Jótékonyság

2019.02.18. 17:30

Leégett a siklósi család háza, segíteni próbálnak

Két évvel ezelőtt teljesen leégett a siklósi Petrovics család háza, azóta is nehezen boldogulnak, albérletben élnek.

Zs. K.

Két évvel ezelőtt egy hideg januári napon, éppen munka közben érte Petrovics Attilát a hír, hogy ég a háza.

– Telefonon hívtak, nagyon nagy szerencse, hogy a gyerekek ki tudtak jönni időben – emlékszik a szomorú napra a négygyermekes családapa.

A tragédia után szűk egy hónapig rokonoknál laktak, majd az önkormányzat szociális bérlakásába költözhettek be. Attila elmondta, nehezen tudták fizetni a bérleti díjat, hiszen a devizahitelükből maradt adósságuk miatt folyamatosan vontak a fizetéséből. A mohácsi vágóhídon dolgozott, ám létszámleépítés miatt elvesztette a munkáját. Jelenleg egy építőipari vállalkozó segédmunkásaként dolgozik. A család napról napra él. A házból, ahol most hatan laknak – Attila feleségével, három gyermekével és az unokájával – rövidesen ki fognak költözni.

– A Váralja projektben felajánlott az önkormányzat egy kétszobás, felújított házat, aminek nagyon örülünk, csak gondolnunk kell arra is, hogy később ennél nagyobb házra lesz szükségünk – mondta az apa.

A család a Napforduló Szociális Egyesülethez fordult, akik igyekeznek segíteni a családon.

– Egy jótékonysági rendezvényt tervezünk, amelyre támogatói jegyeket is tudnak vásárolni az adományozók. Missziónk, hogy a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű családoknak segítsünk. Egy pécsi festőnő, Ráczné Kalányos Gyöngyi fel is ajánlott már egy festményt, amelyre lehet majd licitálni, de további támogatókat is várunk– mondta Bartók Zoltánné, az egyesület elnöke. A rendezvény sikerének függvénye, hogy merre tud lépni a család: elképzelésük szerint felújítanának egy házat barátok segítségével, bár tudják, hogy az építőanyag is sokba kerül.

Felkarolják a rászoruló embereket

A Napforduló Szociális Egyesület a Siklósi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat dolgozóinak kezdeményezésére alakult még 2002-ben. 2014-ben tevékenységeiket kiegészítették a társadalmi kirekesztődés, a mély szegénységben élők integrációjának elősegítésével, a székhelyük pedig Siklósról Alsószentmártonba tevődött át, mivel ott egyre nagyobb igény mutatkozott tevékenységeikre. Küldetésük továbbra is változatlan: a mélyszegénységben élő, a társadalom perifériára került családok életkörülményei­nek javítása az oktatás és nevelés, foglalkoztatás, egészségügy terén. Emellett a fiatalok számára kitörési lehetőséget szeretnének kínálni, tanulásra, szakma megszerzésére motiválják a felnövekvő generációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!