Közélet

2008.06.02. 10:53

Isztriai sárga, velencei narancs, pannon zöld - kitalálták Pécs színeit

Az országban elsőként elkészült a város vizuális arculatának koncepcióterve. Az önkormányzat a Szín és Fény Nemzetközi Alapítvány – neves mérnökökből és művészekből álló – tervezőcsoportját bízta meg ezzel a feladattal.

Cseri László (Dunántúli Napló)

Megtervezték a város színeit. A tervezők figyelembe vettek és értékeltek minden vizuális elemet, természeti körülményt, amely a város arculatát alakíthatta, a mai városképet meghatározta. Szerencsésebb történelmű városok épületállományát egységesen középkori, barokk, klasszicista vagy más épületek alkotják. Pécs több mint kétezer éves múltja során azonban különböző kultúrák értékei, hagyományai ötvöződtek egymással. A XX. század elejére az épületek homlokzatai jelentős részt szürkévé váltak, majd a század vége felé újra színesedni kezdtek. E színesség azonban ötletszerűen alakult, elfelejtették figyelembe venni a különböző stílusú épületek által megkívánt színharmóniákat.

Az új tervekben például a Siklósi városrész számára csaknem az egész színteret lefedő, sárga, narancs és melegzöld színskálát képzeltek el. A Mária utca, Flórián tér és Bástya utca városépítészeti együttesére a térség kisvárosias intim hangulata miatt különböző sárgákat és a kaméliazöldet írták elő. A Színház térre és a Király utcára a koncepció a sárga, vörös és zöld színtartományokhoz tartozó, egyenletesen növekvő világosságú skálákat tartja kívánatosnak, de javasolt a fehérhez közeli árnyalatok megjelentetése is. A Dóm tér, Szent István tér, Janus Pannonius, Apácza, Káptalan, Papnövelde utcákra tört zöld és tört vöröses árnyalatokból kell a színezést megejteni. A Jókai tér fehér dalmát kőburkolata mellett túlszínezettnek hatnak a vakolt architektúrájú homlokzatok, ezért javasolják a melegszürke és a mandulazöld fehér árnyalattal gazdagított színskáláját.

A Budai külváros egy sárga és két zöld, az állomás környéke egy okkersárga, egy melegzöld és egy hidegzöld, a Szigeti külváros csak meleg színeket, Uránváros pedig egy sárgászöld, egy vöröses és egy zöld skálát kapott.

A város jelzőszínei

Pécs mediterrán hangulatát fokozhatja, ha úgy a belváros, mint a külső városrészek épületállományának egy-egy homlokzatán meghatározott rendben megjelenik az isztriai sárga, a velencei narancs és a pannon zöld egy-egy tüzes árnyalata. Ugyanakkor javasolja a koncepció, hogy a város egész területén a padok, korlátok, favédő rácsok, kandeláberek, információs táblák meghatározott helyein a város jelzőszínei – kék, sárga – jelenjenek meg.

Amire vonatkozik

1. Homlokzatok megújítása a belvárosban és a lakótelepeken

2. Az utcabútorok, pavilonok, reklámhordozók megújítása

3. A tér- és díszburkolatok rehabilitációja. Új közterületek, sétálóutcák, közparkok, kerékpárutak burkolatának telepítése

4. A vizuális információs rendszer kialakítása: információs táblák, térképek, reklámtáblák telepítése

5. Művészeti alkotások létrehozása és környezetük kialakítása

Egyelőre javasolni fognak, nem kötelezni

A konkrét, kiemelt közterületekre, városrészekre elkészített tervek szakmai javaslatait az önkormányzat elképzelései szerint rövidesen beépítik a helyi építési szabályzatba, ami az egyedi építési engedélyezés alapját képezi Az önkormányzat reméli, hogy ezáltal elősegíthetik a város arculatának megújítását. A városfejlesztési főosztály keresi annak módját, hogy a lakosság a koncepciót megismerhesse, ennek érdekében többek között azt javasolják, hogy interneten elérhető és az önkormányzat honlapjáról ingyenesen letölthető legyen.

A koncepcióra a pécsi tervezőirodák figyelmét is felhívják, és a szakmai szervezetek részére térítésmentesen átadják, hogy a jövőben tervezési feladataiknál azt felhasználhassák. Átadják a Tervtanácsnak és a műszaki hatóságnak is, amelyek az építési engedélyezési eljárás során javasolják majd figyelembe venni a koncepció elemeit. Mindez azonban egyelőre javaslat, nem pedig kötelező érvényű szabály.

2. Az utcabútorok, pavilonok, reklámhordozók megújítása

3. A tér- és díszburkolatok rehabilitációja. Új közterületek, sétálóutcák, közparkok, kerékpárutak burkolatának telepítése

4. A vizuális információs rendszer kialakítása: információs táblák, térképek, reklámtáblák telepítése

5. Művészeti alkotások létrehozása és környezetük kialakítása -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!