Közélet

2015.06.30. 12:02

Két új létesítmény szolgálja ki a pécsieket a lakossági szelektív hulladékgyűjtés terén

2015. június 3-án Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Kiss Tibor, a BIOKOM igazgatója adott át egy modern, a legmagasabb szintű európai uniós szabályoknak is megfelelő hulladékudvart és átrakóállomást a pécsi Szigeti tanyán (Szigeti tanya 12–14.), valamint ezzel egy időben megnyitottak egy szintén modern, minden szükséges környezetvédelmi előírásnak megfelelő Zöld Pont gyűjtőudvart Postavölgyben (Pécs, Postagalamb u. 3.).

BAMA

A postavölgyi Zöld Pontban csak a nem veszélyes típusú újrahasznosítható hulladékok adhatóak le: papír, műanyag, üveg, fém, elektronikai hulladékok, építési törmelék, zöldhulladék, bútor-lom, gumiabroncs. A Szigeti tanya hulladékudvarban behozhatóak ugyanazok az újrahasznosítható hulladékok, mint a Zöld Pontban, valamint még a veszélyes hulladékok is (pl.: akkumulátorok, elemek, hűtők, fénycsövek, festékek, hígítók, lakkok, növényvédő szerek és ezekkel szennyezett göngyölegek stb.). Az átadók alkalmából Pécs városa és a BIOKOM kettő új lakossági akciót is meghirdetett.

2015. július 3-áig még tart a Szigeti Tanya Hulladékudvar és a Zöld Pont Gyűjtőudvar átadása alkalmából meghirdetett akció, miszerint a megnyitástól számított 1 hónapon át 50%-os engedménnyel árusítja a BIOKOM a „Pécsi Zöldkomposztot”.

A „Pécsi Zöldkomposzt” a pécsi lakosság által szelektíven gyűjtött és a BIOKOM zöldhulladék-járata által a cég komposzttelepére beszállított alapanyagból, a Mecsek–Dráva Hulladékgazdálkodási Projekt keretében megvalósult eszközrendszerrel előállított komposzt. A zöldhulladék szelektív gyűjtésével és komposztként való újrahasznosításával csökkenteni lehet a környezet terhelését, és kiválóan felhasználható termék képződik.

A komposzt megvásárolható a BIOKOM Kökényi Hulladékkezelő Központjában, az Eperfás út 3. sz. alatti hulladékudvarban, valamint az új, Szigeti tanyán lévő hulladékudvarban és a Zöld Pontban is 40 literes zsákos kiszerelésben 2015. július 3-áig 506,- Ft/db helyett 250,- Ft/db áfás áron. Minden egyes telephelyen megtekinthető a kiállított minta és a termék összetételét, felhasználás módját ismertető vásárlási útmutató.

Ingyenes, lakossági komposztláda igényelhető – a jelentkezési határidő meghosszabbítva

Pécs városa és a BIOKOM ingyenes, lakossági komposztláda-osztási akciót hirdetett meg, amelyhez előzetes igénylőlap (pályázat) kitöltése és leadása szükséges. Bár a pályázatok beadási határideje lejárt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a jelentkezés idejét meghosszabbították, így egészen a készlet erejéig tart!

Az akció időtartama alatt a pécsi lakosság ingyenesen juthat hozzá a modern, műanyagból készült 400 literes térfogatú, 14 kg súlyú, csomagolva 80 cm x 70 cm x 15 cm, összeszerelve 70 cm x 70 cm x 80 cm méretű komposztládához, amellyel a házi komposztálás szakszerűen megvalósítható. A Mecsek–Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretében elindult számos, új szolgáltatáson felül tehát továbbra is lehetőség van pályázat keretében (egy A/4-es lap kitöltése) komposztládát igényelni, amellyel nagyobb mennyiségű zöldhulladék hasznosítható újra, otthoni környezetben.

Az ingyenes komposztláda igénylésének feltételei a BIOKOM honlapján (www.biokom.hu) olvashatóak. Pályázati űrlap kérhető a három pécsi hulladékudvarból és a BIOKOM Központi Ügyfélszolgálati Irodájából. A hiánytalanul kitöltött pályázat benyújtható postai úton vagy személyesen a BIOKOM Központi Ügyfélszolgálati Irodájában (7632 Pécs, Siklósi út 52.).

Pályázati feltételek:

– Jelentkezhetnek a pécsi lakossági hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban egyéni hulladéktároló edényt használó (családi házas), hulladékgazdálkodási számlával rendelkező pécsi polgárok.
– Akik a közszolgáltató felé tartozással nem rendelkeznek.
– A komposztládákat a hivatalos BIOKOM-os értesítést követően a Szigeti tanyán működő hulladékudvarban lehet átvenni.
– A komposztládákat a beérkező pályázatok kiértékelését követően, a beérkezési sorrendet figyelembe véve ítélik oda.
– Az akció a készlet erejéig tart.
A sorsoláson való részvétel
feltételei:
– a fenti helyekre a kérelmeket 2015. augusztus 29. napjáig kell a társaság címére eljuttatni (BIOKOM NKft. 7632 Pécs, Siklósi út 52.)
– a kérelemhez másolatban szükséges csatolni: • őstermelő és vállalkozó által benyújtott kérelem esetén a tevékenységre jogosító okiratokat (őstermelői igazolvány, őstermelői adószám, vállalkozói engedély), • gazdasági társaság által benyújtott, cégszerű aláírással (cégjegyzésre jogosult aláírása és pecsét) ellátott kérelem esetén cégmásolatot, aláírási címpéldányt,
– sorsoláson csak a fenti feltételek szerinti mellékletekkel ellátott, a fenti időpontig beérkezett kérelmek vesznek részt,
– ugyanazon kérelmező több beadványa esetén a kérelmező csak egyszer vesz részt a sorsoláson,
– akadályoztatás esetén kizárólag közokiratba, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazással lehet kérelmező helyett részt venni, egy adott meghatalmazás csak egy kérelmező tekintetében érvényes,
– árusítási időpontként minimum 5 napot kell kérelmezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!