Turizmus

2018.09.04. 07:00

Kerékpáros turistaszálló is épül Szaporcán

Jelentős turisztikai fejlesztéseket valósít meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Mecsekben és a Dráva-mentén a horvátországi partnerszervezetekkel a határon átnyúló együttműködési program keretein belül.

H. Zs.

Sok kiránduló keresi fel a Jakab-hegyi pálos kolostor romjait a Mecsekben. A pálosok pécsi jelenlétének gyökerei az 1225 tájára nyúlnak vissza, amikor Bertalan püspök a Mecseken élő remeték számára kolostort építtetett a patacsi birtokán lévő hegyen, az egykori földvár területén.

A törökök megjelenésével a pálosoknak el kellett menekülniük a Jakab-hegyről, de a török kiűzése után rögtön visszatelepültek, a püspök hívására. 1945-ben felvetődött az ősi Jakab-hegyi kolostor romjai mellett egy kisebb rendház és kápolna építésének gondolata. A hívők téglákat vittek fel a hegyre, ám a kolostor befejezését a kommunista diktatúra akadályozta meg, amikor 1949. június kilencedike éjszakáján felszámolta a pécsi szerzetesközösségeket, köztük a pálosokat is.

A terület a Duna-Dráva Nemzeti Park vagyonkezelésébe tartozik, akik most többek között a pálos kolostor romjainak állagmegóvását végzik el és a terület rendezésére is sor kerül, így elősegítve Magyarország e különleges régészeti, műemléki és turisztikai értékének hosszú távú fennmaradását. Jelenleg a közbeszerzés zajlik, mint megtudtuk egy kisebb pihenő kialakítását is tervezik, ahol egyszerű körülmények között pihenhetnek, vagy akár este aludhatnak a romokhoz érkező kirándulók.

Az Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit, a helyi gazdálkodási hagyományokat bemutató létesítményt, az Ős-Dráva Látogatóközpontot három éve adták át Szaporcán. Évente több tízezren keresik fel, a látogatók bővíthetik a Drávával kapcsolatos tudásukat, megismerkedhetnek az ormánsági élettel, a tradicionális gazdálkodási formákkal, hagyományokkal.

Most a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egy újabb nagyobb beruházásra készül: a kerékpáros- és vízi turizmushoz köthető infrastruktúrát fejleszti. Egy kerékpáros turistaszállást is építenének, most indítják a közbeszerzést. Várhatóan jövő tavasszal indulhatnak el a munkálatok, hogy nyárra, a szezonra már átadhassák a turistáknak. A tervek szerint ötven fő befogadására lesz alkalmas a turistaszálló.

Szobrok, őrház, denevérek

Felújítják az Abaligeten található Denevérmúzeum épületét és annak közvetlen környezetét, valamint megújul a jelenlegi, denevérek világát bemutató szakmai kiállítás is. Kölkeden őrszolgálati bázis kialakítására kerül sor és a nagyharsányi szoborparkban egy kis látogatóközpontot építenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!