Digitális világ

2021.11.02. 13:59

Mikor kapjon mobilt a gyermek? – a szakértő válaszol

Nemcsak a gyerekeknek nagy felelősség, ha telefont kapnak, de a szülőknek is. Online térbe engedni egy fiatalt igen nagy veszélyekkel jár. A témával kapcsolatban lapunk felkeresett egy szakértőt.

Mohay Réka

Fotó: Shutterstock

A szülők körében örökös kérdés marad, hogy mikor engedjék gyereküket telefonközelbe. A témával kapcsolatban igen nehéz az állásfoglalás. A 70-es évek gyermekei csak szülőként ismerték meg a mobilokat, míg a 90-es évek szülötteinek már huszonévesen az életük része lett.

Akik pedig most születnek, már egy teljesen digitális világba érkeznek. Fontos megemlíteni azt is, hogy igen erős a nyomás, nehéz megmagyarázni a gyermeknek, hogy a társának miért van és neki miért nem lehet. A koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt az iskolákban a digitális oktatás kapott főszerepet. Így a szülők kénytelenek voltak az online térbe engedni gyermekeiket. Hiába tértek vissza mára már az iskolákba, van ahol megkövetelik a közösségi oldal meglétét, mert a házi feladatot a tanárok ott teszik közzé.

Fegyverneki Gergő tanár, több pedagógia szakkönyv írója, az NMHH debreceni Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjának oktatója a következőket mondta el a témával kapcsolatban:

– Általánosságban a gyerekek akkor szoktak először telefont kapni, amikor elkezdenek egyedül iskolába járni. Erre a célra viszont nincs szükség olyan okostelefonra, amellyel hozzáférnek internetes tartalmakhoz. A szakember véleménye szerint internetezésre és egyéb alkalmazások letöltésére alkalmas okoseszközt csak 14 éves kor felett érdemes adni a gyermek kezébe.

Ezzel valamennyi teret már kap a gyerek, de ekkor sem szabad még elengedni a kezüket. Ha ilyen jellegű készülék mellett döntenek a szülők, mindenféleképpen telepítsenek rá szűrőprogramot, hiszen sok gond megelőzhető azzal, ha az online térben is fogják a gyerek kezét. Így a későbbi önállósodás során még nagyobb teret kaphat.

 

 

A tartalmak kezelését tanulni kell

– A gyerekek túl korai online jelenléte elsősorban azért veszélyes, mert olyan tartalmakat láthatnak, amelyek nem nekik valók. Olyan helyzetekbe is kerülhetnek, amelyek kezeléséhez nem elég érettek. Ártó szándékkal közeledhetnek hozzájuk felnőttek, de a kortárscsoportjaik is képesek az online bántalmazásra. Sajnos napjainkban ezek egyre gyakoribbak, a gyerekek nincsenek felkészítve ezek kezelésére és pszichés feldolgozására. A legtöbb közösségi felület 13 éves kortól engedélyezi a saját fiók létrehozását. Szülőként érdemes szabályokat hozni. Ne ossza meg a jelszavát senkivel. Mindig gondolja át, mit tesz közzé – fogalmazta meg a szakember.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!