2025.02.13. 11:00
Mit adhat nekünk a Pécsi Borvidék?
Pécs mecsekoldali része az utóbbi pár évtizedben átalakult. A boros pincék helyét átvették a családi házak és már nem készül bor a kisebb-nagyobb szőlőkben. Ugyanakkor most új lehetőség előtt a térség.
Az utóbbi években egyre inkább megfigyelhető, hogy a hazai borkultúra változik. Míg korábban a vörösborok domináltak, ma egyre többen választják a fehér- és rozéborokat. Ez különösen jó hír a Pécsi Borvidék számára, amely kiváló fehérbor-termelő vidék. Az idősebbek talán még jobban emlékeznek, hogy Pécsen, a hegyoldalakban mennyi kisebb-nagyobb szőlős birtok, pince volt. A szubmediterrán klíma, a sok napsütés és a vulkanikus talaj még kistermelőknek, házi fogyasztásra is remek borokat eredményezett. A Cirfandli bor pedig különleges büszkesége a vidéknek.

Fotó: MW
Valamikor rengeteg helyen készült bor
Ez a világ nyilván már a múlté, hiszen az apró kis pincék helyét átvették a családi házak, a szőlőtőkéket kivágták, helyükön pázsit nő. De professzionális szinten nem kell sajnálkoznunk, hiszen miután 2023-ban a Pécs Vidéke és a Szederkényi Hegyközség összeolvadt, létrejött egy több mint 500 tagú szervezetet. Ez erősítette a termelők együttműködését és hozzájárult ahhoz, hogy a borvidék újra a figyelem középpontjába kerüljön. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete pedig gyakorlatilag elképesztő tudásbázist, génbankot is biztosít.
Ennek is köszönhető, hogy egyre több helyen találkozhatunk pécsi borokkal, amelyek rangos versenyeken is jól szerepelnek. Egy pohár pécsi bor nemcsak kellemes, hanem a hagyományunk része, egy darabka kultúra is. Egy-egy üveg megvásárlásával nemcsak a helyi borászatokat segítjük, hanem hozzájárulunk a régió fejlődéséhez is.