Közélet

2008.01.16. 08:05

Parkolási bírság: százhúszból majdnem tízezer lett

Több mint 25 ezer fizetési felszólítást küldött ki egy pécsi ügyvédi irodán keresztül autósoknak a parkolási cég. Csakúgy mint tavaly, most is került jónéhány porszem a gépezetbe

Babos Attila

Ismét tele van a Gámán Kft. Búza téri irodája olyan autósokkal, akiknek a Pécsett fizető parkolókat üzemeltető cég – egy pécsi ügyvédi irodán keresztül – fizetési felszólításokat küldött ki. Több mint 25 ezer levél ment ki. Elvileg olyanoknak, akik egy éve már kaptak fizetési felszólítást a cégtől, és olyanoknak is, akik eddig nem rendezték le ügyüket a parkolósokkal. Elvileg.

Csupán néhány emberrel beszéltünk ugyanis kedden az irodában, illetve telefonon, ám többen is akadtak, akik arra panaszkodtak, korábban, akár évekkel korábban már befizették a hivatkozott díjat, mégis kaptak felszólítást. Most is, esetleg tavaly is. Köztük olyanok is voltak, akik a múlt évben ezt bebizonyították, jártak a cégnél, s a befizetést igazoló csekket bemutatták, azt az irodában lefénymásolták, s most nekünk is megmutatták. Nem csoda hát, ha felháborodottan érkeztek ismét a Búza térre. Mások az adásvételijüket hozták el, amellyel már tavaly is igazolták, ők a hivatkozott időpontban – amikor a cég szerint szabálytalanul parkoltak –, már nem voltak az autó tulajdonosai.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Részlet egy levélből: hogyan lesz százhúsz forintból majdnem tízezer
[/caption]Mayerné Hancz Lídia, a Gámán Kft. pécsi irodavezetője érdeklődésünkre közölte, sajnos történtek tévedések. Azaz olyanok is kaphattak most felszólítást, akik már rendezték az ügyet. Azt mondta, ők is tévedhetnek. Szerinte ilyen tévedésből néhány száz lehet.

A múlt év elején sokat foglalkoztunk a parkolási üggyel. 2006 végén több mint 35 ezer, parkolási és pótdíjfizetési kötelezettségre figyelmeztető levelet postázott ki a Gámán Kft. Minderre akkor amiatt került sor, mert 2006 decemberében módosították a parkolási törvényt. Addig a parkolós cégeknek öt év állt rendelkezésükre arra, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a parkolási és/vagy pótdíjat nem fizetőkkel szemben, azaz kiküldjenek legalább egy fizetésre felszólító levelet.

[caption id="" align="alignright" width="350"] A pécsi parkolóüzemeltető cég irodájában újra nagyüzem van, nem csoda, huszonötezer felszólítást postáztak az elmúlt időszakban
[/caption]A módosítás hatályba lépése, azaz 2007. február 22-e után azonban már csupán hatvan napjuk maradt erre. Ahogy maradt innentől, az első felszólító kiküldésétől számított egy évük arra a parkolócégeknek, hogy peres útra tereljék a vitatott ügyeket. Ez az egy év telt le 2007 decemberének végén. A törvénymódosítás után hirtelenjében kiküldött 35 ezer fizetési felszólítást ugyanis 2006. december 22-én keltezték.

Az újabb, immáron egy pécsi ügyvédi irodán keresztül, s most már ajánlva kiküldött fizetési felszólítások a napokban értek célba. A Gámán Kft. azért bízott meg egy ügyvédi irodát a levelek kiküldésével, mert korábban ők már figyelmeztették az embereket, de nem fizettek – válaszolja kérdésünkre Mayerné. Ráadásul most ez még a 6000+áfás ügyvédi díjjal is olcsóbb az irodavezető szerint, mintha rögtön fizetési meghagyással éltek volna.

Dr. Fejér Áron ügyvéd, a fizetési felszólítások aláírója a Dunántúli Naplónak elmondta, ő és irodájuk már korábban kapcsolatban állt a Gámán Kft.-vel. Tárgyalásokon is látták már el a cég jogi képviseletét, s volt, hogy jogi tanácsokat nyújtottak nekik. Most is azzal keresték és bízták meg őket, hogy képviseljék a kft.-t, amit ők elvállaltak.

Arról, hogy milyen lépések következhetnek ez után, pl. hogy hány ügy kerülhet bíróságra, az ügyvéd nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Már csak azért sem, mert ezt a megbízó dönti majd el, nyilvánvalóan úgy, hogy előtte átbeszélik az esélyeket – magyarázta a szakember.

Hozzátette, őket csupán megbízták, a követelést nem vették meg, s a befolyó ügyvédi munkadíjak egy része megállapodás szerint viszszakerül a Gámán Kft.-hez, a levelezéssel kapcsolatos, a kft. által megelőlegezett, másutt el nem számolt tényleges költségek fedezésére.

Dr. Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi és ügyrendi bizottságának elnöke szerint, ha egy éve, az ötéves időtartam lejárta előtt nem ajánlva adta fel a felszólításokat a parkolási cég, akkor most nincs keresnivalója.

Újabb vizsgálat?

Tóth Bertalan, Pécs egyik MSZP-s alpolgármestere kedd reggel érkezett haza külföldről. Lapunktól értesült az újabb parkolási ügyről, s arról, hogy ismét vannak tévedések, hibák, porszemek a rendszerben. Anynyit mondott, s ígérhetett, hogy ennek utánajárnak, s ha ezekre bizonyságot szereznek, vizsgálatot is indítanak. Emlékezhetünk, az egy évvel ezelőtti ügy miatt Tasnádi Péter polgármester erkölcsi aggályokat fogalmazott meg, s átfogó vizsgálatot rendelt el, amelynek azonban nem lett igazi, látható következménye.

Gúzsba kötve

Varga Péter, a PVV Zrt. vezérigazgatója sem tudott a Gámán Kft. újabb fizetési felszólításairól. Velük ugyan a PVV Zrt. kötött megbízási szerződést, ám ilyen ügyekben a kft. nyilvánvalóan dönthet maga is – magyarázta. Amennyiben azonban kiderül, hogy a problémák miatt felróható felelősség terheli a céget, annak következménye lesz – ígérte. Hozzátette azonban, hogy miután az automaták a parkolósok tulajdonát képezik, s erős, határozott idejű szerződéssel rendelkeznek, a PVV Zrt.-nek „gúzsba van kötve a keze” e téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!