Hobbija a mestersége

2019.03.13. 07:01

A Mecsek titkait keresi a nemzeti park „sajtófőnöke”

Évszakok a Pintér-kertben címmel zárult most tárlat a Zarándok Galériában, de a fotókból, versekből, prózai írásokból készült összeállítás várhatóan utazik majd tovább a megyében.

Mészáros B. Endre

– Miről szól ez a tárlat?

– Tavaszi virágok, nyári kertrészlet, őszi termések és téli csendéletek láthatók a 16 képen, emellett az arborétum hangulatát megidéző rövid vers, mese és egy fiktív történet mutatja be a növényegyüttes születését, szépségét. A tervünk pedig az, hogy így egészében elvisszük többfelé Baranyában az összeállítást.

– Mekkora anyaggal készült?

– Több száz felvétel, hiszen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazottjaként dokumentálom fotókkal a kert életét, amit archiválok és egy részét a kert közösségi oldalán is népszerűsítem. Most a bimbózó leánykökörcsinről került ki a netre egy friss fotóm.

– Nemzeti parkban dolgozik, ugyanakkor az önálló fotókiállításai igen gyakran kultúráról szólnak.

– Gyerekkorom óta rendszeresen járom a nagyvilágot, és nem vagyok az az üldögélős, vízparton napozós turista, kíváncsian keresem a helyi természet és kultúra érdekességeit. Eddig 37 országban fordultam meg öt kontinensen. Ahol pedig nemzeti park volt a közelben, azt sem hagytam ki. Emellett a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságon a marketing kiadványokhoz és mindenféle munkafolyamatokhoz készítek képeket.

– Milyen témakörök érdeklik, ha kilép a természetből?

– Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 események kapcsán figyeltem fel Pécs építészeti szépségeire, az apró részletekre. Emellett az Ördögkatlan, a POSZT eseményein is ott vagyok évről évre, és bejárok a Pécsi Nemzeti Színház fotós próbáira is. Ezeken túl, a Mecsek rejtett titkait is szívesen megörökítem.

– Van olyan kép vagy sorozat, amire kifejezetten büszke?

– Nem szeretnék semmit kiemelni, mert nekem mindegyik nagyon fontos, hiszen nem lehet semmilyen pillanatot kétszer ugyanúgy elkapni.

– Van fotós álma?

– Peruban a Machu Picchu, remélem egyszer az is összejön.

– A hobbija a mestersége, jut még emellett egyébre is ideje?

– A Pécsi Animáció Története kiállítást és foglalkoztatót említeném a Király utca 9-ben, ahol a kezelő egyesületnek, a Total Artnak a tagja vagyok.

A nemzeti park „sajtófőnöke”

Komlós Attila 1975-ben született Pécsett. A Jókai Úti Általános Iskolába járt, a Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen diplomázott földrajz szakon, turizmus szakirányon 1999-ben. A Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságon dolgozott 2006-ig, ekkor került a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósághoz, ahol azóta marketing és kommunikációs menedzserként programokat szervez, sajtóügyeket intéz. Tíz önálló tárlat mellett született egy könyve, egy másikat pedig (Gebauer Ernőről) szerkesztett. Nőtlen, Pécsett él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!