a hagyományos reggeli és ebéd közötti időszakban van, különleges helyet foglal el a gasztronómiában. Ez a késő reggeli vagy korai ebéd évekkel ezelőtt még csupán úri hóbortnak számított, de mára már teljesen elfogadottá vált, sőt, egyre divatosabb.
Reggelizőhelyek Baranyában
Már vármegyénkben is egyre több reggelizőhely nyílik, melyek szinte egytől egyig népszerűek. Nemcsak az ételeik miatt, hanem azért is, mert lehetőséget adnak egy kis kikapcsolódásra a mindennapi hajtás közepette. Legyen szó otthoni reggeliről vagy egy kedvenc reggelizőhelyről, egy biztos: a nap első étkezése nemcsak a testet tölti fel energiával, hanem a lelket is.