Közélet

2009.01.06. 19:46

Kötelezővé tennék a homlokzatfestést 2010-ig

Az önkormányzat annak érdekében, hogy a történelmi belváros és a város egyéb, turisztikai szempontból fontos részei 2010-re megszépüljenek, a „kedvezőtlen megjelenésű épületek” homlokzatait meg kívánja újítani.

Cseri László (DN)

Hamarosan homlokzat-felújítási pályázatot ír ki az önkormányzat, amelynek fedezetére 30 millió forintot gondol kiszakítani a költségvetésből a városvezetés.

A Pécs Holding segítségével felmérést készítettek, és arra a megállapításra jutottak, hogy a homlokzat-felújítási munkálatok 152 millió forintba kerülnek, hatvan épületet érintenek, további kilenc épület esetében pedig csak színezésről lenne szó. Összeállítottak egy listát a halaszthatatlanul felújításra szoruló épületekről is, ezek száma harmincnyolc a hatvanon belül.

A szándék az, hogy a pályázat során a 30 millióból vissza nem térítendő támogatással ösztönözzék arra az épületek tulajdonosait, hogy ők is járuljanak hozzá pénzzel a felújítási munkálatokhoz. A halaszthatatlan körbe tartozó háztulajdonosokat levélben is értesítik a pályázási lehetőségről. Ha ők mégsem pályáznának, és a szükséges felújításokat nem végeznék el, „hatósági eszköz igénybe vételére is sor kerülhet”. Az 1997-es, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényre hivatkozik az önkormányzat, amely arról szól, hogy a hatóság elrendelheti a felújítást, ha az a településkép kedvezőbb alakítása érdekében szükséges. A közgyűlés nemrégiben már módosította a helyi építési szabályzatot, amelynek egyik pontja nagyjából ugyanezt mondja ki.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

Jogi szakértőnk, dr. Martin Zoltán ügyvéd úgy véli, az építésügyi bírság szabályai erre az esetre nem terjednek ki, ezért nem teljesítés esetén az építési hatóság ezzel az eszközzel nem tud élni. Legfeljebb a végrehajtási törvény alapján járhat el a bírósági végrehajtó, és szabhat ki bírságot, de azt sújtani bírsággal, akinek amúgy sincs pénze felújításra, koránt sem segíti elő a megújulási folyamatot. Elvileg lehetne kérni ugyan ilyen esetben karhatalmi segítséget, érvel az ügyvéd, de ez az épület-felújítási munkálatok körében értelmetlen, s így valójában az eredeti cél ezzel a szankcióval nem érhető el.

Bosszús tulajdonosokra is számíthat a város

A Jókai utca 4-es számú társasház homlokzatfelújítása nyolcmillióba kerülne a lista szerint. A közös képviselő úgy gondolja: a társasházi törvény értelmében a lakókat meg kell szavaztatni, ha pedig nem szavazzák meg a homlokzatfelújítást, akkor elképzelhetetlen, hogy arra sor kerüljön. Lennének sokkal hangsúlyosabb munkálatok a házban, érvel, mintsem az, hogy a külseje azt a látszatot keltse, mintha belül minden rendben volna.

Az Apáca utca 1., az az épület, amelynek a földszintjén a Szerecsen Patika található, ugyancsak nyolcmillióval szerepel a halaszthatatlanok listáján. Hat lakója közül három biztosan nem tudna adni egy fillért sem, magyarázza egyikük, hozzátéve, hogy a tető rendbetétele fontosabb volna.

Érdekesen alakulnak a felújítási költségek

A halaszthatatlanul felújításra szoruló épületek sorában a legtöbb ház a Király utcában található, de vannak szép számmal Rákóczi úti épületek is, továbbá az Irgalmasok, a Szabadság utcában állók. Akad egy-kettő, amelyek a történelmi belvárostól kicsit távolabb esnek. Ilyen az Alsóhavi utca 5., vagy az Ágota utcában lévő négy épület.

A költségek tekintetében nagy a szórás. Az Ágota utca 5. felújítása például csak 100 ezer forintba kerül, a Tettye utca 1. viszont 10 millióba, ez a legdrágább valamennyi ház közül. Érdekes, hogy a „csak színezés” kategóriában például a Vince utca 3. számú ház 7,5 millióba kerül, míg az Apáca utca 1. hatalmas épülettömbjének homlokzatfelújítása ennél csak 500 ezerrel többe.

Az Apáca utca 1., az az épület, amelynek a földszintjén a Szerecsen Patika található, ugyancsak nyolcmillióval szerepel a halaszthatatlanok listáján. Hat lakója közül három biztosan nem tudna adni egy fillért sem, magyarázza egyikük, hozzátéve, hogy a tető rendbetétele fontosabb volna. Érdekesen alakulnak a felújítási költségek A halaszthatatlanul felújításra szoruló épületek sorában a legtöbb ház a Király utcában található, de vannak szép számmal Rákóczi úti épületek is, továbbá az Irgalmasok, a Szabadság utcában állók. Akad egy-kettő, amelyek a történelmi belvárostól kicsit távolabb esnek. Ilyen az Alsóhavi utca 5., vagy az Ágota utcában lévő négy épület.

A költségek tekintetében nagy a szórás. Az Ágota utca 5. felújítása például csak 100 ezer forintba kerül, a Tettye utca 1. viszont 10 millióba, ez a legdrágább valamennyi ház közül. Érdekes, hogy a „csak színezés” kategóriában például a Vince utca 3. számú ház 7,5 millióba kerül, míg az Apáca utca 1. hatalmas épülettömbjének homlokzatfelújítása ennél csak 500 ezerrel többe. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!