Közélet

2009.01.16. 07:37

Gyurcsány elnökként is szenet hordott - Retro 89

Miről írt a Dunántúli Napló 1989. január 16-án: "rám sohasem figyeltek volna fel országos vezetők, ha Pécsett nincs meg a helyi politikai küzdelem lehetősége" - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc.

Szerkesztette: Zsigmond József

75-ből 72 szavazat Gyurcsány Ferencnek

Azt hittem, álmából ébresztem, lett volna rá oka. Gyurcsány Ferencet, a KISZ Pécsi Városi Bizottságának volt titkárát pénteken a KISZ KB titkárának választották, 75 szavazatból 72-t kapott. (Ritka szép arány a mai közéletben.) Szóval sokára jött a telefonhoz, szenet hordott be éppen tegnap délután. Aktív pihenés.

- Gratulálva megválasztásához, mindenekelőtt, mi lesz a feladata KB-titkárként?
- Irányítani fogom a KISZ törvény előkészítésében, törvényhozásban való részvételét, az ifjúsági szövetség kapcsolatait más politikai szerveződésekkel, az esedékes országgyűlési és tanácsválasztási teendőket és a KISZ reformközösségi hálózatát.

- Lesz munkája bőven. Emlékszem például, a legutóbbi tanácsválasztásokon "kiszavazták" a fiatalok többségét...
- A KISZ-nek nem feltétlen az a célja, hogy fiatalok kerüljenek be a tanácsokba, vagy az Országgyűlésbe. Azt szeretnénk, ha a KISZ választási programját képviselő emberek lennének ott, minél többen, életkoruktól független.

- A sokasodó alternatív szervezetekkel miként képzeli a kapcsolattartást?
- Magánemberként bárkivel feltétel nélkül, bárhol szívesen tárgyalok. A KISZ KB titkáraként elsősorban akkor vállalom a beszélgetést, ha konkrét lépésekről, pontos politikai alkuról, egy-egy meghatározott kérdésben kialakítandó közös álláspont lehetőségéről van szó.

- Óhatatlan elszakad Pécstől ....
- Hát, igen. Mindenesetre megjegyzem, hogy rám sohasem figyeltek volna fel országos vezetők, ha Pécsett nincs meg a helyi politikai küzdelem lehetősége. És bár szerencsére ellenfelem is adódott jócskán, megemelem kalapom a pécsi lehetőségek előtt. Itt megcsinálhattam, amit akartam, ha verejtékes harc árán is ... - fejezte be a beszélgetést a 28 éves Gyurcsány Ferenc, a KISZ KB új titkára. (Bozsik L.)

Kovacsevics mellőzöttnek érzi magát
Garami: "Nagyon türelmetlen még a kapus"

Egyik öltözőben sem akart saját fogast, csakhogy erről nem kérték ki a véleményét. Zalaegerszegre, majd Bajára került kölcsönjátékosként. Aztán számára eléggé váratlanul mindkét helyről megint visszavették.
Kovacsevics Árpád eddig kétszer adta kölcsön az anyaegyesülete, a PMSC. Először tavaly nyáron a ZTE-nek, egy hónapig volt ott.

A zalaegerszegieknél alapozott, de nem védett egy percig sem náluk NB I-es találkozón. Bodnár ujjtörése után ugyanis visszakérte a PMSC, hogy öt fordulót követően Bajára kölcsönadhassák. Akkor hívta DVTK, a Videoton és az FTC is, de egyiknek sem engedték át, inkább a bajaiakat segítették ki vele. Tizenhárom mérkőzésen védett egyfolytában a Sugovica parti csapatnál. Jól érezte magát, ment neki a védés, majd a bundabotrány kirobbanása után megint visszahívták. Játéklehetőséghez azonban továbbra sem jutott a pécsi NB I-es együttesnél. ezért nemrégiben kész tények elé állította a piros-fekete vezetőket.

- Vissza szerettem volna menni Bajára. Csalódott vagyok, több bizalmat reméltem, ezt a Mesterrel közöltem is. Véglegesnek tűnt az elhatározásom. Aztán a szüleimmel Garami Józsi bá'' elbeszélgetett, s a szüleim rábeszélésére valamelyest módosítottam az álláspontomon. Az alapozás végéig adtam haladékot magamnak, februárban visszatérünk az elmenetelemre. Valószínű akkor is a távozás mellett döntök, mert most a felkészülés során is kiderült: mellőznek, nincs nyílt verseny a három kapus között. ez abból is látszik, hogy mindig a második csoporttal edzek, azokkal akik sérültek voltak, vagy elmenőfélben vannak.

Kovacsevicsnek az is fáj, hogy egyre jobban leértékelődik. Miközben most állítólag érdeklődik utána a Honvéd is, szerinte az NB III-as Bólynak akarják kölcsönadni, amit fölöttébb meglepőnek tart.
Kikértük Garami József véleményét is a tanítványról, illetve arról, hogyan alakul a sorsa a fiatal kapusnak a jövőben.

- Kovacsevics nagyszerű adottságokkal rendelkező, fiatal kapus. Hét éve nagy gonddal foglalkozunk vele, segítjük képességei kibontakozását. A pillanatnyi teljesítménye nem véletlenszerű, hanem a tehetsége mellet komoly, tudatos munka következménye. Az eddigi és esetlegesen a következő kölcsönadása is a fejlődése érdekében történt, illetve történik. Majd csak a felkészülés vége felé dől el, hogy hányadik számú kapus lesz. A fejlődése érdekében türelmesebbnek kell lennie. Több NB I-es, illetve II-es csapat érdeklődik utána, ezért az fel sem merült, hogy ha ő kerül a kölcsönadás sorsára, akkor Bólyba menjen. (Horvát László)

Bicskei Bertalan bő kerete - A PMSC-ből Lehota a jelöltek között

Január 24-én, hétfőn utazik a jugoszláviai Barba a magyar labdarúgó válogatott keret, amely edzőtáborozáson gyűjti az erőt az idei világbajnoki selejtezőkre és más feladatokra. Bicskei Bertalan, az új szövetségi kapitány, vasárnap este közölte bő keretét. Ezt csütörtökön 22-24 tagúra szűkíti.  A szűkítésre azért kerül sor, mert több egyesület szakvezetői is jelezték, hogy vannak sérültek, másrészt pedig az indiai Nehru Kupa küzdelmeire készülő Videoton válogatottjait - lévén, hogy a fehérváriak magyar olimpiai válogatott néven szerepelnek - az MLSZ elnökségével való megbeszélések után Bicskei szabaddá tette a nemzetközi tornára.

Bicskei Bertalan bő kerete, egyesületek szerint: Gáspár, Farkas, Híres, Lőrincz, Kékesi, Balogh, Katzenbach (valamennyi MTK-VM), Keller, Simon, Limperger, Kincses, fischer (Ferencváros), Diszt P., Diszt L., Gregor, Csuhay, Sass, Varga L. (Bp. Honvéd), Petry, Csucsánszky, Petres (Videoton), Kiprich, Szalma (Tatabány), Hajszán, Bordás (Rába-ETO), Gelei, Zsivótzky (Vác), Gulyás, Szekeres (Békéscsaba), Kozma, Kovács E. (Ú. Dózsa), Csepregi (ZTE), Zsinka (Dunaújváros), Mészöly (Vasas), Bognár Z. (Haladás), Lehota (PMSC).

Séta az állatkertben
Bóbita-premier
Már sokszor volt alkalmunk megcsodálni a Bóbita Bábszínház produkcióiban Kós Lajos szellemes és kifejező bábuit és a lelkes, felkészült társulat jó összmunkáját: a népszerű dzsessz- és operaparódiákra éneklő és táncoló állatok néhány éve a Pécsi Nyári Színház műsorában arattak sikert - majd hosszú előadássorozatot értek meg Pécsett és vidékén.

A mostani Séta az állatkertben című zenés show-műsor" ezt az ötletet használja fel ismét. Egy bohóc-bűvésznarrátor, a sokkoldalú Hang Gábor vezeti fel, köti össze struccok, fókák, gólyák, libák, kenguruk, hernyók és vizilovak vidám táncát közismert könnyű- és komolyzenei "számokra"; most Szabó Zsuzsa és Kós Lajos tervezte a bábukat. A szereplők: Dékány Ágnes, Szabó Zsuzsa, Újváry Janka, Zengő Ágnes, Sramó Gábor, Gézcy-Bojtár Attila, Fekete Lajos, Tilesch Nándor, a koreográfiát Újvári Janka, Hang Gábor, Sramó Gábor, Váradi M. István és Kós Lajos tervezte, alakította ki. (G.T.)

HIRDETÉS

Téli vásár Bécsben. 1989 január 20-tól minden pénteken
Autóbuszos bevásárló utat szervezünk. Jelentkezés és bővebb felvilágosítás: MAVTOURS: 22-523

A Baranyai Megyei Baromfifeldolgozó- és Forgalmazó Közös Vállalat felvesz: feldolgozó üzemünkbe férfi és női dolgozókat betanított munkára. Kereseti lehetőség: 6000 - 8000 Ft. Jelentkezni lehet a vállalat munkaügyi csoportjánál, Pécs, Edison u. 13.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!