Programdömping

2021.09.30. 07:00

Indul a fényfesztivál Pécsett, Villányba a borkedvelőket várják

Szeptember utolsó napja és október első hétvégéje számos kulturális programot kínál a megyében. Pécsre a fény szerelmeseit várják, Villányba a vörös bor kedvelőit, míg Harkányban együtt csobbanhatunk az idei szépségverseny döntőseivel.

Zsigmond József

Pécs, 2018. június 29. Fényfestés Gázi Kászim pasa dzsámiján a pécsi Széchenyi téren a Zsolnay Fényfesztivál elsõ napján, 2018. június 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Fotó: Sóki Tamás

Tavaly a járvány miatt elmaradt a nagy tömegeket vonzó pécsi Zsolnay Fényfesztivál, melyet idén szeptember 30-a és október 3-a között rendeznek meg. A rendezvényen végig követhetjük a Fény Útját, amely egy káprázatos mesevilágba vezeti el a látogatókat. A Széchenyi téri dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban úszik majd a tér épületeinek homlokzata, fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok, illetve New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban először Pécsen lesz látható a Beszélő fejek című fényalkotás a Színház tér előtti szökőkútban.

A legnagyobb érdeklődés minden évben a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyt övezi, ennek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a mozgó, háromdimenziós fényalkotások. A döntőbe jutott legjobb tíz produkció között találunk japán, francia, spanyol, ecuadori és magyar alkotásokat is.

– A Fény útja helyszínei a jelenlegi szabályozások alapján szabadon látogathatók, míg a szombati Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges – közölte a rendezvény szervezője, a Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Míg Pécsen a fény varázsol, addig Villányban a vörös bor csal mosolyt az arcokra. Pénteken veszi kezdetét a három napos Villányi Vörösbor Fesztivál. Közel harminc borász települ ki legjobb vörösboraival a rendezvénytérre, illetve végigjárhatjuk és -kóstolhatjuk a jobbnál jobb villányi borokat a pincesoron, megízlelhetjük a környék legfinomabb rétesit, sajtjait. A bor mellé számos kulturális program társul, koncertet ad a Republic, Kowalsky meg a Vega, a Vivat Bacchus, lesz szüreti felvonulás, gasztro-show, illetve traktoros Ördögárok túrán is részt vehetünk.

Harkányba a víz szerelmeseit várják, akik október első napján zenés éjszakai fürdőzés közben csobbanhatnak a Miss Hungary döntőseivel a fürdőben. Szigetváron október 1-én a Város Napja alkalmából városi kitüntetésátadó ünnepséget tartanak, szoboravatóval, plakátkiállítással, koncertekkel a Vigadóban. Komlón szombaton a német nemzetiségi önkormányzat zenés-táncos mulatságot tart a Béke Hotel kerthelyiségében, míg Dióspusztán a tizedik Dió Fesztivált, Nagynyárádon a negyedik Nemzetiségi Gasztro Találkozót, Komló-Mecsekjánosiban szüreti felvonulást, batyus bált tartanak. Vokányban vasárnap a művelődési házban a Rékavár Egyesület megnyitó ünnepségén fellép a Kikerics Táncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!