Kultúra

2014.04.11. 15:22

Új formák jönnek, de van igény a versekre

A Költészet napját ünnepeljük ma. Arról kérdeztük nagy költőnket, Bertók Lászlót, valamint egy fiatal tehetséget, a Dunántúli Napló munkatársát, Halmai Tamást, miként értékelik napjainkban a versek szerepét.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– A költészetet már sokszor temették, de föltámadt mindannyiszor – összegez Bertók László. – Annak pedig külön örülök, hogy új formák is megjelennek, gondolok itt például a slam poetryre. Ami viszont haldoklik, az a papíralapú könyv. Az internet, a Facebook szerencsére hatalmas lehetőség a költészet számára is. A könyvhétre azért kijön egy új verseskötetem nyomtatásban Ott mi van? címmel. Három ciklusból áll: szonettekből, hosszúkákból (30–40 soros prózaversek) és a haikukhoz hasonló kétsoros költeményekből, vagyis az elmúlt húsz évben írt verseimre hajaz.

– Nyolc évig tanítottam, s az a tapasztalatom, hogy minden osztályban van néhány költészet iránt fogékony fiú és lány – vélekedik Halmai Tamás. – A blogok, kulturális portálok bejegyzései is ezt igazolják. A kortárs popkultúra színvonalasabb szövegírói ugyancsak jelzik, hogy van igény napjainkban is míves költeményekre. Jómagam annyiban járulok hozzá most a nagy gyűjteményhez, hogy a negyedik verseskötetem már összeállt kéziratban.

Pécsi versmaraton, költői utcaszínház és haikuk bemutatása is szerepel a programok között

A Pécsi Animáció Története kiállítás székhelyén (Király utca 26.) 16 órától versírás, versfelolvasás és utcaszínház várja az érdeklődőket. Itt zajlik a Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület versírópályázatának második fordulója, leleplezik a Kazinczy-sarok – verskirakat április havi versét, a Babits Pódium tagjai utcajeleneteket mutat be, Szabó Márk megzenésített verseket ad elő. A részeg Petőfi és a meztelen lantos – avagy kortárs vers próza és dal között… címmel a Művészetek és Irodalom Házában ma 19 órától azt vitatják meg, hogy a valóságshow-ról vagy az örök eszményekről szól napjainkban a költészet. Lackfi Jánossal Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget költészetről, irodalomról, a valóságról, közreműködik Dresch Mihály szaxofonon.

S marad verselős érdekesség holnapra is: az I. Magyar Haiku Naphoz csatlakozva az Alajos Utcai Közművelődési Alapítvány (Pécs, Alajos u. 2/2.) haikuk bemutatására, írására, haigák készítésére várja az érdeklődőket.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!