Mindig felkészülten

2020.09.24. 07:00

Földön, vízen és levegőben is kutattak a határvédelmi gyakorlaton

A Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének kezdeményezésére a rendőrséggel együttműködésben határvédelmi gyakorlatot szerveztek szombaton a Siklósi Rendőrkapitányság illetékességi területén.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A gyakorlat célja az illegális migrációval legveszélyeztetettebb területek átfogó ellenőrzése, továbbá megelőző intézkedésként a migrációval eddig kevésbé érintett Dráva megfigyelése volt a migrációs fő irányról történő esetleges átterelődés megakadályozása érdekében – a hivatalos megfogalmazásban foglaltak szerint tehát minden bizonnyal új útvonalakat próbálnak kiszűrni a határvédelemben részt vevő egységek. A földön, vízen és levegőben történő gyakorlatban 17 polgárőr-egyesület 40 polgárőre, 15 rendőr és a Határszél Egyesület 5 búvára vett részt.

– A gyakorlat során kereső-kutató tevékenységet végzünk, új migrációs útvonalakat kutatunk fel, melyeken keresztül a határsértők esetlegesen akár Harkányig is eljuthatnak.

A készenléti rendőrséggel két lovas polgárőr tart, 35 kereső-kutató polgárőr a szárazföldi útvonalakat ellenőrzi, három drónos csoport gyakorlatozik, hajóval pedig azokat a pontokat keresik, ahol a migránsok esetlegesen kiköthetnek – mondta Kirch­ner Tibor, a polgárőrség járási koordinátora.

A polgárőrök gyakran kapnak a rendőrségtől felkérést a határsértők keresésére, sőt olyan is előfordult már, hogy a segítségükkel kapták el őket. Az általuk már korábban is használt drón is nagy segítség, hiszen a repülő eszközzel olyan útvonalakat tudnak megtalálni, amelyeket a földről nem lehet kiszűrni. Amikor még kisebb volt a kukorica és a búza, akkor szépen látszottak is a nyomvonalak a táblákban, a drónos keresésnek most újra nagy jelentősége lesz a kukorica vágása után.

Hasonló határvédelmi gyakorlatra egyébként a tervek szerint negyedévente kerülne sor, a járvány miatt most azonban kimaradt a nyári, így az idén ez a második ilyen akció.

A Határszél Egyesület búvárainak egy szimulációs gyakorlatot kellett végrehajtaniuk, mely szerint egy menekülő motoros migráns véletlenül belehajtott a Drávába. Elsüllyedt a motor és eltűnt a határsértő is.

– Az eszköz és az eltűnt személy felszínre hozatalára kaptunk megbízást.

Elkezdjük keresni az eszközt és az eltűntet is, majd emelőballonnal fogjuk kiemelni a vízből, kötél segítségével partra hozzuk, és átadjuk a hatóságoknak – mondta Végvári Tibor, a Határszél Egyesület elnöke.

Az egyesület búvárai egyébként minimum havonta végeznek hasonló gyakorlatokat. Szükség is van erre, hiszen 9 búvár van, viszont egy-egy riasztásnál nem mindig ugyanazok az emberek állnak szolgálatba. Fontos viszont, hogy mindenki mindenkivel dolgozzon együtt, ezért a rendszeres gyakorlás ilyen szempontból is elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!