Gazdaság

2008.11.17. 16:46

Készpénzt égetnek Geresdlakon - 350 milliárdból melegszenek

350 milliárd forinttal fűtik majd a geresdlaki önkormányzat intézményeit, az elhasználódott pénzjegyekből préselt téglák hétfőn érkeztek meg Geresdlakra.

M.B.

Hétfőn délben megérkezett Geresdlakra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első pénzbrikett-szállítmánya: a faluba összesen hét tonna, fűtésre használható anyagot szállítanak majd.

Az önkormányzati épületekben hasznosítandó pénztéglákat Bana Gábor, a pécsi Első Lyons Klub elnöke, és Habjánecz Tibor polgármester vette át.
Amint arról beszámoltunk, az MNB néhány hónappal ezelőtt pályázatot írt ki nonprofit, és karitatív szervezetek számára azzal a céllal, hogy a nyertes az elhasználódott bankjegyekből sajtolt brikettel kiválthassa a hagyományos tüzelőanyagot.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Összesen 350 milliárdot érő bankjegyeket égetnek el
[/caption]A pályázatra összesen huszonkilencen jelentkeztek, köztük a több településen jótékonysági tevékenységet folytató győztes, a pécsi Első Lyons Klub Geresdlaknak ajánlotta fel a briketteket.

A közel száz tonnát nyomó, egykor háromszázötven milliárd forintot érő pénzbrikettet a következő hetek folyamán több részletben szállítják Geresdlakra. A pénzbrikett felaprított, összepréselt – újból semmi módon össze nem illeszthető - bankjegyekből áll.

Habjánecz Tibor lapunk érdeklődésére elmondta, a tüzelő két szezonra elegendő. „Pénzzel” fűtik majd a községháza, az óvoda, iskola, művelődési ház, s a konyha vegyes tüzelésű kazánjait, ezzel a számítások szerint tizennégymillió forintot spórolhat meg a falu.

A lépéssel nemcsak a geresdlaki önkormányzat, a nemzeti bank is takarékoskodik: a jegybank régen egy erőműben semmisítette meg a hasznavahetetlenné vált, elkoszolódott, vagy a forgalomból bevont bankjegyeket, amelyek elégetése milliókba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!