Kék hírek, bulvár

2012.07.11. 13:45

Eltemették Bándy Katát - Pécsen két csoport demonstrált

A rendőrség szombati bejelentésével - miszerint P. László egyedül végzett Bándy Katával - lényegében lezárta az ügyet. Katát hétfőn temették Szekszárdon, Pécsett este két demonstrációt tartottak. A miniszterelnök is megszólalt az ügyben.

M.B., L.L., D.G., Zs.J., K.E.I., F.Z., Ny.Sz. (Dunántúli Napló, bama.hu)

--------------------------------------------------------------------------
HÉTFŐ
--------------------------------------------------------------------------

Videó a temetésről és a demonstrációkról (Live Info)

Demonstrációk Pécsen - Jelentős rendőri készültség

"Mindenki a saját tettéért felelős" - ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel készültek azok a demonstrálók, akik „A cigányság nem bűnözés” címmel tartottak felvonulást Pécsen. A szervezők célja a gyűlöletkeltés elleni tiltakozás. Este hét előtt negyed órával körülbelül ötvenen voltak a felvonulók.

A résztvevők a PTE Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszéke (Pécs, Rókus u.2.) elől indultak a Nagy Jenő és a Hungária út kereszteződéséhez. Innen kezdődött ugyanis az másik, korábban meghirdetett a „csendes fáklyás felvonulás”, melynek üzenete ellen tiltakozni szerettek volna.

A másik demonstráció nyolckor kezdődött, de már korábban jelentős rendőri készültséggel találkozott tudósítónk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Platánnál gyülekeztek a résztvevők (fotó: Laufer László)
[/caption]

Felvonulás a romló közbiztonság miatt és a halálbüntetés visszaállításáért” névre keresztelt demonstráció résztvevői fél nyolckor körülbelül 150-en lehettek, a Platán sörözőnél gyülekeztek. Rendőrsorfal válaszotta el őket a másik demonstrációtól.

Este nyolckor startolt a menet, körülbelül 400-an indultak a Ledina felé a Hungária úttól. Az egyetemről induló „A cigányság nem bűnözés” nevű ellendemonstráció közben végetért, feloszlott. Összetűzésre, atrocitásra nem került sor a két tábor között.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Demonstrálók hosszú sora a Király utcán (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Tudósítónk jelentése szerint a Király utcán már több mint ezer fősre duzzadt a romló közbiztonság miatt demonstráló tömeg. Rengetegen fáklyákkal, gyertyákkal vonultak. A Király utcán keresztül a Felsővámházon át értek a Ledinára, a gyilkosság színhelyére, ahol mécseseket gyújtottak, majd elénekelték a magyar himnuszt. A demonstráció tíz óra előtt békésen ért véget.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Ledinán ért véget a demonstráció (fotó: Laufer László)
[/caption]

17:34 - Méltó büntetést vár a kormány

Eltemették hétfőn Szekszárdon Bándy Katát; a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Pécsen meggyilkolt pszichológusát több százan kísérték utolsó útjára az alsóvárosi temetőben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Koszorúk Bándy Kata, a július 11-én Pécsett meggyilkolt rendőrségi pszichológus sírján a szekszárdi alsóvárosi temetőben (fotó: MTI)
[/caption]

A 25 éves áldozatot a gyászszertartáson a kormány nevében Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter búcsúztatta. Azt mondta, el kívánják rettenti azokat, akik nem hajlandók és nem képesek tetteik súlyát mérlegelni, indulataikat megfékezni.
   
"Méltó és elrettentő büntetést várunk" - jelentette ki.

16:30 - Végső nyugalomra helyezték Bándy Katát

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ravatal a szekszárdi temetőben Bándy Kata koporsójával (fotó: MTI)
[/caption]

Több százan vettek részt Bándy Kata temetésén, hatalmas rendőri biztosítás mellett zajlott a ceremónia a szekszárdi alsóvárosi temetőben.

Orbán: az egész ország a szülők oldalán áll

Egész Magyarország a Pécsett meggyilkolt rendőrségi pszichológus, Bándy Kata szüleinek oldalán áll - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva.

A kormányfő együttérzését fejezte ki a szülőknek a tragédia miatt, amelyről - mint mondta - megrendülve értesült. "Általában minden bűncselekmény mellbe vágja az embert. Ha nők rovására követik el, akkor kétszeresen, és ha fiatal nők rovására, aljas indokból, akkor pedig letaglózva érzi magát az ember" - fogalmazott.
   
Elmondta továbbá, hogy ez az eset is megerősítette a kormányt a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorításában. Hangsúlyozta, szerinte a büntetések súlyának és gyorsaságának igenis van visszatartó ereje.
   
Orbán Viktor - az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőivel folytatott egyeztetése utáni tájékoztatón, amelyen a pécsi gyilkosság után a romákkal szemben felerősödött indulatokról is faggatták őt az újságírók - közölte: azt szeretné, hogy a bűncselekmény miatt természetes módon felerősödött indulatok minél hamarabb csendesedjenek el, és vissza lehessen térni a dolgok mélyén meghúzódó problémák higgadt megtárgyalásához.
   
A tájékoztatón Farkas Flórián, az ORÖ elnöke is kijelentette: minden tisztességes állampolgár - legyen roma vagy nem roma - felháborítónak tartja a gyilkosságot. Az ORÖ osztozik az áldozat családjának fájdalmában - mondta, egyúttal azt kérte, hogy az eset miatt ne ítéljék el a magyarországi cigányság egészét.
   

Demonstrácók Pécsett - a halálbüntetésért és a gyűlöletkeltés ellen

Két demonstrációt is taratnak ma Pécsett - a Bándy Kata megölésével kapcsolatos, egymással ellentétes vélemények kifejezésére.

Az este háromnegyed hétkor kezdődő a „A cigányság nem bűnözés” című demonstráció szervezőinek célja a gyűlöletkeltés elleni tiltakozás. A résztvevők a PTE Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszéke (Pécs, Rókus u.2.) elől indulnak a Nagy Jenő és a Hungária út kereszteződéséhez. Innen indul ugyanis az másik, korábban meghirdetett a „csendes fáklyás felvonulás”, melynek üzenete ellen tiltakozni szeretnének.

Az este nyolckor kezdődő, „Felvonulás a romló közbiztonság miatt és a halálbüntetés visszaállításáért” című demonstráció résztvevői egészen a Ledináig menetelnek (itt találták meg Bándy Kata holttestét). A civilek által szervezett eseményhez a Jobbik is meghívást kapott, és csatlakozott - tudatta közleményben a párt.

A Pécsi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint  ma (2012. július 23) 20 és 22 óra között szakaszos útlezárásra kell számítani a Nagy Jenő utca – Hungária utca – Kórház tér – Ferencesek útja – Széchenyi tér – Király utca – Felsővámház utca – Vadász utca – Ledina ABC – Ledina óvoda melletti zöldterület között fáklyás felvonulás miatt.

Temetés Szekszárdon

Amint arról korábban hírt adtunk, Bándy Katától ma vesznek végső búcsút a szekszárdi Alsóvárosi temetőben.

--------------------------------------------------------------------------
SZOMBAT » a nap fejleményeinek összefoglalója
--------------------------------------------------------------------------

Megemlékezés, gyertyás virrasztás a Bazilikánál

Gyertyás virrasztásra gyűltek össze civilek szombat este 7 órakor a Bazilikánál, a Szent István téren, Budapesten, hogy emlékezzenek Bándy Katára és a nők elleni erőszak áldozataira.

A szervezők, Jónás Marianna és Karsay Dorottya emberjogi aktivisták elmondták: "Elítéljük azokat a rasszista megnyilvánulásokat, amelyek az egész roma közösséget azonosítják az elkövetővel, és ezzel kizárják a hazai cigányságot a szolidaritásból és a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemből egyaránt."  

"Magyarországon minden ötödik nőt érint a nők elleni erőszak valamilyen formája," mondta Jónás Marianna. "Bándy Kata története sajnos nem egyedülálló, meggyilkolása egyike a nők elleni erőszak számos esetének."

Az összegyűlt emberek a Bazilika lépcsője előtt gyertyákat helyeztek a földre.

16:29 - Bándy Kata gyilkosa egyedül ölt

A LiveInfo videója a rendőrségi sajtótájékoztatóról

13:20 - Bándy-ügy: lezárva - a rendőrség szerint

Szerintünk viszont valami nem kerek, igenis vannak olyan nagyon lényeges kérdések, amelyekre nem kaptunk elfogadható, életszerű választ.

P. László azt állítja, a fiatal nővel annak lakása közvetlen közelében találkozott. Vajon miért  döntött úgy Bándy Kata, amikor meglátta a nem túl bizalomgerjesztő kinézetű P. Lászlót, aki nyilván nem rejtette véka alá szándékait, hogy nem a biztonságot jelentő lakásába akar bejutni (egy
olyan  társasházba, amelynek a lakók által közösen használt vasrácsos kapuja van, tehát aki az utcáról belép, nem valaki lakásába, hanem egy közös udvarba jut, egy olyan társasházba, ahol az ott lakóktól bizton számíthat segítségre, aki bajban van), hanem ellenkező irányba indul?

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ambrus Ágnes bűnügyi igazgató és Dakos József főkapitány a szombati tájékoztatón
[/caption]

Vajon miért vallotta P. László, hogy egyedül viszi el a balhét? Csak azért, mert véletlenül kicsúszott a száján? Máté Balázs jegyzetét itt olvashatja.

P. László ölte meg Bándy Katát

Dakos József főkapitány: a nyomozás abban a stádiumban van, hogy most már tájékoztathatnak.
A kapitány közölte: július 11-én találták meg a holttestet, halottszemle volt. Aljas indokból elkövetett emberölés volt a gyanú.

Szombaton már azonosítva volt az elkövető, P. László. Egy napon át üldözték, beismerő vallomást tett. Valamennyi részletre igyekeztek kitérni, először 6 verzió volt, végül az igazolódott, hogy P. László egyedül követte el, nem volt tettestársa - egyértelműen bebizonyosodott, ez felelősséggel kijelenthető, közölte a kapitány.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] "Nem keresünk senki mást, már csak részletkérdések vannak hátra" - közölte a kapitány
[/caption]

A kapitány vázolta, hogyan történt az eset.

A lakása előtt találkozott P. László Bándy Katával, igyekezett vele kapcsolatot teremteni. Kata valamilyen okból nem ment be a saját lakásába, hanem elindult, P. László követte. Elmondása szerint nem akarta megölni, csak fojtogatta, hogy ne kiabáljon. Magával vitte Bándy Kata mobilját és pénzét is. A bűncselekmény helyszíne egyben a megtalálás helyszíne is, hangsúlyozta a kapitány.

Három gyerek találta meg a holttestet, állítólag az egyiket megfenyegették, ezt a részt még vizsgálják.

DNS-profil alapján azonosították P. Lászlót, közölte a kapitány. Kábítószert fogyasztott P. László, ez is megerősíthető.
Nyolc poligráfos vizsgálat volt az ügyben. A kapitány közölte, a sajtóban is felmerült J. Olivér személye kizárható, poligráfozták és alibije van. Azt is vizsgálták, hogy egy tanú hallott valamit, hogy esetleg valakit autóba tuszkolnak, azonban ezt a verziót a rendőrség végül kizárta.
A szakértői vizsgálatok még nem zárultak le, hogy Bándy Katát megerőszakolták-e, így ezt nem tudni.

Pécs biztonságos város, hangsúlyozta a főkapitány.

10:55 - Kezdődik a rendőrségi sajtótájékoztató

11.00 órakor a rendőrség sajtótájékoztatót tart. A helyszínről jelentkezünk.

--------------------------------------------------------------------------
PÉNTEK » a nap fejleményeinek összefoglalója
--------------------------------------------------------------------------

18:30 - Nem kizárt, hogy újabb gyanúsítottakat fogtak el

Elképzelhető, hogy időközben elfogták a keresett személyeket, a rendőrség ugyanis bejelentette, szombaton sajtótájékoztatón számolnak be a nyomozás fejleményeiről. Miután korábban azt közölték, erre csak akkor kerül sor, ha az ügy minden részletét felderítették, minden bizonnyal újabb fordulatokat hozott a vizsgálat.

12:34 - Bándy Katára emlékeztek

A pécsi Líceum templomban barátok ismerősök, egyetemi társak és munkatársak emlékeztek meg a Pécsett meggyilkolt Bándy Katáról gyertyagyújtással és imával. Július 21-én szombaton Budapesten tartanak is tartanak majd megemlékezést a Szent István téren civil szervezetek a meggyilkolt rendőrségi pszichológus emlékére.

11:25 - Nem volt nemi erőszak
 
Információink szerint a nyomozás során két embertől származó DNS-profilt azonosítottak, az egyik P. Lászlótól származhat. Utóbbit is ennek alapján sikerült azonosítaniuk a nyomozóknak.

Úgy tudjuk, P. László vallomásának azt a részét, amely szerint nem került sor nemi erőszakra, alátámasztotta az orvos szakértők véleménye is. (A férfi kirendelt védője úgy fogalmazott, ügyfele elmondása alapján a bűncselekmény szexuális indíttatású volt, de „nemi erőszakra nem került sor, mert közben meghalt az áldozat”.) Azt, hogy valóban nem erőszakolta meg P. László Bándy Katát, az a tény is erősíti, hogy ezzel nem is gyanúsították meg a férfit, akit a hivatalos közlés szerint „mindössze” aljas indokból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak.

Felvetéseink és információink kapcsán felmerülő kérdéseinkkel természetesen kerestük a rendőrséget, azonban azt a választ kaptuk, hogy „a bűncselekmény valamennyi körülményének tisztázását követően sajtótájékoztató tartanak, addig nem kívánnak az ügy részleteiről tájékoztatást adni.”

10:25 - Egy harmadik embert is keresnek?

Információink szerint a tompai illetőségű J. Olivér P. Lászlóval együtt érkezett Pécsre néhány héttel ezelőtt. J. Olivér szintén a Magtár utcai házban lakott, azonban múlt héten eltűnt. A férfit a házbeliek többször is együtt látták járni-kelni P. Lászlóval.

Úgy tudjuk, J. Olivérnek szintén nincs autója. Információink szerint nem kizárt, hogy a nyomozók egy harmadik személyt is keresnek, nem kizárt, hogy a rendőrök azt feltételezik, ő lehetett a sofőr azon az éjszakán, vagy övé volt az autó.

Feltételezhető, hogy J.Olivér már nincs Baranyában. A rendőrség korábbi lakóhelyén, Tompán és környékén is keresi.

09:01 - Hazudik, vagy nem P. László? - Hazugságvizsgálót tettek a gyanúsítottra

Korábbi híresztelések ellentétben tegnap délután mégis sor került P. László poligráfos vizsgálatára. Dr. Sólymos Sára a gyanúsított kirendelt védője lapunk érdeklődésére elmondta a végleges eredményre feltehetően heteket kell várni. Úgy véli nagy eltérést nem mutathat ki a vizsgálat P. László vallomásához képest, mivel az éjszaka sor került helyszíni meghallgatásra is.

Ez azt jelenti, hogy a férfi megmutatta a nyomozóknak az útvonalat, ahol a gyilkosság éjszakája során haladt, azt a helyet ahol találkozott Bándy Katával, illetve a bűncselekmény további helyszíneit is bejárták. A gyanúsított elmondta, hogy hol mit tett. Mindenre azért került sor éjszaka, hogy a körülmények megegyezzenek a gyilkosság körülményeivel.

08:00 - J.Olivért keresi a rendőrség - kétféle DNS-mintát találtak

Sajtóhírek szerint gőzerővel keresik P.László unokatestvérét, J. Olivért. A rendőrség nem közölte, hogy tanúként vagy gyanúsítottként keresik. Információink szerint két személytől származó DNS-mintát találtak az orvosszakértők.

Hazugságvizsgálat két másik személyen

Ahogy arról beszámoltunk, mégsem vizsgálták meg csütörtökön poligráffal P. Lászlót. Az RTL Klub információi szerint ugyanakkor két másik személyen hazugságvizsgálatot végeztek.

--------------------------------------------------------------------------
CSÜTÖRTÖK » a nap fejleményeinek összefoglalója
--------------------------------------------------------------------------

15:52 - Mégsem lesz ma hazugságvizsgálat

A reggeli hírekkel ellentétben mégsem vizsgálják meg ma poligráffal P. Lászlót. Mint megírtuk, arra kerestek volna választ így, hogy igazak-e a Bándy Kata megölését bevalló férfi állításai, többek között az, hogy egyedül követte el a bűncselekményt. A vizsgálat elmaradásának okáról nem kaptunk magyarázatot.

14:50 - Kinek a DNS-mintáját őrzik?

A DNS-profilok nyilvántartásáról a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény rendelkezik. Annak értelmében azoknak az adatait tartalmazza az adatbázis, akit öt évi, vagy ennél súlyosabb szabadságvesztéssel fenyegetett, vagy például gyermekkorú ellen irányuló bűncselekmény alapos gyanúja miatt vontak büntetőeljárás alá.

A DNS-nyilvántartásban kell nyilvántartani a bűncselekmény helyszínén rögzített anyagmaradványból meghatározott DNS-profilokat is. A mintákat a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben őrzik. A profilokat nyilvántartó informatikai rendszer alapját az FBI számára kifejlesztett szoftverek képezik. A rendszer képes kimutatni két vagy több DNS-profil azonosságát, vagyis akinek például a DNS-profilját azonosítják egy bűncselekmény helyszínén, és szerepel az adatbázisban, az lebukik.

14:18 - Megemlékezés és virrasztás Bándy Kata emlékére

"Bándy Kata július 8-án tűnt el, majd ezt követően július 11-én holtan találták. Katát szexuális indíttatásból támadták meg, majd megölték. A tettest őrizetbe vették, később pedig bevallotta a gyilkosságot. Az elkövető etnikai hovatartozása az utóbbi napokban sajnos rasszista indulatokat szított, elvonva a figyelmet arról a tényről, hogy Bándy Kata megölése a nemi alapú erőszak esete.

Szeretnénk mindenkit felkérni, hogy csatlakozzon a július 21-én tartandó megemlékezéshez és a vi...rrasztáshoz. Szeretnénk Katára emlékezni és kifejezni szolidaritásunkat azokkal, akik közel álltak hozzá. Magyarországon minden ötödik nőt érint a nők elleni erőszak valamilyen formája; Kata története sajnos nem egyedülálló, meggyilkolása egyike a nők elleni erőszak számos esetének. A megemlékezéssel és a virrasztással szeretnénk azt is kifejezni, hogy elítéljük azokat a rasszista megnyilvánulásokat, amelyek az egész roma közösséget azonosítják az elkövetővel, és ezzel kizárják a hazai cigányságot a szolidaritásból és a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemből egyaránt.

Kérünk mindenkit, hogy jöjjön el és fejezze ki szolidaritását Katával és a hozzá közel állókkal, jelenlétével pedig ítélje el a nők elleni erőszakot és annak etnicizálását is.

Szombaton, július 21-én, este 7 és éjfél között tartjuk a megemlékezést és a virrasztást a Szt. István téren, Budapesten. A téren mécseseket gyújtunk. Kérünk mindenkit, hogy hozzon magával mécsest, gyertyát."

12:09 - Egyre biztosabb: volt másik tettes is

Egyre biztosabbnak tűnik az az értesülésünk, mely szerint a bűncselekménnyel kapcsolatban még egy személyt keresnek a rendőrök. Erre utalhat az is, hogy a rendőrség továbbra sem ad részletes tájékoztatást, illetve az a tény is, hogy nem vonták vissza a korábban kitűzött, egymillió forintos nyomravezetői jutalmat.

A Dunántúli Napló úgy tudja, a rendőrség már korábban azonosította a keresett személyt. Információink szerint az illető P. László unokatestvére vagy testvére. A Magtár utcai ház egyik régi lakója szerint P. László testvérével (vagy unokatestvérével) érkezett néhány hete Pécsre, akivel többször is együtt mutatkozott. A férfi – aki mások szerint csak egy barát volt – ugyancsak a Magtár utcai házban lakott, múlt hét közepe óta viszont senki sem látta, azóta nem járt az épületben.

A rendőrség információink szerint óriási erőket mozgósít a férfi kézre kerítése érdekében: folyamatosan ellenőrzik azokat a helyeket, ahol számítanak a felbukkanására (így többek között rokonságát, baráti, ismeretségi körét is szemmel tartják), valamint természetesen a pályaudvarokat, határátkelő-helyeket is figyelik.

11:34 - A DNS-minta megtalálója szerint egyértelmű az indíték

Nyilatkozott a Dunántúli Naplónak dr. Angyal Miklós rendőralezredes, a DNS-mintát megtaláló igazságügyi szakértő. Azt mondta, arról kegyeleti okokból nem kíván beszélni, milyen sérülései voltak Bándy Katának, így arról sem, megerőszakolták-e. Hozzátette ugyanakkor, találtak olyan biológiai mintát, amely alkalmas volt arra, hogy azonosítsák az elkövetőt. (Úgy tudjuk, P. László DNS-e szerepelt a rendőrség adatbázisában, így jutottak el hozzá.)

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Angyal Miklós alezredes, igazságügyi orvosszakértő, a nyomozás egyik aktív főszereplője
[/caption]

Hozzátette, a helyszínelés során talált nyomok egyértelművé tették, hogy milyen indíttatásból követték el a bűncselekményt. Az alezredes arra a kérdésünkre, hogy egy vagy több embertől származó mintákat találtak-e, azaz egy vagy több ember követte el a bűncselekményt, konkrétan nem válaszolt, azt mondta,  meggyőződése, hogy nagyon rövid időn belül eredményesen lezárható lesz a nyomozás.

Az alezredes azzal kapcsolatos érdeklődésünket is elhárította, hogy a holttest megtalálásának helyszínén végeztek-e Bándy Katával: mindössze annyit mondott, sikerült tisztázniuk, elsődleges, vagy másodlagos helyszínről van-e szó.

10:04 - Navracsics több szabadságot adna a rendőrségnek

Az eddigieknél is szigorúbb szankciókra van szükség, és nagyobb szabadságot kell adni a rendőrségnek az előállításhoz, vagyis ha valaki a kiszabott időben nem jelenik meg a büntetés-végrehajtási intézetben, akkor azt minél hamarabb be lehessen oda szállítani. Navracsics Tibor a közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt Bándy Kata tragédiájával kapcsolatban jelentette ki a TV2-nek - írja az MTI. A miniszterelnök-helyettes szerint ugyanakkor nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására.

09:54 - Nyilatkozott a DNS-mintát megtaláló pécsi rendőralezredes

Halálában is segítette a nyomozók munkáját a múlt héten meggyilkolt Bándy Kata rendőrségi pszichológus – nyilatkozta a Heti Válasznak Angyal Miklós alezredes, igazságügyi orvosszakértő, a nyomozás egyik aktív főszereplője. A 47 éves alezredes végezte a helyszíni és a halottszemlét is, ő találta meg a DNS-mintát, ami végül a gyanúsított azonosításához vezetett.

A rendőrség részéről történő első hivatalos megnyilvánulás érdemi újdonságot nem hozott, tulajdonképpen alátámasztotta korábbi információinkat. Angyal Miklós a Heti Válasznak adott interjújában így megerősítette például azt is, hogy Bándy Kata kéjgyilkosság áldozata lett, és azt is, hogy a szerdán 30 napra előzetes letartóztatásba helyezett P. László ellen szerinte cáfolhatatlan bizonyíték van. A 25 éves nő védekezett a bűncselekmény ellen - vagyis védekezésre képes állapotban volt-, s a kollégái köszönettel gondolnak rá, amiért megkönnyítette a gyanúsított azonosítását. A nyomozók jelképes értelmet tulajdonította annak, ahogy a DNS-minták egy részéhez hozzájutottak. Az áldozat ugyanis „elvitt magával egy darabot, és mi megtaláltuk”.

09:42 - P. László gyermekének anyja szerint a férfi olyan volt, mint egy kamasz

A Facebookon kapcsolatba léptünk P. László gyermekének anyjával, aki a következőket mondta a férfiről. „Csak most jutottam el odáig, hogy tiszta fejjel tudjak gondolkodni. Első hallásra én sem akartam elhinni, teljesen meglepett a hír! Lászlóról el tudok képzelni lopást, csalást, de ezt… Főleg azzal az indítékkal, amit hallottam és olvastam a lapokban is, hiszen nőt mindig kapott. Mellettem is tartott, nem is egyet. Viszont, mint azóta kiderült, bevallotta. Nem tudtam és még mindig nem is tudom követni a híreket, és nem is vagyok száz százalékban tisztában ezzel az üggyel, de szerintem nincs olyan ember, aki egy ilyen tettet fel tudna fogni. Az én kapcsolatom nem volt vele teljesen felhőtlen, szeretett minden balhéban benne lenni. Olyan volt mindig, mint egy 15 éves kamasz: kiismerhetetlen.”

09:07 - Mobilja alapján találták meg P. Lászlót: használta, bemérték

A Dunántúli Napló információi szerint P. Lászlóra vasárnap dél körül csapott le a rendőrség, pár órával azt követően hogy Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette: közel járnak a tettes elfogásához. Úgy tudjuk, azt követően, hogy a rendőrök nem találták P. Lászlót a Magtár utcai épületben, mobilja segítségével keresték tovább. Miután a gyanúsított használta készülékét, azaz telefonált, gyakorlatilag pontosan meg tudták határozni tartózkodási helyét. Nem sokkal ezután egy Bóly közeli kukoricásban elfogták P. Lászlót.

08:30 - Hazugságvizsgálót tesznek P. Lászlóra

A Dunántúli Napló információi szerint csütörtök délelőtt hazugságvizsgálatot végeznek P. Lászlón. Ettől többek között azt várják, hogy kiderüljön, valóban egyedül követte-e el a bűncselekményt, és úgy, ahogy a gyanúsított elmondta. A vizsgálatnak feltehetően délutánra lesz előzetes eredménye.

--------------------------------------------------------------------------
SZERDA » a nap fejleményeinek összefoglalója
--------------------------------------------------------------------------

20:08 - Nem vihették a börtönbe P. Lászlót

Az elmúlt napokban felmerült, hogy P. Lászlónak a gyilkosság idején már rég börtönben kellett volna ülnie egy korábbi ügye miatt. Többen olvasóink közül is szóvá tették, hogy a rendőrök miért nem vezették elő. Az ORFK tájékoztatása szerint P. Lászlót egy 2010. augusztus 3-án és egy 2010. október 4-én elkövetett engedély nélküli vezetés és érvényes gépjármű-felelősségbiztosítás nélküli vezetés szabálysértése miatt a szabálysértési hatóság 40 000 forint pénzbírság büntetéssel sújtotta és 10 hónap időtartamra a járművezetéstől eltiltotta. A pénzbírságot nem fizette meg, ezért azt a bíróság 2012. április 10-én keltezett jogerős végzésével 20 nap elzárásra változtatta át. P. Lászlónak a szabálysértési hatóság felhívása alapján 2012. július 2-án kellett jelentkeznie a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetnél az elzárás letöltésére, amit elmulasztott.

Az irányadó jogi szabályozás szerint a jelentkezés kijelölt időpontját követő nyolc nap eredménytelen elteltét követően, ügyészi jóváhagyással kerülhet sor elővezetés elrendelésére.
P. László szabálysértési ügyében az elzárás megkezdésének kikényszerítése érdekében a rendőrség szabálysértési hatóságának az emberölés elkövetésének időpontjáig intézkedési jogosultsága, illetve kötelezettsége nem volt, közölte ma este az Országos Rendőr-főkapitányság.

19:20 - Életfogytot is kaphat

A rendőrség aljas indokból elkövetett emberöléssel gyanúsítja P. Lászlót – ha a bíróság bűnösnek találja, súlyos, akár a Magyarországon kiszabható legsúlyosabb büntetésre is számíthat. Tekintettel többszörösen büntetett előéletére, tényleges életfogytig tartó fegyházra is ítélhetik, ebben az esetben élve nem hagyhatja el a börtönt.

17:00 - Növelik a térfigyelő kamerák számát Pécsen

Felgyorsítják Pécsen a térfigyelő kamerahálózat bővítésével kapcsolatos munkát a következő időszakban - jelentette be Páva Zsolt (Fidesz) polgármester szerdán a baranyai megyeszékhelyen. Pécs polgármestere azt követően nyilatkozott erről a sajtó képviselőinek, hogy megbeszélést folytatott Korontos Zoltán városi rendőrkapitánnyal a rendőrségi pszichológus meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás állásáról, a pécsi közbiztonsági helyzet jövőjéről.
(MTI)

16:39 - Lövéseket hallottak, de csak ostor csattogott

A Dunántúli Napló információi szerint szerdán délután a Magtár utcai házban lakók közül valaki arról értesítette a rendőrség ügyeletét, hogy lőnek rájuk. Úgy tudjuk, hogy a helyszínre több egységgel érkező járőrök megállapították, hogy nem lőfegyverről leadott lövésekről volt szó, hanem egy illető karikás ostorral pattogtatott.

16:00 - Pintér Sándor a Közszolgálat Halottjának nyilvánította Bándy Katát

Magyarország belügyminisztere Bándy Katát, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pszichológusát a Közszolgálat Halottjának nyilvánította. Temetésére 2012. július 23-án 15.00 órakor kerül sor Szekszárdon, az Alsóvárosi temetőben ( Alkony utca 1.sz ).

A rendőrség együttérzéssel osztozik a család mély fájdalmában.

A család kifejezett kérése, hogy a média képviselői mellőzzék részvételüket a szertartáson, szíveskedjenek tiszteletben tartani a hozzátartozók kegyeleti jogait.
(police.hu)

15:40 - Súlyos pszichés zavarokat okozhat
 
P. László kirendelt védője szerint szintetikus kábítószert fogyasztott, ez feltehetően szintetikus kannabisz volt. A szer  K2, illetve Spice néven ismert, ára a feketepiacon megegyezik a marihuánáéval. (2500 Ft/gramm)

Szakértők szerint bár a szer a marihuána hatását imitálja, sokkal károsabb annál: a fogyasztása szívpanaszokat és pszichés zavarokat is okozhat.  Ezek a készítmények általában gyógynövényeket tartalmaznak, amiket a szintetikus anyagokkal kevernek. Gyakran reklámozzák füstölőként, illetve dísz- és ajándéktárgyként, Magyarországon is tiltólistán szerepel.

Hatásmechanizmusát tekintve nagyon hasonlít a marihuána fő összetevőjéhez, a THC-hez,  de jóval intenzívebb hatást vált ki annál. Ez a drog veszélyesebben hat az agyra, mint a természetes marihuána, növeli a paranoia, a pánikrohamok, a hallucinációk, a zavart viselkedés kockázatát, emellett még azoknál is fokozott a pszichózis veszélye a szer használata hatására, akiknél korábban nem tapasztaltak pszichiátriai rendellenességeket.
Az alkohol – P. László elmondása szerint két liter bort ivott – felerősítheti mindezeket a mellékhatásokat.

13:42 - „Közben meghalt a sértett”
 
– Az ügyvédnek az az igazság, amit az ügyfele állít, ez foglalkozási alapszabály – felelte dr. Sólymos Sára, P. László kirendelt védője arra a kérdésünkre, életszerűnek tartja-e ügyfele vallomását. – Ha azt mondaná egyik védencem, hogy a bűncselekmény időpontjában a Holdon hot-dogot árult, azt kellene képviselnem – tette hozzá.

Kérdésünkre, mely szerint mi a magyarázata annak, hogy a holttestet – állítólag - lemeztelenítve találták meg, P. László pedig azt vallotta, nem erőszakolta meg, az ügyvéd azt mondta, az erőszak biológiai szempontból nem történt meg ügyfele szerint. „Meg akarta erőszakolni, ez volt a szándéka, de közben meghalt az áldozat”.

Dr. Sólymos Sára nem tudta megerősíteni az egyik bulvárlapban közölt értesülést, mely szerint a fiatal nő holttestét egy kilencéves gyermek találta meg, akit utóbb megtalált és megfenyegetett az autóval érkezett P. László. Azt mondta, erről semmit nem tud. (A rendőrség akkori közlése szerint egy férfi tett bejelentést a holttestről.)

Az ügyvéd hozzátette azt is, arról sincs információja, keresnek-e még valakit a rendőrök, illetve hogy milyen további irányokban halad a nyomozás.

12:47 - A bíróság szerint fennáll a szökés veszélye (mti)

Hajdu István az indokokról újságíróknak a tárgyalást követően azt mondta, a bíróság megítélése szerint fennáll a szökés, az elrejtőzés, a tanúk befolyásolásának, a tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésének veszélye. A bíróság az előzetes letartóztatást egy hónapra rendelte el, azt valamennyi fellebbezésre jogosult tudomásul vette, a döntés jogerős – idézi az MTI az elnököt. Hajdu István elmondta még: az előzetes letartóztatás időtartamát többször is meghosszabbíthatják, hatvan vagy akár kilencven nappal.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a rendőrség kérte-e, hogy a gyanúsított továbbra is a rendőrségi fogdában maradjon, vagy a büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, Hajdu István nem válaszolt.

11:20 - Előzetesben Bándy Kata gyilkosa

A Pécsi Városi Bíróság aljas indokból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a Bándy Kata megölésével gyanúsított P. Lászlót - mondta el Hajdu István a városi bíróság elnöke. P. László ügyvédje ismét elmondta: védence fenntartja vallomását, miszerint a bűncselekményt egyedül követte el.

11:16 - P. Lászlót elszállították, bontják a kordonokat

Helyszíni információink szerint a rendőrség megkezdte a kordonok bontását, így P. Lászlót minden bizonnyal elszállították már az épületből.

11:08 - A halálbüntetésért kampányolt a Jobbik

A helyszínen tartott sajtótájékoztatót Németh Zsolt jobbikos parlamenti képviselő és Gyimesi Gábor, a párt pécsi frakciójának képviselője. A történtek fényében az Országgyűlésnek komolyan el kellene gondolkodnia a halálbüntetés visszaállításán - nyilatkozták. Jobbikos aktivisták is a helyszínen vannak. „Nem tudom, mire ez a nagy felhajtás, ha akkor legény volt, legyen legény most is, vonuljon be mindenki színe előtt” - jegyezte meg egyikük a fokozott védelmi intézkedéseket kifogásolva.

10:49 - Nagy a tömeg a bírósági épületnél, P. László már bent lehet

„Már bevitték, én már csak tudom, engem is így vittek be múltkor” - idézte a Dunántúli Napló helyszíni tudósítója a bíróság épületénél összegyűlt nézelődők egyikét, aki a percekkel korábban az épület hátsó részénél elhaladó sötétkék, sötétített ablakú autóra utalt. (Az újságírók feszült figyelemmel kísérik a bíróság környékén megforduló autókat, de P. László megérkezéséről felvételt eddig nem tudtak készíteni.)

A sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben egyébként nyoma sincs jobbolali szélsőségesek jelenlétének, bár nagyon sok civil kíséri figyelemmel az eseményeket. „Minimum húsz évet kell kell kapnia” - fakadt ki indulatosan egy fiatalember. „Biztos, hogy többen voltak, nem tudom, miért védi a többieket” - értetlenkedett egy másik.

10:15 - Rendőrök terelik az újságírókat a bíróság előtt

A hírek szerint sötétített autóban szállítják az ítélőtábla épületébe P. Lászlót (itt döntenek ma előzetes letartóztatásáról), eltakarva őt a kíváncsi tekintetek elől. A Dunántúli Napló helyszíni tudósítója szerint ezekben a percekben érkezett a helyszínre a rendőri erősítés. Körülbelül 30 járőr tereli el a bíróság épülete előtt összegyűlt újságírókat, fotósokat, és képez sorfalat a bejárat előtt.

A média mellett a környék lakói is kiemelt figyelemmel követik az eseményeket a bíróság épületével szomszédos házak ablakaiból.

09:57 - Még mindig érvényes a nyomravezetői díj - nincs vége a keresésnek?

A rendőrség hivatalosan még nem vonta vissza a múlt szerdán felajánlott egymillió forintos nyomravezetői díjat - ami alapján azt a következtetést is le lehet vonni, hogy a gyilkosság kapcsán további személy(eke)t keresnek. A rendőrség hallgatása is arra utal, hogy még nincs minden szál ellvarva: korábban ugyanis arról volt szó, hogy sajtótájékoztatót csak a helyzet körülményeinek tisztázása után tartanak.

--------------------------------------------------------------------------
KEDD
--------------------------------------------------------------------------

18:42 - Hétfőn helyezik végső nyugalomra Bándy Katát

Július 23-án helyezik végső nyugalomra Bándy Katát Szekszárdon.

15:20 - Két liter bort ivott és drogozott is
 
– A bűncselekményt megelőzően is fogyasztott alkoholt és drogot – mondta a kihallgatást követően dr. Solymos Sára, P. László kirendelt védője. – Két liter vörösbort ivott, és valamilyen szintetikus kábítószert fogyasztott.

Az ügyvéd kifejtette, P. László továbbra is azt állítja, a bűncselekményt egyedül követte el. Azt mondta, céltalanul sétált az utcán, amikor meglátta a fiatal nőt. A férfi hétfői vallomásával szemben kedden már azt mondta, a fiatal nő nem önszántából ment vele, éppen ellenkezőleg, menekülni próbált előle. P. László kitartott amellett, hogy tette szexuális indíttatású volt, meg akarta erőszakolni áldozatát, majd amikor ellenállt, a férfi fojtogatta. Állítása szerint a lány leesett egy meredélyről, a férfi pedig elszaladt, s tettével csak másnap szembesült.

15:06 - Hat órán át tartott a kihallgatás

Információink szerint percekkel ezelőtt befejeződött P. László gyanúsítotti kihallgatása.

15:04 - „Meg akarják a családjainkat hurcolni” – rettegnek a pécsi romák (a Live Info helyszíni videója)

14:31 - Kovács Lajos szerint a gyanúsított újra ölhetett volna

Akár további nőket is megerőszakolhatott, illetve megölhetett volna a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László, ha nem fogták volna el alig pár nappal a brutális bűncselekmény után – mondta a 26 éves férfi "elkövetési módszere" és jellemvonásai alapján a pécsi gyilkosság felgöngyölítésébe szakértőként bevont Kovács Lajos nyugalmazott ezredes kedden az MTI-nek.

13:28 - Ha rokonok a tettesek, a DNS-ük is rengeteg egyezést mutathat
 
Az eddigi információk alapján a rendőrök P. László egyik, ugyancsak a Magtár utcai házban lakott rokonát (azt, hogy testvéréről vagy unokatestvéréről van-e szó, nem mondták meg a házban lakók) keresik. Amennyiben ez a férfi is jelent volt a bűncselekmény helyszínén, az ott rögzített DNS-minta kapcsán is felvetődhetnek kérdések.

Két, egymással nem rokon ember között 99,9%-os genetikai egyezés van, azaz DNS-ük bázissorrendje ilyen arányban azonos. Tehát az eltérés 0,1 százaléknyi (ez hozzávetőlegesen  hárommillió bázispár).

A vérrokonok között még kisebb: szülő és gyermeke között körülbelül másfél millió, míg első unokatestvérek között 2,625 millió a bázispárok becsült különbsége, de természetesen ez is kimutatható – vagyis ha valóban rokonával követte el P. László a bűncselekményt, DNS-profiljuk akkor sem azonos, vagyis ez nem leplezi egy második férfi jelenlétének lehetőségét. 

12:42 - Egy piros kocsit keresnek?

Egyes sajtóhírek szerint a férfit és még keresett társát volt, aki több alkalommal is látta, amint egy piros színű, öreg autóval furikáztak, állítólag azzal szállították a leadásra szánt fémet. Ennek ellentmond viszont, hogy a Magtár utcai házban lakók közül azok, akikkel beszélni tudtunk, azt állították, egyetlen egyszer sem látták, hogy P. László és rokona autóval érkezett meg az épülethez, sem azt hogy más jött volna hozzájuk személykocsival. Arról sem tudtak, hogy a férfi „vasazással” foglalkozna.

12:28 - Négy órája tart a kihallgatás

Még mindig tart P. László kihallgatása a rendőrségen. A férfit reggel fél kilenc óta faggatják a nyomozók. 

11:26 - Életszerűtlen elemek sora a gyanúsított vallomásában
 
A Dunántúli Napló több bűnügyekkel foglalkozó szakembert is megkérdezett P. László eddig nyilvánosságra került vallomásával kapcsolatban. Úgy fogalmaztak – hangsúlyozva, hogy a férfi nyilatkozatából ők is csak azokat az elemeket ismerik, amelyek a sajtóban megjelentek – annak alapján több mindent is életszerűtlennek tartanak. Így többek között azt, hogy minden további nélkül a gyanúsítottal (aki szerint „sétáltak, beszélgettek” Bándy Katával találkozásukat követően) lett volna hajlandó tartani a fiatal nő a kihalt utcán.

Az még talán elképzelhető, hogy addig nem tiltakozott a férfi társasága ellen, amíg azon az úton haladtak, amely Kata otthonához vezetett, de az már nem, hogy amikor a holttest megtalálásának színhelye, egy elhagyott, bizarr terület felé tartottak, akkor is önszántából követte volna. Ebből következően kétségesnek tűnik, hogy valóban egyedül követte el P. László a bűncselekményt, illetve az is, hogy nem használt/használtak aznap éjszaka gépjárművet a tettesek.

Vélemény: Nincs magyarázat

Lassú halált érdemel. Minden zsigerem ezt súgja. De attól, hogy egy mocsok gazfickó gyilkolt, még senki sem nyer arra jogot, hogy öljön. A szemet szemért ószövetségi elvBabos Attila jegyzete.

10:30 - Egy fültanú szerint Katát a Vöröskereszt utcában kényszerítették egy autóba

Bár a rendőrség továbbra sem ad hivatalos tájékoztatást, úgy tudjuk, hogy a nyomozók szerint P. Lászlónak volt egy bűntársa, akivel a Vöröskereszt utcában tuszkolták be egy autóba Bándy Katát. A Dunántúli Napló információi szerint ennek volt fültanúja, aki látott is valamit. Ezek szerint Kata nem a Felsővámház utcán ment a Dugonics utcáig, hanem előbb felkanyarodott a Vöröskereszt utcára - de az is lehet, hogy eleve a Fischer Béla utcán gyalogolt:

09:52 - Ismét kihallgatják P. Lászlót

Ismét kihallgatja a rendőrség P. Lászlót. A Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított férfit ezekben a percekben is faggatják a rendőrök. A kihallgatás akár több órán át is tarthat.

08:53 - A rendőrség hallgat, nincs tettestárs - vannak még elvarratlan szálak?

A Dunántúli Napló információi szerint továbbra sem fogták el a rendőrök P. László vélt tettestársát, egy rokonát. Úgy tudjuk, a rendőrség mindaddig nem tart sajtótájékoztatót, ameddig ez nem törtnik meg. Ebből következően Bándy Kata meggyilkolásával kapcsolatban minden bizonnyal még vannak elvarratlan szálak. Többek között kétséges, hogy P. László - vallomása szerint - valóban egyedül követte-e el a súlyos bűncselekményt. Az is kérdéses továbbá, hogy hogyan kényszerítette a fiatal nőt arra, hogy lakásával ellentétes irányba vele tartson.

--------------------------------------------------------------------------
HÉTFŐ
--------------------------------------------------------------------------

19:58 - Börtönben kellett volna lennie P. Lászlónak?

Bács-Kiskun megyei sajtóértesülések szerint P. Lászlónak július 2-án a kecskeméti börtönbe kellett volna vonulnia, egy szabálysértés miatt 20 nap elzárást kapott. Így elvileg a gyilkosság idején sem lehetett volna szabadlábon.

17:04 - Szerdán döntenek P. László előzetes letartóztatásról

Szerdán dönt a Pécsi Városi Bíróság P. László előzetes letartóztatásáról.

Tipikus piti bűnözőnek ismerték Kelebián és Kiskunhalason P. Lászlót, aki mindig elvitte az elkövetett balhékat. Legutóbb Szegeden meszelték el. Vagyon elleni bűncselekmények miatt nem volt már ismeretlen a bűnüldöző szervek előtt - írja a baon.hu. Többszörösen visszaeső volt, múlt évben szabadult az 1 év 2 hónapig tartó börtönbüntetéséből. A kelebiai lakhellyel rendelkező és Kiskunhalason is gyakran megforduló férfi az idei év első napját is lopással kezdte. Újabb büntetésérére azonban a jogszabályi változások miatt nem kerülhetett sor.
 
A legutóbbi eljárással kapcsolatban Téglás Péter, kiskunhalasi vezető ügyész elmondta: "nevezett személy esetében megszűnt a nyomozás, mivel az időközbeni értékhatárváltozások miatt cselekedete már csak szabálysértésnek minősült."

15:52 - P. László állítja: Bándy Kata ellenállt, ezért ölte meg

Menekülés közben fogták el Bóly közelében, közölte a férfi kirendelt védője.  Amikor meglátta a kommandósokat, megpróbált elfutni, de beérték és leteperték. Ekkor a gyanúsított meg is sérült. A neve elhallgatását kérő ügyvéd elmondta azt is, P. László vallomása szerint egyedül követte el a bűncselekményt, szexuális indíttatásból. A fiatal nőt nem ismerte korábbról. Azért végzett vele, mert nem akart vele közösülni. Ott fojtotta meg áldozatát, ahol a holttestet megtalálták. Oda gyalog mentek, a lány - a férfi vallomása szerint - önszántából ment vele, útközben beszélgettek. A férfi a  védő szerint nem mondta ki, hogy megbánta a tettét, de egész magatartása erre utal.  

Páva Zsolt: megvédjük a pécsieket

Páva Zsolt (Fidesz) a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében írja:

"Szülőként, magánemberként és polgármesterként egyaránt mélységesen megrendített az a kegyetlen bűncselekmény, amelyre évek óta nem volt példa, ám most mégis megtörténhetett városunkban. Egy fiatal lány életének kioltása és az az embertelen, lelketlen, aljas magatartás, ahogyan elbántak vele, felháborít és rendkívül elszomorít.

Most, hogy a rendőrség egyértelműen azonosítani tudta a tettest, illetve tetteseket, az igazságszolgáltatás pedig felelősségre vonja és megbünteti az elkövetőket, szeretném Pécs minden tisztességes polgárának nevében őszinte részvétemet nyilvánítani Kata családjának!

Az ügy részleteit nem ismerem, magam is csak a sajtóból tudtam nyomon követni a tragikus eseményeket, ezért részletes és személyes tájékoztatást kértem az ügyben a pécsi rendőrkapitánytól! Úgy gondolom ugyanis, hogy bár tudatos, előre megfontoltan elkövetett, szándékos bűncselekményről volt szó, mégis emiatt ma sok fiatal nem érzi magát biztonságban Pécsett. Attól félnek, hogy ilyen velük is megtörténet!

Szeretném kijelenteni, hogy a tőlünk telhető minden eszközzel megvédjük a pécsieket, megvédünk minden egyes tisztességes polgárt ebben a városban! A legszigorúbban fogunk fellépni azokkal szemben, akik veszélyeztetik polgáraink biztonságát, értékeit, akik képtelenek a normális, kulturált együttélésre és közösségi magatartásra."

14:08 - Bosszútól tartanak

Úgy tudjuk, P. László előzetes letartóztatásba helyezésekor szélsőségesek megmozdulásra készülnek a bíróság előtt.

11:37 - Rettegésről beszéltek a Dunántúli Napló tudósítójának

A Dunántúli Napló tudósítója a helyszínen járva beszélt annak a háznak a lakóival, ahol a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László is lakott az elmúlt hónapokban. Többen úgy fogalmaztak, hogy rettegnek: „Cigányok vagyunk, nagyon félünk attól, hogy rajtunk állnak bosszút”.

A lakók szerint egyiküknek sem volt autója, így a bűncselekmény idejére vagy kölcsönkértek egyet, vagy autó nélkül követték el.

10:58 - Barátnője nem gondolta volna, hogy P. László ilyenre képes

P. László Pécsett született, ötéves korában költözött el innen családjával. Pécsi barátnője a Dunántúli Naplónak elmondta: nem gondolta volna, hogy barátja ilyenre képes. A Magtár utca egyik romos állapotban lévő épületében laktak sokadmagukkal. A barátnő szerint a férfi testvére is eltűnt, nem tudják, mi van vele, de nem kizárt, hogy őt is elfogták a rendőrök - vagy bújkál.

09:41 - DNS-minta alapján bukott le, pénteken még üzengetett a Facebookon

P. László DNS-minta alapján bukott le: büntetett előéletű lévén a rendőrség így gyorsan azonosítani tudta. Facebook-profilján lakhelyként a Kiskunhalas meletti Kelebia szerepel, és az is kiderül, hogy egy kisfia is van. A közösségi portálon még napokkal Bándy Kata megölése után, pénteken is aktív volt, az alábbi ábra szerint még posztolt is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pénteken még írt a Facebookra
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Facebook szerint van egy kisfia is
[/caption]

09:10 - Kiskunhalasról érkezett, Pécsett csövezett a gyanúsított

A Dunántúli Napló megtudta: a Bándy Kata megölését beismerő férfi néhány hónapja érkezett Kiskunhalasról Pécsre. Munkanélküliként a Mohácsi út környékén csövezett barátnőjével együtt, aki információink szerint prostituált. P. Lászlót már szombat éjjel elfogták egy erdős, bokros területen, ahol azóta próbált meg elbújni, hogy megtudta: szorul körülötte a hurok.

08:44 - Tovább keres a rendőrség

A Dunántúli Napló információja szerint a rendőrség folytatja a keresést több, a gyilkossággal kapcsolatba hozható személy után. Tudomásunk szerint sajtótájékoztatót csak az összes gyanúsított elfogása után tartanak.

08:15 - Beismerte a gyilkosságot a 26 éves férfi
(Rendőrségi közlemény)

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2012.07.15-én elfogott és őrizetbe vett egy huszonhat éves, magyar állampolgárságú férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a Bándy Kata sérelmére elkövetett emberöléssel.

A gyanúsított kihallgatása megtörtént, beismerő vallomást tett, ugyanakkor a rendőrség továbbra is nagy erőkkel folytatja a nyomozást. Sajtótájékoztatót a bűncselekmény valamennyi körülményének tisztázását követően tartunk - olvaható a rendőrség honlapján.

06:58 - Több embert fogott el a rendőrség

Vasárnap éjfél után nem sokkal több hírportál is beszámolt arról, hogy a gyilkosság áldozata, Bándy Kata édesanyja közölte: "megvan a tettes". Bándy Edit a facebook-on mindössze ennyit információt adott közre.

Az MTI kereste Zsobrák Pétert, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, aki a hajnali órákban nem erősítette meg az információt. Csak annyit közölt, hogy a rendőrség honlapján szerepelnek azok az információk, amelyeket hivatalosan közölni kívánnak.

A Hír TV teletextje szerint a tv tudósítóját a helyiek arról értesítették, hogy a rendőrök két férfit vittek el kihallgatásra. Azt írták: a helyszínen olyan tárgyakat találtak, amelyek a meggyilkolt lányé lehettek.

--------------------------------------------------------------------------
Vasárnap
--------------------------------------------------------------------------

16:44 - Baranyai rendőrség: minden bejelentést alaposan megvizsgálunk

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva továbbra sem ad tájékoztatást a gyilkosság áldozatává vált Bándy Kata ügyéről. A főkapitányság szóvivője azt mondta, a meggyilkolt pécsi rendőrségi pszichológus ügyében továbbra is csak azt tudja közölni, amit eddig: a rendőrség kiemelten kezeli az ügyet, nagy erőkkel folyik a nyomozás, minden bejelentést alaposan megvizsgálnak.

Zsobrák Péter az ügy részleteiről egyetlen sajtóinformációira sem reagál. A rendőrség Bándy Kata holttestének szerdai megtalálása óta nem adott hivatalos tájékoztatást a nyomozás állásáról, nem erősítette meg, s nem cáfolta a médiában megjelent értesüléseket.
(MTI)

15:27 - Pintér: néhány napon belül elfogjuk az elkövetőt

A belügyminiszter közlése szerint a rendőrök nyomon vannak Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának ügyével kapcsolatban; a Hír TV-nek vasárnap nyilatkozó Pintér Sándor azt mondta: meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a tettest.

"A nyomozás vezetői jelentették a számomra, hogy olyan információk birtokába jutottak, amelyek remélhetőleg elvezetnek a tetteshez. Meggyőződésem, hogy néhány napon belül elfogjuk az elkövetőt vagy az elkövetőket."
(MTI) 

12:31 - Forró nyomon a rendőrök

Úgy tudjuk, szombaton Pécsett az egyik televízió stábjához azzal lépett oda egy férfi, hogy információi vannak a tettesről. A tévéseknek elmondta, ugyan ő, s a családja is nagyon fél, de szeretne tanúvallomást tenni. Az egyik riporter ezt követően értesítette a rendőröket, akik elvitték kihallgatásra a tanút. Úgy tudjuk, több órán keresztül, vasárnap hajnalig tartott a kihallgatása.

Információink szerint egy másik férfi pedig arról számolt be a rendőröknek, hogy két esztendeje ugyancsak abban a városrészben, ahol Bándy Kata eltűnt, meg akarta valaki erőszakolni egy nőt, ám a tettest megzavarták, s elmenekült.
Mint azt korábban megírtuk, a városrészben lakók közül többen is arról tájékoztatták lapunkat, hogy tudomásuk szerint többször előfordult, hogy nőket zaklattak a környéken.

A rendőrségen továbbra is teljes hírzárlat van érvényben, a nyomozásról semmilyen tájékoztatást nem adnak. Bár múlt hét végén egyes információk azt sejtették, hogy a rendőrség már közel került a tettes elfogásához, végül rajtaütésre mindeddig nem került sor. Így elképzelhető, hogy a gyilkos utáni hajsza elhúzódik.

--------------------------------------------------------------------------
SZOMBAT
--------------------------------------------------------------------------

19:18 - Még szabadlábon a gyilkos

Úgy tudjuk, a boncolás megállapításai, és a holttest megtalálásának helyszínén rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendőröknek. A tettes kézre kerítését segíti az anyagmaradványokból nyert DNS-minta, amely alapján elfogását követően egyértelműen azonosítható lesz a gyilkos. (A minta minden bizonnyal nem egyezett a rendőrség adatbázisában szereplők egyikével sem, hiszen ebben az esetben feltehetően már elfogták volna az elkövetőt.)

Miután az eddig eltelt napok során nem fogták el a rendőrök a tettest, elképzelhető, hogy a hajsza elhúzódik, azaz feltehetően nincsen biztos tippjük a nyomozóknak. Minden bizonnyal átnézik az elmúlt néhány év során képbe került olyan személyek listáját, akik szexuális bűncselekményeket követtek el, és az érintetteket el is számoltatják.

Ez roppant időigényes feladat. Az elkövető bűnügyi szakértők szerint akkor kerülhet viszonylag gyorsan rendőrkézre, ha pécsi, illetve a baranyai megyeszékhelyen él, ellenkező esetben sokkal nehezebb dolguk lesz a nyomozóknak.

Bándy Kata mobiljának cellainformációi is segíthetik a nyomozást, ugyanis annak alapján akár néhány tíz méteres pontossággal is behatárolható, hogy hol volt a készülék a fiatal nő eltűnését követően, ez pedig szintén a tettes nyomára vezetheti a rendőröket.

A tragédia mélyen megrázta az egész várost. A gyász és a felháborodás mellett a félelem is úrrá lett a helyieken. Ennek egyik jele például, hogy többen választják a taxizást az éjszakai órákban a gyalogolás helyett, és voltak, akik egyenesen úgy döntöttek, hogy elköltöznek az érintett városrészből.

15:57 - A kamera rögzítette a gyilkost?

Információink szerint a rendőrség vizsgálja a Ledina Étterem felvételeit, amit még szerdán foglaltak le. Az épület mindkét része be volt kamerázva, így valószínű, ha a gyilkos autóval hozta a helyszínre a holttestet, akkor a kamera rögzíthette a kocsit.

08:02 - Máskor is támadhatott már a gyilkos?

Kovács Lajos, a nyugalmazott nyomozó szerint a pécsi rendőrségi pszichológus "típusbűncselekmény" áldozata, minden évben van három-négy ilyen ügy, hogy egyedül hazafelé tartó fiatal nőkre támadnak rá éjszaka - nyilatkozta az indexnek.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a támadóik legtöbbször "vadásznak" éjszaka, az áldozatot véletlenszerűen választják ki. Az ilyen elkövetőkre jellemző a "visszatérő hajlam", a korábbi ügyek tapasztalatai alapján Bándy Kata támadója esetében is feltételezik a nyomozók, hogy nem ez volt az első bűncselekménye.

07:38 - Minden egész eltörött...

Tisztában vagyok vele, hogy bizonyos dolgokra nincsenek megfelelő szavak. Vagy ha igen, azt Fülöp Zoltán mind leírta a csütörtökön megjelent jegyzetében. Mintha a lelkemből szólt volna.

Bándy Kata halála és annak körülményei olyan sokkot okoznak, hogy az embert kifordítják önmagából. Nemcsak azért, mert távoli rokon – nemrég egy lakodalomban találkoztunk a családdal –, és nemcsak azért, mert hasonló korú és életvitelű lányom van. Mérhetetlen szomorúság és félelem telepszik ránk a legragyogóbb napsütésben is.

Csöppet sem bánom, hogy tegnaptól már a kedvenc klasszikus krimijeim helyett is csak állatfilmeket tudok nézni. De az megrémiszt, hogy világéletemben toleráns és megengedő voltam (pedagógus lévén), most pedig teljes fordulattal szavaznék a halálbüntetés visszaállítása mellett. Igyekszem szikáran fogalmazni, mert az alternatíva az artikulátlan üvöltve sírás lenne.

Nem véletlen, hogy én is költőt idéztem a címben. Ady így folytatja: „Minden láng csak részekben lobban, / Minden szerelem darabokban, / Minden Egész eltörött”.

Remélem, Kata, annak ellenére, hogy most hitemet szegve bosszúért kiáltok és kérdőre vonom Istent, Te már jó helyen vagy, mellette. És talán megsegíti azokat is, akik itt maradtak – és örökké szenvedni fognak.
(Egy távoli rokon)

--------------------------------------------------------------------------
PÉNTEK » a pénteki nap összefoglalója
--------------------------------------------------------------------------

19:00 - A parkolóban megállt az autóval, a szakadékhoz vitte és lelökte a holttestet

A holttest megtalálásának helyszínét, a Zsolnay mauzóleum melletti, ledinai, bokrokkal, fákkal sűrűn benőtt területet fémdetektorokkal járták be a rendőrök. Ide egyébként két autóval járható út vezet, viszont valószínűtlen (hiszen kockázatos lett volna), ha az elkövető a Délibáb utca felől hajtott volna be. (Ha mégis gyalog jött a Felsővámház utca felől, és tudatosan erre a helyre igyekezett, akkor sem lett volna értelme kerülőt tenni a Délibáb felé a holttesttel.).

Ha tehát a másik úton, a Ledina Étterem felől érkezett, akkor az étterem mögötti parkolóban kellett megállnia. Itt késő éjjel biztosan nincs senki, és az útról vagy a szemközti házakból lehetetlen odalátni. Innen csak pár lépés a domb, ahonnan a tízméteres szakadékba lökte az elkövető a holttestet. A Ledina étterem oldalában egy kamera figyeli a bejáratot, ami valószínűleg rálát az úttestre is, a felvételeket a rendőrök minden bizonnyal kielemezték már. Persze ha az elkövető az ABC felől, az óvoda kerítése mellett hajtott be, a kamera nem láthatta.

15:19 - Fekete szalagok a rendőrautókon

Több olvasónk is jelezte, hogy a rendőrautókon fekete szalagokat lehet látni Pécsett. A pécsi rendőrök így fejezik ki mély gyászukat a napokkal ezelőtt meggyilkolt kollégájuk, Bándy Kata rendőrségi pszichológusnő elvesztése miatt.

Valami, amit nem lehet visszafordítani

Egy fiatal nő nincs többé. De vajon visszahozza-e a halálból őt, ha cigányozunk, ha ártatlan embereket vádolunk, ha halálbüntetést követelünk? Ha leírjuk százszor, ezerszer, hogy részvétem, hogy nyugodj békében? Ha fotómontázsokat készítünk, oldalakat, virtuális csoportokat hozunk létre a Facebookon? Ha szidjuk a rendőrséget, a közbiztonságot, a várost, az országot, a rendszert? Vagy ha hallgatunk, ha úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna? Változtat-e valamit a történteken, akármit is csinálunk? Szerintem nem. Mert az idő nincs tekintettel senkire: nem forog visszafelé. Ő meghalt, mi élünk. Katus Eszter jegyzete

12:05 - A sztárnyomozó szerint meglesz a gyilkos

- Meglesz! - nyilatkozta a Dunántúli Naplónak pénteken a budapesti sztárnyomozó, Kovács Lajos. A korábban számos felderítetlen ügy megoldásában közreműködött nyugalmazott ezredes tanácsadóként segíti a rendőrség munkáját a nyomozásban. - Részleteket nem mondhatok - tette hozzá. Az ezredes kifejtette, a bűnügyi főigazgató kérésére kollégáival csütörtökön konzultáción vett részt, ahol áttekintették az eddigi adatokat, s felkeresték a helyszíneket is. - Minden vonal fogva van, megítélésem szerint a nyomozás jól áll - mondta az ezredes.

11:28 - Megvan a DNS-minta - közel lehet az azonosítás

A Dunántúli Napló információi szerint a helyszínelés, illetve az orvosszakértői vizsgálatok során találtak olyan anyagmaradványokat, amelyekből DNS-mintát sikerült nyerni: ez alkalmas lehet a tettes azonosítására. Úgy tudjuk, a társas elkövetés lehetőségét kizárták a rendőrök.

Úgy tudjuk, a Bándy Kata halálának vélelmezett időpontját vasárnap hajnali négy és öt óra közöttre tették a szakértők. Az is biztosnak tűnik, hogy nem sokkal ezután került a megtalálás helyére a holttest, tehát valószínűleg nem napokkal később vitte oda az elkövető. Egyre valószínűbb, hogy autóba kényszerítette be a tettes Katát. Hogy hol történt ez, azt egyelőre nem sikerült meghatározni.

10: 57 - Hazarendelték a Balatonról a pécsi rendőröket - tudják, kit keresnek?

A Dunántúli Napló információja szerint visszarendelték a Balatonról Pécsre a Készenléti Ügyeleti Szolgálatot - ez akár jelentheti azt is, hogy közel jár a rendőrség a gyilkos vagy gyilkosok azonosításához (ezért van szükség a század jelenlétére), de azt is, hogy az adatgyűjtéshez kell a nagyobb létszám.

Úgy tudjuk, a nyomozás segítésére csütörtökön Pécsre érkezett budapesti sztárnyomozó, Kovács Lajos és kollégája visszatért Budapestre - akár ez jelentheti azt is, hogy a nyomozás a végéhez közeledik.

Kollégánk csütörtökön a pécsi városházán olyan információt hallott, amely szerint Bándy Kata súlyos koponyasérülést szenvedett.

--------------------------------------------------------------------------
CSÜTÖRTÖK » a csütörtöki nap összefoglalója
--------------------------------------------------------------------------

Miért kockáztatott a gyilkos?

Amennyiben igaz, hogy nem a holttest megtalálásának helyszínén végzett gyilkosa Bándy Katával, és csak később vitte oda, azzal hatalmas kockázatot vállalt, hiszen a környéken hétfőtől kezdődően folyamatosan jelen voltak a rendőrök, így lebukásának nagy volt az esélye.

A Dunántúli Napló megkérdezett egy kriminálpszichológust, aki – hangsúlyozva, hogy nem ismeri részletesen az ügyet –, azt mondta, vagy fejvesztett igyekezettel, a körülményeket nem mérlegelve akart a tettes megszabadulni a holttesttől, s ezért vállalta a veszélyt, vagy pedig szándékosan hagyta olyan helyen, ahol biztosan megtalálják. Előbbi esetben feltételezhető az is, hogy a gyilkos a közelben lakik.

Apró darabokra tört itt minden

Egyetlen dologban lehettünk bizonyosak: Bándy Katát megölték. Illetve még egyben: csütörtöktől egy rohadt gyilkos miatt minden megváltozik. Fülöp Zoltán jegyzete

Tart a hajsza a gyilkos után

Csütörtökön a Ledina környékén lakókat ismét kikérdezték a rendőrök, akik arra voltak kíváncsiak, láttak, hallottak-e valami gyanúsat az elmúlt napok során. Információink szerint néhány hete ugyancsak ebben a városrészben egy ismeretlen megtámadott egy nőt, akinek sikerült sértetlenül elmenekülnie. Azt persze egyelőre nem lehet tudni, hogy a molesztálónak köze volt-e Kata meggyilkolásához, mindenesetre ez sem zárható ki.

„Mindenki gyanús” - helyszíni gyorsvideó

Bándy Kata egykori otthonánál több tucat mécsest gyújtottak barátai. A gyilkossággal félelem költözött a pécsi városrészbe. A Live Info összeállítása.

Sztárzsaru is segíti a nyomozást

A Dunántúli Napló értesülései szerint egy budapesti sztárnyomozó, Kovács Lajos is bekapcsolódik a nyomozásba. A korábban számos felderítetlen ügy megoldásában közreműködött, nyugalmazott ezredes tanácsadóként segíti a rendőrség munkáját.

Lapunk úgy tudja, még szerdán önként jelentkezett a rendőrségen a meggyilkolt fiatal nő utolsó barátja, s teljes mértékben tisztázta magát, a nyomozók kizárták, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Információink szerint továbbra sincs gyanúsított, de egy feltehetően külföldi, Pécsett tanuló egyetemistát is keresnek a rendőrök.

"Mosolygós lány volt Kata"

A Dugonics utcában és környékén ma is folyamatosan kint vannak a rendőrök, akárcsak a Ledinán, ahol a holttestet megtalálták. Kata lakása előtt mécsest gyújtottak az ismerősök.

– Ismertük Katát, amikor találkoztunk az utcában, mindig mosolyogva köszönt – mondják lány házszomszédai. – Általában kocsival járt, hol a sajátjával jött-ment, vagy a barátja hozta. Igaz, őt az elmúlt egy hónapban már nem láttuk. Bárcsak most is autóval jött volna!

A szomszédok szerint nem ritka, hogy a városban sötét autós sofőrök szólítják le a fiatal lányokat, ajánlatokat téve. Ilyenkor az egyedüli jó választás elfutni – teszik hozzá. Abban is egyetértenek, hogy Kata biztosan nem jutott el a Dugonics utcáig, mert ha ott csak egyet is kiált, biztosan valaki meghallja és a segítségére siet. A családi házak ablakai ugyanis szinte mindig nyitva vannak, főleg a melegben, és több helyen – így például a Kata lakása melletti házban is – vannak kutyák, amelyek minden furcsa zajra felriadnak és ugatni kezdenek. Ha ilyen történik, valaki mindig kinéznek az ablakon, hogy minden rendben van-e.

A szomszédok nem tartják valószínűnek, hogy az utcában működő Támasz Alapítványoz járó hajléktalanok közül lenne valaki a tettes. Ezt egyébként az Alapítvány dolgozói is megerősítik.

Valószínűleg megfojtották Bándy Katát

Újabb részletek derültek ki Bándy Kata megggyilkolásával kapcsolatban. A fiatal, 25 éves rendőrségi pszichológusnőt információink szerint  meztelenül találták meg a Ledina közelében szerda délután. A fiatal lányt megfojtották és feltehetően nem ott, ahol megtalálták - valószínűleg autóval szállították a helyszínre később. Úgy tudjuk, hogy szakértők bevonásával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!