állatkínzás

2019.07.17. 17:30

Elköltözött a gazda, éheztek a malacok

Kiéhezett, kiszáradt, borzalmas állapotban lévő törpemalacokra bukkantak a komlói állatvédők az egyik elhagyott ház portáján – a gondos orvosi ellátás ellenére csak az egyik állatot sikerült életben tartani, a gazda ellen rendőrségi feljelentést tettek.

Wald Kata

Fotó: Berán Dániel

Az éhhalál küszöbén lévő, teljesen kiszáradt, borzalmas állapotban lévő törpemalacokra – anyadisznó és kicsinye – bukkant a minap egy komlói állatvédő egy elhagyott ház portáján. A Komlói Állatvédő Egyesület internetes közösségi oldalon olvasható bejegyzése szerint az idősebb állat teljesen erőtlenül feküdt, felkelni is alig tudott, a szőre kihullott, bőre rászáradt a csontjaira. Életét a többszöri infúziós kezelés, a vitaminok és a gondos orvosi ellátás ellenére sem sikerült megmenteni, elpusztult. Malaca valamivel jobb állapotban volt, mikor rábukkantak – az azóta Matyika névre keresztelt jószág már kezd erősödni, és egy Nógrád megyében élő állatmentő jelentkezett is, hogy szívesen befogadja a tanyájára.

– Kislányommal sétáltam a környéken, mikor feltűnt, hogy a ház, ahol korábban köztudottan állatokat tartottak – kutyákat, libákat, törpemalacokat –, olyan elhagyatott – mesélte az állatok megtalálója. A család, mint kiderült, hónapok óta külföldre költözött. Állataikat – a jelek szerint – magukra hagyták. Észrevéve a malacokat, rend­őrségi intézkedést kértek: jött a hatósági állatorvos, majd a helyszínelők. A feljelentést a gazda ellen megtették.

Ezúttal az állatvédők is segítségre, támogatásra szorulnak

Mindennapos anyagi gondokkal küzd a Komlói Állatvédő Egyesület – több mint 20 településen látják el az állatvédelmi feladatokat, több száz állatról gondoskodnak, és fogytán a kapacitásuk a rengeteg gyógy­kezelésre, állatorvosi költségekre, ivartalanításra, élelemre. Mint mondják, az, hogy még működőképesek, nagyban az állatorvosok jóindulatának köszönhető. Az egyesület köszönettel fogadja az adományokat, az állatoknak szánt élelmet, és ideiglenes befogadók jelentkezésének is nagyon örülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!