Nem ördöngősség

2019.04.27. 11:30

Kinyitnak a tájházak kapui, kovászos kenyeret is süthetünk

Megyénk öt települése – Hidas, Orfű, Szaporca, Hosszúhetény és Szajk – csatlakozott a Magyarországi Tájházak Szövetsége által szervezett hétvégi Tájházak Napja országos rendezvénysorozathoz.

M. R.

A Szent György napjához közeli ünnepélyes tavaszi kapunyitás alkalom arra, hogy a tájházak a tavaszi, nyári programajánlatukra, eseményeikre felhívják a leendő látogatók figyelmét.

A Szaporcai Cifraházban Kenyér-Kísérlet címmel rendez kétnapos programot a Vidéken Jó! Alapítvány. Szombaton és vasárnap bárki süthet a kemencében kenyeret, a résztvevőknek segítenek a tészta összeállításában, a kemence fűtésében, a sütés műveleteiben, és természetesen az elkészült kenyereket is megkóstolhatják.

– Azért Kenyér-Kísérlet lesz, mert készült ugyan már sok kalács, kenyér a kemencében, de eddig csak vaslábosban, hagyományos módon, kövön most először fogunk süt­ni kovászos kenyeret – mondta Bozsits József, az alapítvány elnöke, akinek Kovács Orsolya és Váczi Gergő fog segíteni a kenyérsütésben. A Szaporcai Cifraház közösségi kemencéjét Bozsits József építette, két évvel ezelőtt készült el, az építkezésben spanyol és török önkéntesek is részt vettek az Európai Önkéntes Szolgálat égisze alatt megvalósult Inspirálódj a helyi közösségben! című projekt keretében.

A hivatalvezető rendszeresen süt kovászos kenyeret

A kovászoskenyér-sütés a reneszánszát éli, legutóbb Palkonyán, „A kenyér illata” elnevezésű program is óriási siker volt, amely nyilvánvalóan annak köszönhető, hogy az emberek egyre jobban érdeklődnek eziránt. Salamon Balázs, aki egyébként a Siklósi Járási Hivatal vezetője, körülbelül 5–6 éve heti rendszerességgel süt kenyeret, vagy péksüteményeket. Kezdetekben és még ma is a saját tapasztalatokon, gyakorláson alapuló tanulásban hisz. Mint mondta, az interneten megtalálható Kovász Labor közösség hasznos információi és Ormos Gabriella workshopjai bárki számára egyszerűbbé teszik a tanulást.

– Egy jó kovászos kenyérhez alapvetően jó minőségű liszt, só és víz kell. Sok különböző egymásra épülő folyamatnak kell összeállni, hogy a végén egy szép, finom és nem utolsósorban egészséges kenyér készüljön. A tészta összeállításhoz 4–5 óra szükséges, ezek után 8–10 órás kelesztési időt kell hagyni, majd utána jön a sütés. Nagyon fontos a vekni alakja is, hiszen ezzel adjuk meg a kenyér végső kinézetét, mert csak a jól formázott vekni tud szépen megnőni, nyílni a sütéskor – mondta a hivatalvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!