Közélet

2015.06.30. 11:59

A legjobb panel Pécsett – lezárult a közös pályázat

Június 5-én zárult le a PÉTÁV Kft. és a PTE Breuer Marcell Doktori Iskola által közösen meghirdetett Legjobb Panel! tervezői pályázat, melyen a PTE-MIK hallgatói mutathatták meg elképzeléseiket, milyen lehet egy egyénre szabott, modern panellakás. A díjakat június 24-én vehették át a pályázat nyertesei.

BAMA

Márciusban került kihirdetésre a Legjobb Panel! hallgatói ötletpályázat, melynek elsődleges célja a panellakásokban rejlő lehetőségek bemutatása, a házgyári lakásokhoz kötődő sztereotípiákkal való leszámolás volt. A pályázaton a PTE-MIK hallgatói mutatták be javaslataikat egy-egy lakás átalakítására.  A beérkezett pályaművek eltérő célcsoportok életviteléhez igazított megoldásokat mutattak be, a használat pontos átgondolása mellett kifejezték a lakásokban kezdetek óta hiányolt individuum lehetőségét is.

A pályázat a tavalyi, a pécsi lakosság számára kiírt Kreatív Panel pályázat sikerére alapozva került meghirdetésre, melyre nagyszámú nevezés érkezett. Az előző pályázatban a lakók mutathatták meg, hogyan formálták  lakásukat saját  elképzeléseik szerint, milyen egyénre szabott élettereket álmodtak meg az uniformizált lakásokban.

Ezúttal a PÉTÁV Kft. és a PTE Breuer Marcell Doktori Iskola a hallgatókat szólította meg, nem kisebb sikerrel. A beérkezett pályamunkák utat mutatnak, hogyan lehet a tömeggyártott panellakásokból  korszerű, mai igényeknek megfelelő, egyedi  otthonokat tervezni.

A pályázatra 13 terv érkezett, mindegyik részletes problémafeltáráson  alapuló, használatközpontú lakástervet mutat be. A magas színvonalú prezentációk mögött a valós igények felmérése, a funkcionalitás szándéka húzódik meg.

A Dr. Hutter Ákos DLA vezette zsűri döntése alapján az első helyezettnek járó jutalmat  Greg András vehette át, a második Maksai Szamosi Ildikó, a harmadik helyezett  Markovics Renáta lett. Mindhárom díjazott pályamunka kifejezi a tervezők magas színvonalú, alapos és lényeglátó elemzőkészségét, a paneleket érintő előítéletek feloldására való elkötelezettségét. A díjazott pályamunkák megtekinthetők a www.panelkommando.com oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!