Bama.hu videó

2025.02.12. 08:20

Magyarországon is divat lett a dubajozás – VIDEÓ

2024-ben indult a trend, ám 2025-ben új méreteket ölt. Dubaji csoki lázban ég Magyarország is.

Az utóbbi hónapokban elképesztő trenddé nőtte ki magát a „dubaji csoki” jelenség, és úgy tűnik, ha valami zöldes árnyalatot kap a pisztáciától, az máris egyenes út a prémium minőség és a luxus illúziója felé. De vajon tényleg minden, amiben pisztácia van, dubajinak számít? És egyáltalán, honnan jött ez az egész őrület? 

dubaji csoki
Itthon is hasít a dubaji őrület, már minden pisztáciás csoki dubajinak számít.
Fotó: Löffler Péter

Dubaji csokiőrület: tényleg minden dubaji, amiben pisztácia van? 

A közösségi média tele van csillogó-villogó csokoládékölteményekkel, amelyeket „dubaji csokiként” árulnak, és az emberek hajlandóak mélyen a pénztárcájukba nyúlni egy-egy szeletért. Valóban finom? Ízlések és pofonok, de fogjuk rá, hogy igen. Megéri az árát? Ez már vitatható. A pisztácia önmagában is drága alapanyag, és a Közel-Keleten valóban nagy hagyománya van a pisztáciás édességeknek, de ettől még egy magyar cukrászda pisztáciás bonbonja nem lesz dubaji. 

 

A legnagyobb probléma az, hogy a „dubaji” szó lassan elveszíti valódi jelentését, és csak egy marketingfogássá válik. Egyre több termék próbálja meglovagolni ezt a trendet, és szinte mindenbe belecsempészik a pisztáciát, hogy prémiumként lehessen eladni. Nem csoda, hogy egyre többen húzzák fel a szemöldöküket, amikor újabb és újabb „dubaji” termék bukkan fel a boltok polcain. Ez az egész jelenség jól mutatja, mennyire befolyásolhatóak vagyunk, ha egy terméket elég jól csomagolnak. A valóság azonban az, hogy attól, hogy valami drága, még nem biztos, hogy különleges. A pisztácia finom, a csoki is, de talán itt az ideje egy kis józan észnek is, mielőtt minden édességet automatikusan dubajinak kezdünk hívni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!