Közélet

2016.05.02. 18:42

Késnek a szúnyogok, de vajon meddig?

Az enyhe tél miatt nem indult még el az idei szúnyogszezon – de illúzióink ne legyenek: jönni fognak a vérszívók.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Bár a nyár még nem kopogtat, a korábbi években azért ilyentájt már találkozhattunk szúnyogokkal. Idén viszont egyelőre elvétve hallhattunk egy-egy idegesítő zümmögést.

– Ennek az elsődleges magyarázata az, hogy alig volt csapadék télen, emiatt indul később az idei szúnyogszezon –mondta lapunknak Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa. – Emiatt a tenyészhelyeken nem állt a víz, a lárvák nem tudtak hol kikelni. Ismerünk olyan helyeket, amelyek pár éve ilyenkor már dugig voltak, most meg teljesen üresek. Ugyanakkor ezzel nem úsztuk meg az idei szúnyoginváziót: elég egy hosszabb esős időszak, és máris újra felbukkannak a lárvák.

Kemenesi Gábor már évek óta kutatja a szúnyogokat, és már vele készült korábbi interjúnkban is elmondta, hogy a vérszívók inváziója ellen mi magunk is tehetünk.

– Ezt most is megerősíthetem, valóban „mikroszinten” is komoly sikereket lehet elérni - tudtuk meg a kutatótól. – Csak azzal, hogy a ház körüli vízgyűjtő helyeket rendben tartjuk, már nagyot léptünk a szúnyogok számának drasztikus csökkentése felé. Az elhanyagolt ereszekben, a virágcserepek alatti műanyag tálakban rendre megáll a víz, s itt mindig vannak is lárvák. Holott ezek kitakarítása nem nagy feladat, ráadásul szó szerint a saját bőrünkön érezhetjük a hasznát.

A legjobb a biológiai irtás lenne

Kemenesi Gábor kérdésünkre elmondta: a leghatékonyabb mód a biológiai irtás, amely a kémia irtással szemben más állatokra nem veszélyes, csak a lárvát pusztítja, ráadásul környezettudatos is. Ehhez azonban ismerni kell a tenyészhelyeket, mert csak így ér valamit ez a fajta irtás.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!