Baranyai körkép

2018.02.18. 20:00

Városismereti kalandra hívják a gyerekeket

Elsajátítják a tanulást fejlesztő eszközök használatát és megismerik a múzeumi környezetet.

J.G.

Szakmai foglalkozásokat tartanak a természettudományok, az ökológia, a színház és a kultúra tárgyköréből a megyében működő óvodák és általános iskolák által delegált osztályok részére a Janus Pannonius Múzeum munkatársai és külsős közreműködők. A gyerekeknek táborokat és egyedi eseményeket is szerveznek.

– A projektben a múzeum valamennyi szakmai osztálya részt vesz, beleértve a régészet, képző- és iparművészet, helytörténet, néprajz, természettudomány területek – mondta Gerner András kommunikációs munkatárs. – Fontos cél a múzeum szakágak közötti kapcsolat erősítése, az egymásra épülő foglalkozási lehetőségek megteremtése, illetve a tanulást fejlesztő eszközök, például a tanulási technikák, drámapedagógia elsajátíttatása.

Hozzátette: az egyes múzeumi szakmai osztályokat városismereti kalandsétákkal kötik össze, amelyek a városismereti vetélkedő programjába illeszkednek majd. Az összmúzeumi foglalkozássorozat résztvevői egy mappában gyűjthetik össze a megfelelő, tematikus feladatlapokat.

– A képességfejlesztő foglalkozások mellett a projektben részt vevő szakemberek konfliktuskezelést fejlesztő drámapedagógiai eszközöket, az ismeretterjesztés során korszerű interaktív módszereket is alkalmaznak – hangsúlyozta. – A különféle korosztályokat különböző technikákkal szólítják meg a program során. A foglalkozások része gyakran a mérlegelés, vita, konfliktusmegoldás és önálló döntéshozatal.

A program idén augusztusban kezdődik, és a tervek szerint két év alatt összesen 1090 diák vesz részt majd a szakmai foglalkozásokon.

Önkéntesek is

A projektben elsősorban a Janus Pannonius Múzeum munkatársai dolgoznak, néhány foglalkozás esetében külsősök is segítenek. Ilyen például a Keret Alkotó Csoport, amely a hátrányos helyzetű tanulócsoportokkal foglalkozik majd, a Baranyai Fiatalok Egészséges Életért Alapítvány pedig a természet törvényszerűségeinek a megismerését és az egészségvédelem fontosságát célozza meg a projektben. Az egyes programok esetén a szülőket is bevonják, mint önkénteseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!