Kék hírek, bulvár

2008.10.31. 09:45

Gázrobbanás egy pécsi társasházban, két sérült

Gázrobbanás történt pénteken délelőtt egy pécsi négyemeletes lakóház pincéjében. A Móricz Zsigmond tér 7-hez nagy erőkkel vonultak a tűzoltók. A mentők két sérültet láttak el.

(zsj)

14.30: Közleményt adott ki az EON

Az E.ON Dél-Dunántúli Gázszolgáltató Zrt. munkatársainak ismételten veszélyhelyzet elhárításában kellett közreműködniük, amit egy független épületgépészti vállalkozás okozott október 31-én reggel. A cég Pécsett, a Móricz Zsigmond tér 7. szám alatt, egy emeletes ház alagsorában végzett vezetékcserét, azonban az előírásokat súlyosan megsértve nem gondoskodott a vezeték gáztalanításáról. A munkálatok során kiáramlott gáz felrobbant az épület egy alagsori helységében. Az E.ON munkatársai, akik épp a közelben tartózkodtak, mivel mérőóra leszerelést végeztek az épületben, az érintett gázvezeték azonnali elzárásával megszűntették a veszélyhelyzetet.

13.59: Visszaköltözhetnek a lakók

A 7. számú épület statikai vizsgálata után megállapították, hogy az épület biztonságos, így a lakók visszaköltözhettek.

11.15: Nem az EON szerelői dolgoztak az épületben

Szerkesztőségünket megkereste az EON Dél-Dunántúli Gázszolgáltató képviselője, aki közölte: a korábbi értesülésekkel ellentétben nem az EON szakemberei végeztek munkát Móricz Zsigmond téri épület belső hálózatán.

Az EON képviselője hozzátette: a szolgáltató munkatársai a robbanás után perceken belül a helyszínre érkeztek, mivel a közelben tartózkodtak.

10.53: A statikai vizsgálat végéig üres marad az épület

Bár a közvetlen veszélyt elhárították és a környéken hamarosan helyreáll a szokásos rend, a 7-es számú épület egyelőre üres marad. Itt statikai vizsgálatokat kell végezni, emiatt valószínűleg ma nem költözhetnek vissza a lakók.

A környék forgalmát valószínűleg még sokáig befolyásolja a baleset, a 6-os út belvárosi szakaszától délre, azaz a Nagy Lajos király útja, a Bajcsy-Zsilinszky utca, az Ipar utca, a Kálvin utca és a Szabadság út által határolt területet érdemes elkerülni.

10.44: Egy szerelő és egy járókelő sérült meg

A rendőrség tájékoztatása szerint az EON szekemberei dolgoztak az épület pincéjében, ahol a robbanás történt. A robbanásban az egyik szerelő sérült meg, illetve egy hölgy, aki az épület előtt az utcán tartózkodott. Az állapotukról nem közöltek részleteket.

10.31: Elhárult a veszély

A hatóságok tájékoztatása szerint a helyszínen nincs közvetlen életveszély, ezért elkezdték visszaengedni a lakókat a szomszédos épületbe. 

10.11: Pincében robbant a gáz, két sérült

Kollégánk helyszíni információja szerint a robbanás a 7-es számú épület pincéjében történt, ahol szerelők dolgoztak.
Meg nem erősített értesülések szerint az épület melletti orvosi rendelő előtt két idős hölgy sérült meg.

A környéket a hatóságok lezárták. A tűzoltók dolgoznak a további veszély elhárítsán. Amíg megállapítják, hogy mekkora a veszély, a 7-esen kívül az 5-ös számú épületből is kihozták az ott tartózkodókat. A téren működő óvoda csoportjait is átvitték a Köztársaság téri óvodába. A rendelőt szintén kiürítették.

09.45: Gázrobbanáshoz vonulnak a tűzoltók

A pécsi tűzoltóság ügyeletesének tájékoztatása szerint robbanás történt fél tíz után a belvárosban, a Móricz Zsigmond tér egyik négyemeletes, tégla építésű házában. A tűzoltók több járművel vonultak ki. Részletes tájékoztatást későbbre igértek.

A hírt Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette, de tovább információt nem közölt. 

Kollégáink a helyszínre indultak, hamarosan bővebb információkkal jelentkeznek.

Halálos robbanás történ májusban

Legutóbb májusban történt súlyos gázrobbanás a városban, akkor egy idős hölgy életét vesztette, többen pedig megsérültek, amikor az Uránvárosban egy átfúrt vezeték miatt robbant be a gáz.

Térképünk a korábbi balesetekről:

- Két sérültet láttak el a mentők: egy szerelő első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett, egy járókelőt pedig üvegszilánkok sebesítettek meg az utcán.

- A detonáció kisebb károkat okozott az épületben, a lépcsőház földszinti és első emeleti ablakai betörtek. Tűz nem keletkezett, gázszivárgás nem történt, a rendőrség ideiglenesen kiköltöztette a társasház és a környező épületek lakóit, az orvosi rendelőből, az óvodából és két lépcsőházból összesen mintegy 100 embert.

- A 7. számú épület statikai vizsgálatok miatt egyelőre üres marad, a többibe visszaengedték az embereket. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!