Kék hírek, bulvár

2014.07.23. 15:18

Botrányos címerezés: volt, aki feketén dolgozott Magyarbólyban

Csalás miatt nyomozás indult a magyarbólyi kukoricacímerezés ügyében. A kormányhivatal sértettek jelentkezését várja.

M. B. (Dunántúli Napló)

Amint arról lapunkban beszámoltunk, múlt héten elkeseredett munkavállalók jelentek meg egy vélt pécsi munkaközvetítőnél azért, mert állításuk szerint kétheti bérüket nem kapták meg. A Bóly és Magyarbóly környékén dolgozott címerezők a munkakörülményeik miatt is panaszkodtak, többek között azt mondták, vizet sem kaptak, valamint gyermekek, várandós nők is voltak a munkások között.

A kormányhivatal a történtek nyilvánosságra kerülése után vizsgálatot indított, aminek eddigi megállapításairól Horváth Zoltán kormánymegbízott szerdán közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy a hivatal munkaügyi szervezete felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, mivel több foglalkoztatott is feljelentést tett. Az érintett cég adatainak birtokában a munkaügyi felügyelők a helyszínen vizsgálódtak, de aznap már a vállalkozás nem szervezett munkát.

Más foglalkoztatók azonban akkor is végeztettek címerezést a kukoricatáblákon. Kiderült, hogy több munkavállalót feketén, bejelentés nélkül dolgoztattak, illetve egyéb munkaügyi jogsértéseket is elkövettek, ezért bírság vár rájuk. Ugyanakkor ők az egészségvédelmi előírásokat betartották, minden forduló után húsz-harminc percet árnyékban pihenhettek a dolgozók, és elegendő mennyiségű víz is rendelkezésükre áll.

Az ellenőrzések tovább folytatódnak.

A kormányhivatal egyúttal kéri azokat, akiket a címerezés kapcsán sérelem ért, jelentkezzenek a Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervénél (Pécs, Király utca 46. Telefon: 72/518-841; 72/513-420).

A rendőrségen érdeklődésünkre azt közölték, csalás miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indítottak az elmaradt fizetések miatt, részleteket az eljárás érdekeire való hivatkozással nem árultak el.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!