2025.04.10. 16:20
Erdei gomba: finom, de ismerni kell
Nem csak az ínyencek tudják, az erdei gomba nagyon sokoldalú és finom konyhai alapanyag. Kellő ismerete nélkül viszont veszélyes is lehet az erdei gomba, ha egyszer tévedünk.
A piacon szemtanúja voltam egy esetnek, amikor egy hölgy ment oda a bevizsgálóhoz, kosarában erdei gomba volt. Jól meg volt pakolva a hordozó, alig bírta el az illető. A gombavizsgáló kérése szerint kiborította a zsákmányt az asztalra, aztán izgatottan várta a fejleményeket. Amikor a szakember egymás után húzogatta át a kalaposok nagy részét az asztal másik oldalára, egy kicsit elsápadt. Talán még reménykedett abban, hogy a helyben maradt négy darab az, ami nem alkalmas a fogyasztásra, de a vizsgáló gyorsan szerte oszlatta a reményeit. Aztán a félre söpört nagy halomból kiválogatott néhányat, és azt mondta, ezek fogyasztásába bele is lehet halni.

Fotó: MW / Forrás: MW
A hölgy arca a sápadtról vörösre váltott, és miközben dühösen elviharzott, hangosan közölte, hogy ide se jön többet. Pedig az ingyenes gombavizsgálatnak pontosan az a célja, hogy a gyűjtők, kellő szakértelem hiányában bizonyosságot szerezzenek az erdei, mezei gombák ártalmatlanságáról
Amatőr gombászok közül is sokan hódolnak az erdei gomba szedésének
Ismerőseim közül a szezonban - különösen eső után pár nappal - többen is járják a már ismert lelőhelyeket. Van olyan, aki segítséget nyújtó kiskönyvet visz magával, a másik pedig azt a gyakorlatot alkalmazza, hogy csak az általa ismert egy-két fajtához nyúl hozzá. De egyikük sem mulasztaná el még csak véletlenül sem, hogy mielőtt a konyhapultra kerülne a gyűjtögetés eredménye, ne mutatná meg a szakavatott gombaszakértőnek. Mint mondják, csak így szerezhető meg a bizonyosság, csak így érhető el a biztonság a finom falatok élvezete érdekében.