Közélet

2015.10.16. 17:38

Fél évszázad a pécsi gyerekklinikán

Schöpf-Merei Ágost Emlékérmet kapott dr. Pintér András gyermeksebész, professor emeritus. A pécsi szakembert országszerte jól ismerik, többek között ő indította el hazánkban a nyitott gyermekklinika mozgalmat.

Mészáros B. Endre

– Kik kaphatják meg ezt az emlékérmet?
– Utánanéztem, ez nem gyermeksebészeti, hanem gyermekgyógyászati kitüntetés. A díjat eddig mindössze hárman vehették át, legutóbb 16 éve adtak ilyen elismerést.

– Ki volt Schöpf-Merei Ágost?
– Egy polihisztor, aki 1848 előtt először műtött nálunk altatással, és Európában elsőként hozott létre gyermekortopéd-kórházat. A magyar gyermeksebészet megalapítója, aki a szabadságharc után Angliába menekült, és Manchesterben is gyerekkórházat nyitott.

– Saját megítélése szerint mire emlékeznek majd negyven év múlva dr. Pintér Andrással kapcsolatban?
– Számos díjat kaptam, de a legértékesebbnek a Magyar Gyereksebészet örökös tiszteletbeli elnöke címet tartom, amit hazai gyermeksebész kollégáim adtak, mert világszerte megismertettem a magyar gyereksebészetet.

– Megválasztották az Európai Gyermeksebész Társaság elnökének is, amit nem sok kelet-közép-európai szakember mondhat el magáról. És azzal az elhatározással kezdett bele a munkába, hogy közelebb hozza a térséget szakmailag a nyugathoz. Mit sikerült ebből megvalósítani?
– Mindig az volt az alapelvem, hogy nem kell a sötétségre panaszkodni az éjszakában, hanem gyertyát kell gyújtani. Összességében kis lépésekben haladunk előre, olcsóbban kapjuk például a kinti szakmai lehetőségeket, miközben neves professzorok jönnek hozzánk műtéti bemutatókra.

– Igaz, hogy több gyermekklinikai akciót is ön indított el az országban?
– Hát szerveztem egy jótékonysági futást Budapest–Pécs között, ami 7 millió forintot hozott a klinikának. Aztán „Egy sisak – egy élet” elnevezéssel megajándékoztunk minden gyereket a fejvédővel, akik úgy kerültek hozzánk, hogy biciklizés közben szenvedtek fejsérülést. Szerencsére ez már idejétmúlt, mert napjainkra a felére csökkent az efféle balesetek száma. A nyitott gyermekklinika is az én kezdeményezésem volt, mely azóta az egész országban elterjedt, és a kórházi légkör riasztó jellegét igyekszik megszüntetni a gyerekben, mert itt rendőr- és tűzoltóautóba lehet beleülni, és játékok sora igyekszik oldani a kicsik félelmét. Jövőre egyébként újra lesz Pécsett ilyen nap.

– Egykor NB I.-es pingpongozó volt. Hetven év fölött is sportol még?
– Az ütőt már rég letettem, de egyórás kocogásra minden kora reggel kimegyek a Malomvölgyi parkba. Emellett továbbra is bejárok mindennap a klinikára, és részt veszek az oktatási és tudományos munkában.

Fél évszázad a gyerekklinikán

Dr. Pintér András 1937-ben született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1956-ban, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1962-ben. Gyermeksebészként két nagy mestert említ, akiktől sokat tanult, dr. Pilaszanovich Imrétől a beteg szeretetét és tiszteletét, dr. Mestyán Gyulától pedig a „Soha nem elég!” egészséges nyugtalanságát vette át. A pécsi gyermekklinikán végigjárta a ranglétrát a klinikai orvostól, az adjunktuson át a professzori címig. 47 évet dolgozott a gyermekklinikán, ahol a gyermeksebészetnek 27 éven át volt a vezetője. Hivatalosan 2008-ban lett nyugdíjas, de még ma is bejár. Két gyermeke, Csaba (46) és Andrea (44) van, továbbá öt unokája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!