Balesetveszélyes

2021.10.15. 17:30

Pécsett hiába okosak a zebrák, ha nincsenek karbantartva

Okos zebrák telepítését kezdeményezte a fideszes városvezetés Kertvárosban 2017-ben. A megvalósítás elsőként a Csontváry utca és a Nagy Imre úti kereszteződésben történt meg, hiszen a közelben található egy közoktatási intézmény, a nevelési központ. Nem egy baleset is bizonyította, hogy biztonságossá kell tenni a környéket. Ennek okán még további két okos zebrát telepítettek a Nagy Imre úton.

Czine V.

Fotó: Löffler P.

– A SafeCross okos zebra egy mozgásérzékelő rendszerrel észleli az átkelőhöz közeledő gyalogost, majd messziről látható fényekkel, villogással figyelmezteti az autósokat mindkét irányba az aszfaltba süllyesztett LED-ekkel – magyarázta el a működési elvét Csizi Péter, Kertváros akkori ország­gyűlési képviselője.

A beruházás bruttó 15,8 millió forintba került, a városrész lakói egy fokkal biztonságosabb módon kelhettek át az úttesteken. Ennek ellenére nem sokáig élvezhették az említett zebrákat, ugyanis az elmúlt időszakban több olvasónk is jelezte lapunknak, hogy hiába állnak emberek a zebránál, nem kezd el villogni. Így az esti órákban az átkelés nem a legegyszerűbb.

A fényjelzés nélkül nem egyszerű az átkelés.
Fotó: Löffler P.

A témával kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot is.

– A burkolatba épített LED-villogókat egy szenzor hozza működésbe, ami érzékeli a gyalogátkelőhely felállási pontján megjelenő gyalogosokat. Amíg a gyalogos átkel a zebrán, a LED-ek villogó üzemmódban működve figyelmeztetik a gépjárművezetőket – részletezték válaszukban. – A rendszer folyamatos üzemmódban van, működésbe a gyalogosforgalom hozza. Az egyik helyen garanciális javítást kell végezni a kivitelező cégnek, ez idő alatt ideiglenesen nem működnek a LED-fények – közölték.

Működjenek újra!

A minap Kertvárosban jártam, meglátogatni a nagymamámat az esti órákban, amikor arra lettem figyelmes, hogy az említett okos zebra nem működik. Nem izgattam fel magam, hiszen történhetnek hibák. Másnap ismét Kertvárosba utaztam, és megint nem működött. Erre azért szerintem fokozottan figyelni kellene – nyilatkozta lapunknak Ángyán Patrícia, aki elmondta azt is, hogy hosszú perceket kellett várnia, mire egy autó végre megállt a zebránál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!