Hatalmas segítség

2021.11.03. 14:00

Magyarok Kenyere program: Idén több mint 44 tonna búza gyűlt össze

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezői Bólyban, a Roth Pincészetben tartották meg a megyei adományozó ünnepséget. Az idén 11 megyei szervezetet tudtak támogatni lisztadomány formájában.

Rajnai-Zsíros Krisztina

20210904 Győr XIX. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó, Széchenyi tér, Képen: gyerek előtérben: Huszárszki Barnabás, háttérben: Huszárszki Csongor, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Jakab István, az ország­gyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke, dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, Rittlinger József, a NAK Baranya megyei elnöke, kormányhivatali főosztályvezetők és polgármesterek, az adományozottak és az adományozók részvételével tartották a Magyarok Kenyere program idei, Baranya megyei adományozó ünnepségét.

A napokban megrendezett eseményen beszámoltak az idei évi eredményekről is. Mint elhangzott, 2021-ben, augusztus végéig összesen több mint 44 tonna búza gyűlt össze a 117 gazdálkodó (beleértve számos szövetkezetet, társas vállalkozást is) felajánlásának köszönhetően. Az idén közel 20 gazdálkodó szervezettel több adományozott, így az összegyűjtött mennyiség is több lett.

Tizenegy baranyai szervezet kap lisztet

Annak ellenére, hogy sokkal nehezebb évük volt a gazdáknak, mégis nagyobb mennyiséget ajánlottak fel a program számára, ennek köszönhetően 11 megyei szervezetet tudtak támogatni lisztadomány formájában, ebből a legnagyobb adományozott mennyiség két szervezet számára 2500-2500 kilogramm volt. A kedvezményezett szervezetek: Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Dél-Baranyáért Alapítvány, Szent Márton Caritas Alapítvány, Bólyi Gyermek­otthon, Manócska Alapítvány, Máriakéméndi CsÁO, Sásdi CSÁÓ, Sombereki Szociális Otthon, Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, Ócsárdért Alapítvány. Rajtuk keresztül rengeteg rászoruló jut adományhoz.

Két helyi termelő is bemutatkozhatott

Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a megyében összegyűjtött búzamennyiségből 24 tonnányi lisztet osztottak ki a baranyai szervezetek között, a többi pedig a központi lisztadományhoz járult hozzá. Az összegyűjtött búzát a Neolit szállította el a szigetvári malomba, az adományozottak pedig november végén kapják meg a liszteket. Az ünnepségen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködésének köszönhetően két helyi termelő is bemutatkozott, Mohácsról Csiba László házi pék­áruval, Gerdéről pedig Horváth Károly füstölt áruval volt jelen a rendezvényen.

Pécsről indult a program több mint tíz éve

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem kezdeményezés 2010-ben, Pécsről indult el Korinek László ötlete nyomán, amelynek hatására 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze a szervezők. 2013-ban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is bekapcsolódott a kezdeményezésbe, 2018-ban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége átvette a program lebonyolításának jogát, egyúttal a Magyarok Kenyere Alapítványt is.

Segítséget adnak a felemelkedéshez

A 11 éves Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere program immár az egyik legszélesebb társadalmi bázison nyugvó kezdeményezés a Kárpát-medencében, amelynek keretében adományozók ezrei ajánlanak fel több száz tonna gabonát évente, karitatív célra. Magyarország teljes területéről, és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről minden évben ajánlanak fel búzát a gazdálkodók magyar gyermekeket segítő szervezeteknek, határainkon innen és túl, közel százezer határon inneni és túli magyar gyermek és család mindennapi kenyeréhez járulva ezzel hozzá. A program szervezőinek hosszabb távú célkitűzése, hogy ne csupán segélyt nyújtson, hanem eszközt is a felemelkedéshez a hátrányos helyzetű térségekben. Ebben is segíthetik a programot azok a sikeres anyaországi agrárvállalkozások, amelyek társadalmi felelősségvállalásuk jegyében csatlakoznak a kezdeményezéshez. A Marton Genetics cégcsoport például az idén húsz tonna búza vetőmagot ajánlott fel a kárpátaljai magyar gazdák megsegítésére, az elvetett magból fejlődő termésből őrölt liszt jövőre adományként kerülhet a rászorulókhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!