Közélet

2009.04.07. 18:25

Húsvét: tojásfestés természetesen

A húsvéti készülődésben a takarítás és a sütés-főzés mellett fontos, hogy jusson idő a lakás ünnepi díszbe öltöztetésére is.

DN

Közeleg a húsvét, a héten már minden háziasszony az ünnepre készül. Ilyenkor a takarításé, a sütés-főzésé a főszerep, fontos azonban, hogy maradjon idő a lakás ünnepi díszbe öltöztetésére is. Házilag gyorsan és egyszerűen készíthetünk hangulatos dekorációkat. A húsvéti díszek lehetnek hagyományosak, modernek, természetesek – a lényeg az, hogy a tavasz színeire és a húsvét jelképeire utaljanak.

Tojásfészket például gyorsan készíthetünk vesszőből, szalmaszálból. Tegyünk bele néhány festett tojást vagy húsvéti kekszet és máris kész az ünnepi asztal dekorációja.

A húsvétfa is szép dísze a lakásnak: készíthetjük száraz ágakból, akkor egy kövekkel telerakott nagyobb edénybe állítsuk. Ha friss ágakból állítjuk össze, akkor egy nagy vázába tegyük, így az ünnepek alatt szépen kihajthat. Erre a fára akaszthatunk festett kifújt tojásokat, vagy készíthetünk papírból különféle figurákat. Ugyanezeket egy szalagra is felfűzhetjük – az így készült húsvéti füzérekkel dekorálhatjuk a falat, az ablakot, az ünnepi asztalt.

A tojásfestés szintén szerves része a készülődésnek. Célszerűbb főtt tojást festeni, ha gyerekeink is segédkeznek, mivel a kifújtakat könnyebben összetörhetik.

A festéshez természetes anyagokat is használhatunk: a piros szín eléréséhez például a lilahagyma és a vörös cékla kiváló. Szedjük le a lilahagyma külső leveleit, tegyük vízbe és a tojásokkal együtt főzzük 30–60 percig. Minél többet hagyjuk a tojásokat a lében, annál sötétebb színűek lesznek. A vörös cékla burgundi vörösre festi a tojásokat. Szeleteljünk fel egy darab céklát és 15 percig főzzük egy liter vízben. Ezután tegyük bele a tojásokat és még 10 percig együtt főzzük – ha ecetet teszünk bele, a szín sokkal erősebb lesz.

Ha egész éjjel ibolyavirágokkal elkevert meleg vízben áztatjuk a tojásokat, kékek lesznek. Ha sárgát szeretnénk, kurkumát és zöld petrezselymet használhatunk: a zöld petrezselyemleveleket főzzük meg fél liter vízben, majd egy negyed órát hagyjuk állni. Ezután tegyük bele a tojásokat és tíz percig együtt főzzük. Kurkumával való festéskor 2 dl meleg vízhez adjunk 2 evőkanál kurkumát és fél evőkanál ecetet. Ebben áztassuk a főtt tojásokat.

A kávé barnára fest. Attól függően, hogy milyen élénkre szeretnénk a tojásokat, kevesebb vagy hosszabb ideig együtt főzzük őket a kávéval. Ezt követően még temperával, zsírkrétával vagy akár körömlakkal is díszíthetjük őket. Ragaszthatunk rá papírdarabkákat, gyöngyöket vagy például beleforgathatjuk mákba, de mintát ragaszthatunk rá lencséből vagy akár sárga borsóból is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!