2018.10.01. 14:00
Megfőzték a zsűrit Geresdlakon a Pasi Gőzgombócok a hétvégi fesztiválon
Csaknem nyolcezren vettek részt a szombati, 12. Gőzgombóc Fesztiválon, ahol teltházas koncertet tartott Rúzsa Magdi.
Nagy volt a sürgés-forgás a fesztiválsátorban szombat délelőtt, ahol 29 csapat serénykedett, hogy finomabbnál finomabb gőzgombócokat készítsenek. Ha az ember odament kíváncsiskodni, hogyan készül a geresdlaki gőzgombóc, rögtön sorolták mennyi lisztet, élesztőt, sót kell használni. Volt, aki a gombócot babfőzelékkel, párolt káposztával, húsos káposztával, sült oldalassal, sült szalonnával vagy aszalt gyümölccsel, lekvárral tálalta. Elmondhatjuk, két egyforma nem készült, hisz minden csapat más és más recept alapján dolgozott.
Gőzgombóc fesztivált tartottak ismét Geresdlakon
Tavaly a Knédli Rézit, a kékfestő ruhába öltöztetett vándordíjat az Amiteszeliszol geresdlaki csapat hódította el, akik újragondolták a gőzgombócot, és mint egy hamburgert készítették el. A tésztát félbevágták és megtöltötték babfőzelékkel és tarjával.
– Először hatévesen vettünk részt a rendezvényen ovis csapattal, de ezt már túlnőttük. Tavaly eldöntöttük, hogy indulunk, tizenhárman össze is álltunk. A lányok megtanulták a gőzgombóc készítését, mi pedig a babgulyásért és a hangulatért voltunk felelősek – mondták egymás szavába vágva Kollár Márk és Ivánkovics Máté. – Hobbiszakácsok vagyunk, idén teljes kiőrlésű gombócot készítünk és baconnel töltjük meg. Az eredményhirdetés után összepakolunk, hazamegyünk átöltözni és este jöhet a bál.
A zsűrinek idén nagyon nehéz dolga volt, két csapat, a Pasi Gőzgombócok és a Daloló Gombócok között vacilláltak. Végül a szakmai díjat a dr. Rill Zoltán helyi állatorvos által vezettet Pasik hódították el, akik mellett szólt, hogy a hagyományra építettek, aszalt szilvával tálalták a gombócokat. A Daloló Gombócok különdíjban részesültek, de díjat kapott a legfiatalabb versenyző, a négyéves Majorosi Martin, aki a Töltött Galambokat erősítette, és a legidősebb is Jósfai Jánosné, aki 82 évesen a Kékösi Asszonyok és Legényeknél sürgött.
– Sváb vagyok, és mert a környékünkön nincs ilyen fesztivál, ahol hagyományos sváb ételeket készítenének, így rábeszéltem a férjemet, hogy jöjjünk el – mondta egy nyugdíjas hölgy, aki Szekszárdról érkezett. De jöttek buszok Budapestről, Gyuláról, Hevesből is.
Az idei Gőzgombóc Fesztivál új rekordot döntött, közel nyolcezren vettek részt rajta. Aki idén lemaradt volna a fesztiválról, annak egy évet kell várnia, hogy jövőre megkóstolhassa a geresdlaki gőzgombócot.
Az eredeti recept az otthoni munkához
Kimérünk 60 dkg átszitált lisztet. 1 dl tejet édesítünk 2 kávéskanál cukorral, majd 1 kocka élesztőt összemorzsolunk bele, ezt a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, kicsit összekeverjük liszttel. 10 percig keljen lefedve, melegen. Beleteszünk 1 tojást, 2 evőkanál zsírt, 1 teáskanál sót, és langyos vízzel kidolgozzuk lágy tésztává. 25 percig keljen a kelesztőtálban. Lazán kisodorjuk, olvasztott zsírral és grízzel meghintjük. Vas vagy vastagabb teflon lábast fagyos zsírral kizsírozunk. Beleültetjük a gombócokat, hagyjuk, hogy a zsír szépen elolvadjon, a gombócok oldalát is zsírozzuk. Addig sütjük a gombócok alját, míg kissé színesek lesznek, ekkor melléöntjük a sós vizet, hogy a gőzben párolódjon. Fél óra múlva leemeljük a fedőt, és minden oldalát világosbarnára pirítjuk.