Bóbita Bábszínház

2021.10.12. 11:30

A pécsi előadások közben sokszor elveszik a játékban Mag Eszter

Mag Eszter idén érkezett a Bóbita Bábszínház Társulatához. A fiatal művész már otthon érzi magát Pécsen, s több szerepben is bemutatkozik az évad során. Élvezettel beszél munkájáról – ahogy ő fogalmaz, szeret elveszni a játékban.

Mohay Réka

Forrás: TomQuick Fotográfia

Fotó: Schnell Tamás

– Hogyan választotta a bábszínészpályát?

– Gimnázium végén láttam a Budapest Bábszínházban Az iglic című előadást, ami nagyon megfogott. Tetszett, hogy prózai színészekkel együtt adták elő, komplex jelrendszert használva, melyben a bábokat egy plusz jelentésrétegként használták. Vonzott az a gondolat is, hogy a bábokkal többféle karaktert is játszhatok, amik távolabb állnak a az alkatomtól. Mivel mindig is érdekelt a színház, úgy döntöttem, megpróbálom ezt az irányt, és fel is vettek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemre.

– Felnőttként is élvezetes lehet a bábszínház?

– Kifejezetten felnőtteknek szóló előadások is vannak már, illetve az elsősorban gyerekeknek szóló darabokat is felnőttek hozzák létre, így mindig van benne olyan mondanivaló, ami nem csak a kicsiket célozza. A mesék is metaforikus nyelven szólnak, nem csak a fiatalabb generációkhoz. Azt gondolom, egy igazán jó bábelőadás minden korosztálynak szól.

– Bábozáskor ki áll a középpontban, a báb vagy a színész?

– Bábozáskor is ugyanúgy a belső tartalmakat osztja meg a játszó, mint egy hagyományos színielőadásban, itt azonban van egy közvetítő, a báb, s rajta keresztül történik mindez. Előfordul, hogy konfliktus van a bábos és a bábja közt és ez a kapcsolat szüli a jelenetet. De mivel már jó ideje nem bújnak paraván mögé a bábosok, a színész akkor is szerves része az előadásoknak ha nem ennyire kiélezett a helyzet.

– Hogyan került a Bóbita Bábszínházba?

– Sramó Gábor igazgató meghívására jöttem, de mivel Czéh Dániel osztálytársam volt Marosvásárhelyen, így már korábban is jártam Pécsett. A volt osztályomból négyen is itt dolgozunk, illetve a legjobb barátnőm is ide szerződött. A társulat is szeretettel és kíváncsian fogadott, mindenben segítenek, támogatnak, így szerencsére igazán otthon érezhetem magam a városban.

– Van példaképe?

– Nem tudnék egy konkrét személyt mondani. Felnézek azokra, akik önazonosan alkotnak, akik megtalálják a saját hangjukat és mernek igazán jelen lenni a saját alkotásaikban, legyen szó színészről vagy íróról. Minden szerepet saját magamból építek fel, és ezt az őszinteséget igyekszem megtalálni én is, mert enélkül mesterkélt lenne amit csinálok.

Erdélyben végzett, Svédországban tanul

Mag Eszter 1997-ben született Budapesten. Gimnázium után Marosvásárhelyre költözött, ahol bábszínész szakon végzett. Összetartó és inspiráló közeget jelentett számára az egyetem, ez idő alatt az erdélyi magyarság életébe is betekintést nyert, gazdagítva és árnyalva a különböző kultúrákról alkotott képét. A diploma után a Kövér Béla Bábszínházban töltött két évet Szegeden. Jelenleg a Stockholmi Művészeti Egyetem előadóművészet szakos hallgatója, melyet a színházi munka mellett végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!