horvátok teátruma

2018.03.11. 15:30

Április elején premierrel indul majd a legújabb pécsi színház

Elkészült az új Horvát Színház és a szakemberek úgy fogalmaznak, ami a Kodály Központ a koncerttermi palettán, kőszínházban ugyanilyen különleges és korszerű ez az építmény, sőt még a belső téri látványban is van némi hasonlóság.

Mészáros B. Endre

Némi üröm azonban az örömben, hogy a 2014 tavaszán induló építkezésnek eredetileg fél évvel későbbre már az átadását tervezték, ez az időpont három és fél évet csúszott, a kalkulált, valamivel több mint félmilliárd forintos beruházás pedig legalább 300 millióval drágább lett. A történet legnagyobb vesztese Vidákovics Antal, aki elérte, hogy 1995-től önálló horvát színház legyen Pécsett, lobbizott a bővítéséért, pénzt szerzett a telekhez 2006-ban Zágráb városától, de a ház átadását már nem élhette meg. Úgy hiszem, legalábbis érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy róla nevezzék el a teátrumot.

Nem mozog a tető

Az első tervek még arról szóltak, hogy a tető nyitható, zárható lesz, emiatt első körben fűtéssel sem számoltak, miután nyári időszakban, tavasztól ősz végéig képzelték el a játszóhely üzemeltetését. Vidákovics Szláven aztán 2009-ben vette át a színház irányítását és ő már egy olyan kőszínházban gondolkodott, mely egész évben modern környezetben biztosítja a játéklehetőséget – ez az elképzelés valósult meg.

Négy előadás lesz

– Kezdettől irreálisnak láttam, hogy ez az 1200 négyzetméteres összterületű beruházás fél év alatt felhúzható, miközben a régi épületet is felújítják – összegez az igazgató. – A Horvát Színház elkészült végre, nézzük inkább azt hogy mi lett benne. A kulcsokat a múlt hétvégén kaptuk meg, most a beköltözés zajlik. Úgy tervezzük, hogy április első hetében nyitunk, Miroslav Krleža: Filip Latinovicz hazatérése című darabjának bemutatójával. Erre az évadra június közepéig tervben van négy premier és minden alkalommal magyar felirattal vagy tolmáccsal megy az előadás, vagyis mindenkihez szólnak az itt látható színjátékok.

Ez volt holtidőben

Hogy mit csinált a színtársulat az építkezés ideje alatt? Nos, a Horvát Színház mindenkor tájoló színházként is működött, misszió jelleggel járják a régió horvát településeit. Évi négy-öt új bemutatójuk volt most is rendszeresen, a próbákhoz és a premierekhez pedig rengeteg segítséget kaptak a Nemzeti, a Harmadik és a Janus Egyetemi Színháztól.

Mit tud a teátrum?

Ami a telek adta méretbe belefért: 105 férőhelyes nézőtér és 10x10 méteres színpad épült. Hogy mekkora ez, összehasonlításképpen: a Pécsi Nemzeti portál nyílása 8 méteres. Van továbbá egy jókora előtér, ahová Vidákovics Szláven szimbolikus jelleggel egy jókora cserépben élő olajfát szeretne állítani. Kisebb próbaterem is készült a színpad feletti részen és tágasak az öltözők. A régi épületben pedig kialakítottak öt apartmant a vendégművészek fogadására. Nem szűnik meg az Anna udvari szabadtéri játszóhely sem. Teljes egészében felújították, a nézőtér ugyan kicsit kisebb (100 férőhelyes), de sokkal korszerűbb. Itt a nyári játékokon már terveznek előadásokat.

Saját színtársulatot is terveznek

A fenntartó most a város, a kivitelezést is a pécsi önkormányzat felügyelte, a városfejlesztési irodától kapták meg a kulcsokat a hétvégén a horvát színház alkalmazottai. A teátrum működtetését várhatóan rövid időn belül az országos horvát önkormányzat fogja átvenni, ennek szellemében az igazgatói pozícióban Vidákovics Szlávent megbízási szerződéssel egy évre erősítették meg, aztán új pályázatot írnak ki a posztra. Ezt követően az a terv, hogy öt-hatfős kis saját társulatot hoznak létre, melynek kialakítására az eszéki Színművészeti Akadémiával kötöttek együttműködési szerződést, de számítanak azokra a dél-dunántúli horvát fiatalokra is, akik kedvet éreznek a színpadi játékhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!