különleges közétkeztetés

2021.10.27. 14:00

Felkészültek a növekvő számú speciális menüre Baranyában

Továbbra is folyamatosan növekszik az ételallergiás gyermekek száma. A közétkeztetésben a jogszabályoknak megfelelően változatos menüsort állítanak össze azoknak, akik valamelyik alapanyagot nem ehetik.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt négy-öt évet tekintve elmondható, hogy mára körülbelül tízszer több gyerek igényli a speciális étkeztetést, mint korábban. Az egyes allergén besorolású összetevőktől mentes ételeken túl számos alkalommal fordulnak elő a vallási és egyéb okokra visszavezethető speciális elvárások is az ételek és maga az étrend tekintetében is.

A pécsi térségben a Hungast a legmeghatározóbb étkeztetési szolgáltató, tavaly 9300 normál fogyasztó mellett 480 speciális igényű fogyasztó volt, az idei tanévben a 9800 normálra 514 fő diétás jut.

– A diéták esetén az idei évben új szabályozást vezettünk be, melynek értelmében egy európai parlamenti és tanácsi rendelet mellékletében felsorolt 14 allergiát vagy intoleranciát okozó anyag és termék esetén tudjuk vállalni a speciális ellátást – mondta Enyedi Csaba, a Hungast-csoport mögött álló GVC Zrt. kommunikációs igazgatója.

Hozzátette, vallási hovatartozásra való hivatkozással továbbra is ellátják a sertéshúsmentes és ovo-lakto vegetáriánus táplálkozási igényeket. Ebben az esetben elegendő a szülői/gondviselői nyilatkozat kitöltése. A speciális igény ellátásához viszont továbbra is szakorvosi igazolás is szükséges. A Hungast a pandémiára való tekintettel ezek lejártát most rugalmasabban kezeli.

A Beremendi Rendezvényterem konyháján naponta 500 adag menüt főznek a bölcsődés korú gyermekektől egészen az idős korosztályig. Nem csak Beremendre, hanem Kistapolcára, Siklósnagyfaluba, Egyházasharasztiba és Kásádra is. Ebből körülbelül 50 speciális menüt készítenek. Karl Zoltán, konyhavezető elmondta, változatos ételsort állítanak össze, tehát nem kihagyják a kerülendő alapanyagot, hanem mással próbálják meg pótolni.

Korán kiderülhet, ha valamire allergiás a gyerek

Számos településen indítottak már el olyan programot, amely az egyes élelmiszer-allergiák időben történő feltárását szolgálja. Az érintett családok tagjai sokszor késve, az első tünetek jelentkezésétől számítva csak évek múltán jutnak érdemi eredményhez a problémát illetően. Több önkormányzat támogatja, hogy a gyerekek már 6–8 éves korban essenek át különböző szűrési programokon, amelyek például a gluténérzékenység, vagy a tejfehérje-érzékenység kimutatását szolgálják. Az ételintoleranciák már gyakran akkor kimutathatóak, amikor még tünetet sem okoznak. Mivel a közétkeztető cégeknek változatos menüsort kell hozni a speciális étrendnél is, így sok szülőnek van pozitív tapasztalata a diétás szolgáltatásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!