Kék hírek, bulvár

2008.11.19. 07:32

Kézigránátos támadás - két halott Pécsen

Kézigránáttal támadtak egy pécsi családi ház lakóira kedden késő éjjel. Két felnőtt meghalt, két gyermek megsérült. A eset hírei, percről percre.

M. B. (DN), MTI

Tízmillió forint nyomravezetőnek

Országos hatáskörű nyomozócsoport felállítását rendelte el szerdán az országos rendőrfőkapitány a Molotov-koktélos, illetve a romák ellen elkövetett kézigránátos, fegyveres támadások felderítésére, és tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a pécsi gyilkosság ügyében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója.

Garamvölgyi László elmondta: a nyomozócsoport a Nemzeti Nyomozó Iroda felderítő nyomozóiból és a megyei kapitányságok szakembereiből áll, hatáskörébe 51 idei támadás kivizsgálása tartozik. A dandártábornok hozzátette, hogy valamennyi, romák elleni atrocitást ez a nyomozócsoport vizsgálja.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fejlődés utca, Pécs - gránát ölt meg két embert és sebesített meg két gyermeket
[/caption]Forró nyomon a rendőrség?

Hat főből álló, egymást éjjel-nappal váltó nyomozócsoportot hoztak létre a tettes kézre kerítése érdekében. Információink szerint már szerdán több lehetséges gyanúsított is „képbe került”, ezt azonban a rendőrség egyelőre nem kívánta megerősíteni.

Kállai: alakuljon nyomozócsoport a romák elleni támadások felderítésére

Országos hatáskörrel rendelkező nyomozócsoport felállítását sürgette a romák sérelmére elkövetett bűncselekmények felderítésére Kállai Ernő, nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. A kisebbségi ombudsman a Pécsett történt kettős gyilkosság után összehívott, vezető roma politikusokkal folytatott tanácskozást követően azt mondta: a roma közösség elvárja a hatóságoktól, hogy megfelelő védelmet kapjon.

Ezért - hangsúlyozta - a jelen helyzetben az egyik legsürgetőbb feladat, hogy állítsanak fel egy nyomozócsoportot, amely mielőbb felderíti a romák sérelmére elkövetett, élet elleni, a rasszista motiváció gyanúját felvető bűncselekményeket. Kállai Ernő fontosnak nevezte, hogy ez a nyomozócsoport különösen körültekintően vizsgálja az esetleges etnikai motívumot.

Már máskor is robbantottak Baranyában

Baranyában nem ez volt az első olyan támadás, amelyet kézigránáttal hajtottak végre.

Harmadszor törtek rá egy alsószentmártoni férfi életére
Először 2001-ben egy négygyermekes alsószentmártoni családapa bal lábába egy géppisztoly-sorozatot eresztettek, túlélte az esetet.

2003. júliusa: két gránátot dobtak a férfi házának udvarába, amelyik közül az egyik fel is robbant. A támadás során senki sem sérült meg, a tettes nem került elő. A férfi állítása szerint adósai dobták be a kézigránátot.

2004. november: a kézigránátot egy ismeretlen hajította be a férfi házának nappalijába. A gránát az ablakkeretben robbant fel, személyi sérülést nem okozott. Utóbbi a szerencsének köszönhető, a támadás idején hárman is tartózkodtak az épületben. Az anyagi kár jelentős volt, a szoba berendezési tárgyain kívül egy, az udvaron álló személykocsi is megrongálódott. A sikeres felderítés érdekében a megye akkori főkapitánya a támadást követően kétszázezer forintos nyomravezetői díjat is kitűzött, azonban a pénzdíj, és a rendőrök erőfeszítése ellenére sem sikerült az elkövető nyomára jutni.

A biztos is tájékozódott

Teleki László, roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szerdán délután személyes tájékoztatást kért Dakos József Baranya megyei rendőr-főkapitánytól a gyilkosságról. Ezt követően azt mondta, amennyiben beigazolódna, hogy annak rasszista indítéka volt, „akkor a politikusoknak mindenképpen lépniük kell”. Mindeközben azonnali tanácskozásra hívta a kisebbségi ombudsman a vezető roma politikusokat, és közéleti személyiségeket a romák ellen elkövetett támadások miatt.

Előzmények:

Robbanószerkezettel öltek meg egy házaspárt kedden késő éjjel egy pécsi családi házban. A robbanásban a házaspár négy gyermeke közül kettő könnyebben megsérült, a szüleik azonnal meghaltak. A rendőrség külön nyomozói csoportot állított fel a bűncselekmény felderítésére.

Első közlésük szerint az egyik áldozat már ismert volt a rendőrség számára. Sajtóértesülések szerint a férfi autóüzletekkel foglalkozott.

Fenyegetés pár órával a támadás előtt?

A rendőrség sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt az értesülést, amely szerint a családfő néhány órával a gyilkosság előtt fenyegetést kapott. Munkatársunk értesülései szerint nem kizárható, hogy a fenyegető is roma származású volt. 

Jugoszláv gránát robbant

Rendőrségi forrásból úgy értesültünk, hogy a gyilkosságot egy jugoszláv gránáttal követték el. Ezek az eszközök a délszláv háború óta viszonlyag könnyen hozzáférhetőek, számos esetben használták őket bűncselekmények során.

Válságtanácskozást hív össze az ombudsman

Azonnali tanácskozásra hívott össze a kisebbségi ombudsman magyarországi vezető roma politikusokat és közéleti személyiségeket a kedd éjjel Pécsett történt kézigránátos kettős gyilkosság és az utóbbi időkben romák ellen elkövetett támadások miatti helyzet elemzésére; erről maga Kállai Ernő tájékoztatta az MTI-t szerda délelőtt.

A telefonos beszélgetésben az ombudsman közölte az országos főkapitánnyal: elfogadhatatlannak, a bűnügyi nyomozástan szabályaival is ellentétesnek tartja, hogy egy kirívóan erőszakos, a köznyugalmat súlyosan megzavaró bűncselekmény kapcsán szinte azonnal - feltehetően érdemi vizsgálat nélkül - a rendőrség kizárta az esetleges rasszista motívumot.

Segítség az árváknak - a pécsi polgármester közelménye

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata az eset után, még szerda kora délelőtt megvizsgálta, szükséges-e segítséget nyújtania az árván maradt kiskorú gyermekek elhelyezésében. Konkrét intézkedésre nem volt szükség, a gyermekek elhelyezéséről ugyanis a rokonság gondoskodott.

A Népjóléti Bizottság elnökével egyetértésben 300 ezer forint gyorssegélyt utalok ki a gyermekek számára. Tárgyaltam a cigány önkormányzatok vezetőivel, akik megígérték, hogy figyelemmel kísérik az árván maradt gyermekek sorsát.

Konzultáltam Dakos József dandártábornokkal, Baranya megye rendőrfőkapitányával, akit arra kértem, mindent tegyen meg a gyors és eredményes nyomozás érdekében.

Tasnádi Péter polgármester

Üzleti leszámolást emlegetnek a környékbeliek

Bár munkatársunknak senki nem akart névvel nyilatkozni, a megtámadott ház környékén élők szerint elmondható, hogy nem rasszista indíttatásból támadtak a családra. Rokonok szerint a házaspár korábban valóban üzletelt autókkal, egyesek szerint lányokat is futtattak. Régebben "jól ment nekik", de mára elszegényedtek, ennivalóra is úgy kaptak kölcsön - mondták.
A környéken azt is tudni vélik, hogy előző este megfenyegették a férfit, de többet senki nem akart mondani.

Rokonoknál vannak a gyerekek

A Dunántúli Napló munkatársa úgy értesült, a házaspár négy gyermeke közül kettő szorult orvosi ellátásra, de már ők is rokonoknál vannak a testvéreikkel együtt.
A robbanás idejében ketten tartózkodhattak a szüleik mellett a szobában. A rendőrséget a legnagyobb, tizenkét éves gyerek értesítette.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Helyszínelés a Fejlődés utcában - külön csoport nyomoz az ügyben
[/caption] Rasszista indíték a háttérben a roma politikusok szerint

Kovács István, Kosztics István és Hegedűs István délelőtt sajtótájékoztatót tartott a pécsi Széchenyi téren, ahol elmondták, hogy rasszista indítékot gyanítanak az éjszakai robbantás hátterében.
Kitértek arra is, hogy az elmúlt időszakban mintegy húsz hasonló támadás történ az országban. Kovács István szerint ha más nem védi meg a romákat az erőszaktól, ők maguk hoznak létre egy szervezetet erre.

Korábban Kovács István megyei önkormányzati képviselő a helyszínen már kijelentette: szerinte nem zárható ki a rasszista indíték. A mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője cáfolta a felvetéseket a bűnöző életmódról, a politikus szerint a meggyilkoltak nem voltak bűnözők, egy szegény családról van szó. 

Helyszínelők: kézigránát robbant a házban

A Dunántúli Napló munkatársának helyszíni információi szerint a szakértői vizsgálat befejeződött, megerősítették, hogy kézigránát robbant a házban.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

Kézigránát robbant egy pécsi családi házban kedd éjjel. Az ablakon dobta be az ismeretlen tettes a gránátot, a szobában robbant. A család éppen tévét nézett, két felnőtt azonnal meghalt, két gyermek pedig könnyebben megsérült.

A rendőrök nagy erőkkel indultak a helyszínre, a város kivezető útjain ellenőrző pontokat hoztak létre, és a környező utcákban is mindenkit igazoltattak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság külön nyomozócsoportot hozott létre, tanukat keresnek, hogy tisztázzák ki lehetett a bűncselekmény hátterében, ki lehetett a tettes.

Pécs, 2008. 11. 19.

Zsobrák Péter r.szds.

sajtószóvivő

Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Az MTI korábban arról számolt be, hogy robbanószerkezetet dobtak be egy családi ház ablakán Pécsett kedden éjjel. A robbanásban az ott lakó pár életét vesztette, két gyermekük könnyebben megsérült - mondta Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.

A családot kedden 22 óra 45 perckor, Fejlődés utcai otthonukban, televíziózás közben érte a támadás. A szülők a helyszínen meghaltak, a gyermekeket - az egyik három, a másik ötéves - a mentők sokkos állapotban szállították kórházba - tette hozzá a szóvivő.

Zsobrák Péter beszámolt arról, hogy a rendőrség külön nyomozó csoportot állított fel az ügy kivizsgálására. Kitért rá, hogy az áldozatok romák, de a vizsgálat eddigi adatai szerint nem etnikai jellegű támadásról van szó, az elhunyt férfi életmódja alapján ismert személy volt rendőrségi körökben.

Az MTI tudósítója a helyszínen látta, hogy rendőrség munkatársai kordonnal zárták körül az ingatlant, azonnal megkezdődött a helyszínelés az épületben és annak kertjében, szerda hajnalra tűzszerészek is érkeztek, hogy esetleges további robbanószerkezetek után kutassanak.

Az MTI által megkérdezett szomszédok közül többen hallották a robbanást, de ennél többről nem tudtak beszámolni.

A tett színhelyétől két háznyira lakó Kovács Olivér, a meggyilkolt férfi unokaöccse elmondta: a kézigránátos támadásról a rendőröktől hallott. Az áldozat "autóüzletekkel" foglalkozott, azt azonban nem tudja voltak-e haragosai.

A rendőrök nagy erőkkel indultak a helyszínre, a város kivezető útjain ellenőrző pontokat hoztak létre, és a környező utcákban is mindenkit igazoltattak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság külön nyomozócsoportot hozott létre, tanukat keresnek, hogy tisztázzák ki lehetett a bűncselekmény hátterében, ki lehetett a tettes.

Pécs, 2008. 11. 19.

Zsobrák Péter r.szds.

sajtószóvivő

Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Segítség az árváknak - a pécsi polgármester közelménye Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata az eset után, még szerda kora délelőtt megvizsgálta, szükséges-e segítséget nyújtania az árván maradt kiskorú gyermekek elhelyezésében. Konkrét intézkedésre nem volt szükség, a gyermekek elhelyezéséről ugyanis a rokonság gondoskodott.

A Népjóléti Bizottság elnökével egyetértésben 300 ezer forint gyorssegélyt utalok ki a gyermekek számára. Tárgyaltam a cigány önkormányzatok vezetőivel, akik megígérték, hogy figyelemmel kísérik az árván maradt gyermekek sorsát.

Konzultáltam Dakos József dandártábornokkal, Baranya megye rendőrfőkapitányával, akit arra kértem, mindent tegyen meg a gyors és eredményes nyomozás érdekében.

Tasnádi Péter polgármester Előzmények: Robbanószerkezettel öltek meg egy házaspárt kedden késő éjjel egy pécsi családi házban. A robbanásban a házaspár négy gyermeke közül kettő könnyebben megsérült, a szüleik azonnal meghaltak. A rendőrség külön nyomozói csoportot állított fel a bűncselekmény felderítésére.

Első közlésük szerint az egyik áldozat már ismert volt a rendőrség számára. Sajtóértesülések szerint a férfi autóüzletekkel foglalkozott. Helyszínelés a Fejlődés utcában - külön csoport nyomoz az ügyben Fejlődés utca, Pécs - gránát ölt meg két embert és sebesített meg két gyermeket -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!