arckép

2018.07.13. 17:30

Szabó Kimmel Tamásnak Csehov marad a sztár

Elsőre az jött át Szabó Kimmel Tamás színpadi jelenlétéből, hogy meggyőző, határozott és lehengerlően jóképű.

Mészáros B. Endre

– Kaposváron nőtt fel. Találkozott a legendás színtársulattal?

– A szüleim elvittek a „felnőtt” előadásokra is, kitörölhetetlenül ott van bennem a szárazjég és a színházi füst illata. Továbbá galériánk volt, ahol gyakran megfordult a művészvilág.

– Ezután is jól futott a szekér, hiszen a Színművészetin Ascher Tamás, Novák Eszter és Zsótér Sándor voltak a tanárai. Pécsre viszont most úgy érkezett, hogy előbb egy veretes darabban, a Dühöngő ifjúságban láthattuk, majd 10-én este a Mojo gengszterkomédia következett.

– Hát, én mind a kettőt nagyon szeretem. A legendás Osborne műben Jimmy Portert játszani megterhelő, de baromi nagy ajándék. Mondjuk a Mojo szellemiségét már sokkal hamarabb átveszi az ember, de az azért extra, mert igazi csapatjáték. Mindemellett én mindig sokkal inkább Csehovot játszanék, mint valami vidámat.

– Ha már Csehov: Pécsett a Nemzeti Színház Három nővérében nyerte első jelentős színházi díját, a POSZT legjobb 30 év alatti férfi szereplőjeként 2011-ben. Van más is, ami a városhoz köti?

– Rengeteget jártam ide ifjoncként, szinte hetente megfordultam itt, a szemészeten. A szemem aztán rendbe jött, s hamar észrevettem a fellelhető épített különlegességeket. Ez egy pezsgő, nyüzsgő város volt nekem mindig Kaposvárhoz képest. Aztán színművészetis diákként a POSZT-okon csak fokozódott ez az érzés a belvárosi kiülős kávézók és az örökmozgó egyetemisták láttán. Összességében elvitathatatlan, hogy ez egy színházszerető város.

– Mivel ajánlaná következő produkciójukat, a Mojo gengszterkomédiát?

– Hát azért tudnia kell valamit, hogy Hollywoodban azonnal megfilmesítették. A színházi nyelvezete pedig önmagában megéri hogy megnézzék, meghallgassák. Az éjszakai élet, az alvilági zsargon meghökkentő, letaglózó, én úgy fogalmaznék, majdnem Tarantino-, vagy Guy Ritchie-világ. A fiatalabb generációk mindenesetre mindenütt nagyon élvezik.

– Műsorvezetője volt a Voice tehetségkutatónak. A közvetlen tévézés ezzel véget is ért?

– Elég csúnyán összevesztünk a végén, de nem bánom. Szakmailag jó gyakorlat volt hetente egymillió nézőnek beszélni. Ugyanakkor belelátni abba, hogy mi zajlik egy műsor hátterében, a gyomorforgató pszichés ráhatások egyáltalán nem hiányoznak.

– Van, hogy kilép a kulisszák világából?

– Megszületett már a második gyermekem, és ha nem a színházba vagyok, akkor segítek a feleségemnek a két kicsivel boldogulni.

Jön az Apró mesék

Szabó Kimmel Tamás 1984-ben született Kaposváron. Már 15 évesen rendszeresen szerepelt a helyi Déryné vándortársulat előadásaiban. A zenés színész szakra elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, játszott a József Attila Színházban, Alföldi Róbert Nemzeti Színházában, egy ideje pedig szabadúszó. A jó bemutatkozásnak köszönhetően (Made in Hungária) rengeteg filmben kapott lehetőséget. Legközelebb szélhámos fiút alakít egy 1945-ös thrillerben, az Apró mesékben. Felesége nem szakmabeli, lányuk 5 éves, fiuk 1 esztendős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!