Közélet

2015.12.10. 20:15

Tüke Kártya: erősen ajánlott

A képviselők a közgyűlésen fogadták el azt a javaslatot, amely szerint aki kiváltja a Tüke Kártyát, annak jövőre nem fog drágulni a Tüke buszos bérlete. A kedvezményrendszer 2010-es bevezetése után most tényleg tömegével terjedhet el a kártya.

Gűth Ervin (Dunántúli Napló)

A jegyárak ugyan nem, de a Tüke Busz bérletei 5,3%-kal drágulnak februártól Pécsett. Utóbbira 2012 óta nem került sor. A drágulás nem érinti a kisgyermekes, közfoglalkoztatott és polgárőr bérleteseket, de az ő számuk szinte elhanyagolható. Nem drágul a bérlet Tüke kártyásoknak sem, de ennek meglétét jegyellenőrzéskor is igazolni kell majd.

Girán János alpolgármester szerint teljesen megújul a rendszer és a kártya is. Bővítenék a kedvezményeket nyújtó szolgáltatók körét, új akciókat is indítanak.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] A pécsi buszos bérletek nem drágulnak majd azok számára, akik kiváltják a városkártyát (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Jelenleg több mint kétszáz elfogadóhely van, ahol az eddig kiváltott 4702 sima és 6692 fizetésre is alkalmas kártya használható. A hosszabbítás és az új, fényképes kártyák kiváltása is 800 forint lesz. Az aktiváláshoz a Széchenyi tér 1. alatti Tüke Kártya Irodába kell majd mindenkinek bemenni, ami az alpolgármester szerint csak néhány percet vesz igénybe. Bővíteni fogják a kártya kiadásában, adminisztrációjában dolgozók körét, hogy zökkenőmentes legyen az átállás.

Azt is megkérdeztük, hogy mi szükség van a Tüke Kártyára, miért nem elég a kedvezményes bérletek kiváltásához a pécsi lakcímet igazolni, például a szintén fényképes bérletigazolvány kiváltásakor, ami 100 forintba kerül? Girán János szerint, azért a Tüke Kártyához és nem lakcímkártyához kötik a kedvezményes bérletet, mert nem pusztán buszos kedvezményeket szeretnének nyújtani a pécsieknek, hanem sok más szolgáltatást is. A rendszer átvételével kapcsolatban kollégáik folyamatosan frissítik a honlapon található adatokat és az arculatot.

A honlap frissítésére valóban nagy szükség van, ugyanis cikkünk írásakor hónapok óta elavult, illetve eleve téves információkat találtunk az oldalon. Szerda délután a régi weboldal már nem volt is volt elérhető, illetve csak egy üzenet szerepelt ott, mely szerint az hamarosan megújul.

Kevesebb a diák

Havonta 40 ezren váltanak bérletet Pécsett, a jegy- és bérletvásárlási bevételek 47%-át a teljes árú összvonalas bérletvásárlások adják, míg a kedvezményes bérletek 30%-ot tettek ki 2014-ben. Előbbi emelkedő, utóbbi csökkenő tendenciát mutat, aminek okát a cég az elmúlt évek drasztikus elvándorlásában látja. Ugyanakkor a kedvezményes bérletek után igényelhető szociálpolitikai menetdíj-támogatás már évek óta nem fedezi az összvonalas és a tanulóbérlet közötti különbözetet. A tavaly bevezetett, 3300 Ft-ba kerülő kisgyermekes bérletet havonta átlagosan 440-en váltották ki.

Kártyakeringők

A Tüke Kártya bevezetéséről 2009-ben döntött a városvezetés, és 2010 júliusától lehetett az akkor már fényképes plasztikkártyákat az EKF Infopontban kiváltani. Az ára 950 forint volt, a nyugdíjaskártya pedig ingyenes. Néhány hónappal később az OTP is beszállt, és ekkor megszületett a számlanyitás nélkül, feltöltés után fizetésre is használható változat, amit bankfiókokban kellett aktiválni. Többször gazdát is váltottak a kártya adminisztrációjával kapcsolatos feladatok, most éppen a Pécsi Kreatív Központ veszi át a megszüntetés alatt álló Pécsi Fesztiválszervezőtől.

Irány Pécs!

Nem csak pécsieknek szóló városkártya létezik, az Irány Pécs! kártyát azok a turisták kaphatják meg, akik a rendszerhez csatlakozott szálláshelyek egyikén legalább egy éjszakát eltöltenek. A kártya ingyenes, és öt pécsi látnivaló egyszeri, ingyenes meglátogatására jogosítja fel a turistákat. Ingyenesen részt lehet venni az Irány Pécs Turisztikai Nkft. által szervezett városnéző sétán is és néhány turisztikai szolgáltatónál kedvezmények járnak. Egységes, közszolgáltatások igénybevételére feljogosító, számtalan külföldi városból ismerős csomag egyelőre nincs.

Máshol is divat

Egyre több magyar város próbál valamilyen kedvezménykártya-rendszert felépíteni. Van, olyan megyei jogú város, amelyik csak az elmúlt évben bocsátott ki ilyen kártyát, és vannak, amelyek már többéves tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Van, ahol városi cég szervezi a rendszert és van, ahol külsős partnercég. Székesfehérváron például idén januárban fejlesztették a szolgáltatást és minden 18 évet betöltött lakos ingyen kapta meg az új kártyáját. Így a 2014-ben aktív 15 ezerről nagyot ugrott az érintettek köre, hiszen egy lépésben több mint 80 ezren kapták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!