Közélet

2016.04.16. 13:45

Épített értékek: az Erzsébet-telep titkai

Másfél évszázadon át volt nagyüzemi széntermelés Pécsett, és ez nemcsak a gazdaságra, de a városfejlesztésre is jelentős hatással volt. A bányászat közreműködésével több kolónia is épült, közülük az egyik legellentmondásosabb lakóövezet az Ullmann-, vagy Erzsébet-telep.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Ellentmondásos, mert eredetileg, 100-110 évvel ezelőtt úgy épült meg a mai Hársfa, Wass Albert, Jász és Bányász utcák között négy sorban 32 ház, hogy azok legalább olyan korszerűek voltak, mint az akkori minőségi külföldi munkásingatlanok – ugyanis a munkások nagy része is Magyarországnál fejlettebb területekről érkezett.

A házakon belül hat lakás kapott helyet, és eredetileg minden lakás három helyiségből állt csak: szoba, konyha éléskamra elrendezésben. Külön kertecskék és melléképületek is tartoztak hozzájuk, a társaság pedig kiépítette és fenntartotta a kolóniákon az infrastruktúrát (utak, közvilágítás, kiépített áram- és vízvezeték-hálózat). Így tehát ezek az ingatlanok az átlagosnál magasabb lakásszínvonalat képviseltek, ezért képesek funkciójukat ma is többé-kevésbé ellátni. És ellentmondásos a helyzet azért, mert az egy évszázad során nem szabályozták, hogy mit alakítanak át benne, mit toldanak hozzá, mit vonnak össze, így anyaghasználatban és kinézetben is nagyon vegyes lett napjainkra a kép. 

1926-tól kezdődtek itt az igazi átalakítások, ekkortól ugyanis a város a nagy lakás­inség miatt a telep kétharmadát bérbe vette, majd iskolát (Bártfa utca) és templomot is építettek hozzá. Azóta pedig átalakultak a szintek, beépültek a tetőterek, így szinte lehetetlen a telepen két pontosan egyforma otthont találni.

A névadásról

A kolónia kiépítéséről 1902-ben határozott a Dunagőzhajózási Társaság. A létrehozást szorgalmazó DGT vezetőről Erényi Ullmannak nevezték el a telepet, ám ez a közösségi nyelvhasználatban azonnal Ullmann-telepre rövidült. Erzsébet királyné neve pedig az 1930-as években kibontakozott névmagyarosítási akciók során került elő. 1938-ban született meg a döntés, hogy az Ullmann-telep nevét dicső emlékű királynénkról Erzsébet-telepnek, míg a Cassián-telep nevét a bányászok védszentjéről Borbála-telepnek nevezték el.

Hely a mai ingatlanpiacon

Vajon mennyibe kerül itt most egy lakás, és milyen elosztásra, méretre készülhetünk? Nos a 11,5 millióért kínált 61 m²-es kétszintes sorházi ingatlan alsó szintjén előtér, nappali, étkező, konyha és fürdőszoba található, fölül másfél kis szoba. De nem egységes a kialakítás, van, hol a tetőtérben is van plusz egy szoba, másutt az utca felé épült újabb lakrész.

Szenes kolóniák városszerte

Nyomokban még ma is létező mecseki szénbányász kolóniák: Pécsbányatelep, Ullmann-telep, Szabolcsbányatelep, Szent István-akna, Somogybányatelep, Vasasbányatelep, Újhegy (Üszög) Lakótelep, Meszes, Újmeszes. Továbbá felszámoltak nagyobb kolóniákat az idők folyamán Borbálatelepen, a Lámpásvölgyben, a Karolina-völgyben, az Istenáldás-völgyben, az András-akna mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!