Közélet

2016.04.29. 15:42

Gyermekklinika: egymilliárdból fejleszthetnek

Korszakos előrelépés készülődik a gyermekek sebészeti, sürgősségi és baleseti ellátásában az elkövetkező években. Az EU-s pályázatban Pécs is számíthat mintegy egymilliárd forint fejlesztési forrásra.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Évtizedekre szóló országos fejlesztés kezdődik a gyermekek ellátásában, a hat helyszín egyike a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója a fejlesztésekről úgy tájékoztatott: kormányszinten döntés született a pénz elérhetővé tételéről, innen egy hosszú út kezdődik az intézmények számára. „Nem számíthatunk arra, hogy pár napon belül minden megváltozik, de ezek a fejlesztések az elkövetkező évtizedekre szólnak” – fogalmazott a Gyermekklinikát is vezető igazgató.

Amit már most tudni lehet, az a Pécsre nagyságrendileg jutó egymilliárdos forrás. Ebből a régió legsúlyosabb sérültjeit jelenleg is ellátó központ komplex fejlesztésen eshet át. Tervezik például a kórtermek modernizációját, hogy minél több ellátott gyermekkel a szülője is a kórházban maradhasson. „Nem több ágyról, hanem jobb ágyakról szól a történet” – ragadta meg a lényeget a klinikaigazgató. A megfelelő, de a húsz évvel ezelőtti színvonalat képviselő műtőtraktus fejlesztése is céljuk, ahogy a szakmai felkészültséget is erősíteni kívánják.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Felújított vizsgáló a PTE Gyermekgyógyászati Klinikáján (fotó: Univ Pécs - Csortos Szabolcs)
[/caption]

Amellett, hogy milyen rövid időn belül jut egy beteg orvosi segítséghez a kiérkező mentők révén, az is kulcsfontosságú, hogy amikor a kórházba kerül, ott mire számíthat. A fejlesztésnek ez a fő iránya – mutatott rá Decsi Tamás.

Nem csak az idő számít

Az ellátási fejlesztés egyik fő irányelve, hogy minden beteg számára elérhető legyen a legmagasabb szintű ellátás 90 percen belül. Erről a legtöbbeknek az jut eszébe, hogy minél gyorsabban eljusson a mentő az esethez és onnan a lehető legrövidebb időn belül kórházba szállítsák a beteget. „Ennél fontosabb azonban az, hogy a kiérkező egység felszerelése és felkészültsége is a legjobb szintű legyen” – mondta erről Decsi Tamás, aki szerint ezen a téren is sokat javult a helyzet az elmúlt években.

Tízmilliárd fejlesztésekre az országban, hat központtal

A sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztésére tízmilliárdot fordíthat éveken belül Magyarország egy EU-s pályázat révén – jelentette be a napokban Budapesten Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. A keretből 5,5 milliárd jut a megyei területi ellátás újraszervezésére, a többiből országos módszertani fejlesztés valósulhat meg. A program szeptemberben indulhat, a beruházások jövőre kezdődhetnek meg. A fejlesztések olyan kórházakat és klinikákat érintenek, ahol a legmagasabb, 3-as progresszivitási szintű ellátást nyújtják a gyermekek számára.

A kiírni tervezett pályázat lehetőséget teremt egy nagy országos és öt vidéki központ – Pécs mellett Debrecen, Győr, Miskolc és Szeged érintett – létrehozására, amelyek magas szinten láthatnak majd el sürgősségi, sebészeti és traumatológiai eseteket. A program nemcsak épületek fejlesztését és az eszközparkok bővítését teszi lehetővé, de a szakemberek képzettsége is erősödik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!