Kultúra

2008.05.08. 07:09

A U2-t is elhoznák 2010-ben Pécsre

Az EKF Művészeti Tanácsa elkészítette a Pécs2010 kulturális program koncepcióját és a 2009-2010-es évek programtervét, amelyet május 10-én, pénteken vitat meg a város kulturális bizottsága, hogy aztán a hónap második felében rendkívüli közgyűlés elé kerülhessen.

Cseri László (Dunántúli Napló)

A Művészeti Tanács a 2010-es programévnek a „Rítus” címet adta, mely a testület megfogalmazásában egyszerre hordozza magában az év és a pályázat „rituális”, sorsdöntő szerepét, jeleníti meg az év szimbolikus erejét, és közösségi cselekvő jellegét. A Rítus az átváltozás fázisait követi, ezt tükrözi az év három részre tagolt programja is.

Az elválasztó rítusok – 2010. január-május – a „Számvetés” jegyében zajlanak. Pécs városa ebben a szakaszban el kíván mozdulni a regnáló, leszakadt, periférikus helyzetéből, ki akar szakadni a múltból. A „kiszakadás” feltétele a szembenézés, számvetés azzal, ami a múltból a városra hagyományozódott. A határhelyzeti rítusok – 2010. június-augusztus – a „Kavalkád” címszót kapta. Ekkor a városi létben meglévő ellentétek, szerepek megfordítását kifejező programok kerülnek előtérbe. A befogadó rítusok – 2010. szeptember-december – a „Ritmusváltás” időszaka. Az új épületek, kulturális és szimbolikus terek „belakása” nem más, mint a teljesen újszerű programok, alkotások, akciók megvalósítása, melyek az európai kulturális mintákat is közvetítik, érvel a Tanács.

Az egyes rítusszakaszokon belül megvalósulnak a kiemelt, pillérszerű programok, melyek fő csomópontokat határoznak meg. A pillér programok tekintetében a Művészeti Tanács konkrét ajánlásokat fogalmazott meg, ezekből nyújtunk át egy csokrot olvasóinknak.

Január 3.: Széchenyi tér átadása – városi megnyitó.

Január 22.: A Magyar Kultúra Napja: Pécs kulturális fővárosi létének reprezentálása nemzeti szinten. Nemzetközi fotókiállítás a Nagy Kiállítótérben és a Pannon Filharmonikusok díszhangversenye.

Február 14-28. Az EKF 25 éves jubileumi programsorozatának párhuzamosan három helyen – Budapesten, Pécsett és Mohácson (Busójárás) – zajló nagyszabású diplomáciai és kulturális eseményekkel. Európa számára is megnyitja kapuit Pécs az EU vezetésének, az eddigi résztvevő 23 ország kulturális minisztereinek és a városok polgármestereinek meghívásával.

Március 15.: Pécsi Konferencia és Koncertközpont megnyitó ünnepsége. A Pannon Filharmonikusok díszhangversenye, melyet a kiírt zeneszerzői pályázat nyertesének Házavatási nyitánya nyit meg.

Március 15-től: Világsztárok Pécsett sorozat I. A magyar, a hazai zenei életben aktív szerepet vállaló vagy külföldön élő világhírű magyar muzsikusok (klasszikus, jazz, világzene) meghívása a hangversenyterembe.

Március 16.: Martyn Ferenc életmű kiállítás (helyszín: Városi Képtár).

Április 7.: Keserü Ilona életmű kiállítás a Zsolnay Nagy Kiállító Térben.

Május 30-31.: A máriagyűdi roma zarándoklat.

Június 1-7.: Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál.

Június 5 -10.: DIALÓGUS – A Könyvhét ideje alatt rendezett irodalmi rendezvénysorozat, mely magába foglalja a három EKF város irodalmi Nobel-díjával kitüntetett alkotóinak, Kertész Imrének, Günter Grassnak és Orhan Pamuknak találkozóját.

Június 16.: BAUHAUS kiállítás – A pécsi Bauhaus jelen (nem) léte olyan rejtett érték, mely nem csupán Európa, de a városban élők számára sem köztudott.

Július 22.: Eck–Verdi: Requiem (Horvát Színház, Szabadtéri Játékok, Pécs Káptalan színpad).

Július 26-31.: ICWiP Nemzetközi Ifjúsági Kulturális Hét, a U2 tervezett fellépésével.

Augusztus 1-14.: Vendégünk Isztambul. 2010-ben Pécs mellett Isztambul és a Ruhr vidéki Essen is elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mindkét város két-két hetet kap az átfogó bemutatkozásra 2010. augusztus hónapban.

Augusztus 14-31.: Vendégünk a Ruhr vidék.

Szeptember 6-12.: Improvizatio – Creatio Nemzetközi Szimpózium Liszt Ferenc emlékére.

Szeptember 15.: Lantos Ferenc életmű kiállítás megnyitója.

Szeptember 26-30.: Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó – Dante Isteni színjáték színművét alkalmazná balett színpadra és mutatná be közösen a Győri, a Szegedi és a Pécsi Balett.

Október 18.: Matisse és a Nyolcak Európája (Nagy Kiállítótér, Papnövelde u.).

November 1-16.: MEZZO Operaverseny és fesztivál, amely a televíziónak köszönhetően 38 országban népszerűsíti az EKF programot.

November 15-25.: Nemzetközi Stúdió Színházi Találkozó, a Pécsi Harmadik Színház és a Bárka Színház (Budapest) közös projektje.

December 1.: Pinczehelyi Sándor életmű kiállítás.

December 1-31.: XI. Nemzetközi Karmesterverseny.

December: a 2011-es év két kulturális fővárosa, Tallin és Turku képviselteti magát Pécsett és a régióban, nagyszabású zárógálán veszi át a stafétabotot.

A Művészeti Tanács 2010 végéig felügyeli a programokat

A Művészeti Tanács javaslatokat fogalmazott meg a város számára, mert álláspontja szerint az EKF program kommunikációs viszonyai nem tisztázottak, nem egységesek és nem célirányosak. Az eddigi tapasztalatok alapján nem alkalmasak és nem elégségesek a programok megvalósításhoz kapcsolódó, azokat segítő kommunikációra, a nyilvánosság és a média megfelelő színvonalú mozgósítására és a célirányos bevonására. Mindez egyaránt érvényes a marketing kommunikációra és a klasszikus sajtónyilvánosságra egyaránt. A Művészeti Tanács „kurátori minőségben” működve 2010 végéig a programok egységes szakmai minősítését és művészeti kontrollját elvégzi, az elfogadott programok lebonyolításában szakmai ellenjegyzést gyakorol, az újabb programokat és javaslatokat szakmailag minősíti, és dönt azokról. Állásfoglalása szerint a sikeres megvalósítás érdekében mihamarabb szükség van a lebonyolítással kapcsolatos feladatok átgondolására, a meglévő szervezeti és működési anomáliák rendezésére, az EKF művészeti és logisztikai struktúráinak megalkotására, a hatáskörök rendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!