Közélet

2008.12.27. 11:44

Polgármesterek a jacuzziban: másfélmilliós wellness-ülés

Közel száz fő részvételével szervezett kétnapos tanácskozást egy balatoni wellness szállóban a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás, majd másfél milliós költséggel. A társulás elnöke szerint a későbbi együttműködés válik olajozottabbá az ilyen összejövetelek révén.

Cseri László (DN)

Rövid olvasói levélkéből értesültünk arról, hogy a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás 96 fővel egy balatoni luxusszállodában töltött egy hétvégét. „1,4 millió forintért értekezett, természetesen az adófizetők pénzén” – írta hírforrásunk.

Mint megtudtuk, a 2003-ban létrejött szervezet minden évben rendez hasonló kihelyezett ülést, néhány éve az osztrák fővárost célozták meg. A résztvevő polgármesterek, jegyzők, intézményvezetők egy része valóban részt is vesz a megbeszéléseken, de akadnak nem kevesen olyanok, akik az időt leginkább a jacuzziban töltik.

A 39 települést tömörítő kistérségi társulás – elnöke Füziné Kajdy Zita orfűi polgármester, elnökhelyettese Tasnádi Péter, Pécs város polgármestere – a Mikulás napja körüli hétvégén Balatonszemesen, a Hotel Szindbád Rendezvény és Wellness Szállodában tartotta kétnapos tanácskozását. Ezen részt vettek a kistérség polgármesterei, jegyzői, intézményvezetői és több meghívott. Társulási tanácsülésre és bizottsági ülésekre került sor.

Két polgármestertől is érdeklődtünk arról, pontosan miről esett szó a két nap folyamán, de egyikük nem emlékezett rá, a másik pedig elmondása szerint a jacuzziban töltötte ideje nagy részét, így csak közvetett információi vannak az érdemi munkáról.

Nem csoda, hiszen „a szálloda gazdag wellness kínálata teljes kikapcsolódást és felfrissülést nyújt a stresszel teli, fárasztó munkanapok után” – olvasható a hotel ajánlatában, amely a jacuzzin kívül még az úszó medence, az élménymedence, a finn és infra szauna, az aromakabinok, a sókamra és a számtalan masszázs lehetőségét villantja fel, amelyek mind „az ellazulásra és újjászületésre vágyókat” várja, miként a Türkiz-, a Borostyán-, a Smaragd-, a Gesztenye terem és a Szivarszoba is.

Füziné Kajdy Zita elnök lapunkat arról tájékoztatta, hogy a kistérségi társulás még nagyon fiatal, mindössze 2003-ban jött létre, ezért szükség van arra, hogy  ehhez hasonló kihelyezett tanácskozásokat szervezzenek évente egyszer, amelyeken megismerik egymást az emberek, és ez a hétköznapi munkában kamatozik. Idén a lillafüredi Palotaszállóba szerettek volna elmenni, hiszen a miskolci kistérséggel igen jó a kapcsolatuk, de az ebben az időpontban foglalt volt. Így ugyanannak a szállodaláncnak a balatonszemesi hoteljébe kaptak ajánlatot, amely kedvezményes volt, sikerült hát 1,5 millió alatt maradniuk. 

Ezekről a kihelyezett programokról mindig a tanácsülés dönt, miként egy korábbi bécsi látogatásról is, mondta Kajdy Zita. A döntés ezúttal egyhangú volt, tette hozzá.

Az egyetlen nem hátrányos kistérség a megyében

A Pécsi Többcélú Kistérségi Társuláshoz 39 település csatlakozott. Összlakossága 182 600 fő, ebből 85 százalék él Pécsett. Pécs városát kiemelve azonban alapvetően aprófalvas terület. A települések lakosságszámát tekintve egy település 4000 fő feletti, egy 2000, hat 1000 fő feletti, harminc pedig 1000 fő alatti, amelyekből hét település 100 fő alatti lakosságszámmal rendelkezik. A közigazgatási feladatok ellátását hét önálló jegyzőség, és tizenkét körjegyzőség végzi.

Az összkép tehát nagyon sajátos: meghatározó Pécs szerepe, de jelen vannak a leszakadó kistelepülések is jelentős számmal. A kistérség a megyében az egyetlen nem hátrányos helyzetű, amely pályázati lehetőségeiket korlátozza.

A Társulási Tanács a legfőbb döntéshozó szerv, tagjait a 39 települési önkormányzat polgármestere alkotja. Valamennyi polgármestert a település méretétől függetlenül egy szavazat illet meg. A tárulás elnöksége hét fős.

Az összkép tehát nagyon sajátos: meghatározó Pécs szerepe, de jelen vannak a leszakadó kistelepülések is jelentős számmal. A kistérség a megyében az egyetlen nem hátrányos helyzetű, amely pályázati lehetőségeiket korlátozza.

A Társulási Tanács a legfőbb döntéshozó szerv, tagjait a 39 települési önkormányzat polgármestere alkotja. Valamennyi polgármestert a település méretétől függetlenül egy szavazat illet meg. A tárulás elnöksége hét fős. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!