Új buszok érkeztek

2021.10.14. 17:30

Sárga színben tündökölnek a korszerű járművek megyénkben (galéria és videó)

A Volánbusz idei buszbeszerzésének köszönhetően 22 új, modern jármű érkezett Baranyába, amelyeket tegnap Pécsett mutattak be a sajtó képviselőinek.

Zsigmond József

20211014 Pécs Új távolsági autóbuszokat adtak át a Volán pályaudvaron. Az avatáson Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Őri László, a megyei közgyűlés elnöke, Kameniczky Ákos, a Volánbusz üzemeltetési vezérigazgató helyettese mondott köszöntőt Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN

Fotó: Laufer László

Folyamatosan állnak forgalomba a Volánbusz Zrt. új beszerzései. Jász-Nagykun-Szolnok, Zala, Vas, Fejér, Somogy és Veszprém megye után, most Baranya került sorra.

Összesen 22 szóló autóbusz érkezett, a Credobus Econell 12 típusból húsz, míg a Credo Inovell 12 típusból kettő. Az új járművek jellemzően a gerincvonalakon közlekednek majd, Pécs–Bonyhád, Pécs–Mohács, Pécs–Siklós, Pécs–Komló és Pécs–Mohács–Baja között.

Tegnap a pécsi buszpályaudvaron be is mutatták a sajtónak az új szerzeményeket. A két új buszon a megérkeztünk szó díszelgett. Mivel korábban a volános járműveknek sárga volt az alapszíne, ezt szeretné visszahozni a vállalat, így a mostani buszokat is sárgára festették. A felszerelése a 21. századnak megfelelő: légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi számára kialakított speciális férőhellyel, valamint üléspáronként egy USB-csatlakozóval.

– A beszerzéseknél az átlag­életkort vesszük figyelembe, Baranyát a 266-osok hazájának is nevezték, ahhoz képest jónak mondható a megye buszállománya. Most 22 új járművet adunk át, ezek olyan vonalakon járnak, amit sokan használnak – mondta Kameniczky Ákos, a Volánbusz forgalmi és kereskedelmi főigazgatója.

Csökkentik a géppark átlagéletkorát

Idén és jövő évben újabb buszok érkeznek a megyébe. A Volánbusz Zrt. terve, hogy a járművek átlagéletkora a korábbi 13-ról 10 év alá csökkenjen. Baranyában jelenleg 12,36 év az átlagéletkor. Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy nyáron egy civil kezdeményezésnek köszönhetően balatoni buszjárat indult Komlóról. Kameniczky Ákos a baranyai várossal kapcsolatban megemlítette: új menetrendhez új buszok dukálnak, amelyek a következő hónapokban érkeznek Komlóra. Nagy Csaba országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, örül annak, hogy magyar gyártmányú, magyar tervezésű járművek érkeztek a megyébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!