Kultúra

2016.05.10. 19:08

A világjáró rejtélykutató

Dr. Fenyvesi Csaba védőügyvéd a tárgyalóteremben és a büntetőeljárásjog-kriminalisztika kutatója a Pécsi Tudományegyetemen. Munkásságának és „hétköznapi” életének tapasztalatait pedig mindenkor papírra veti. Mert civilben is van miről írnia: eddig a világ 112 országát járta be turistaként.

Mészáros B. Endre

– Grafomán ember?
– Egyszerűen csak kíváncsi  vagyok, izgatnak a szokatlan, érdekes dolgok és a rejtélyek.

– Legújabb könyvének címe: A világ különleges országai, szigetei – 3 földrészről 40 útleírás, 4 ezer képpel. Miként és miről szól a kötet?
– Az utazási élményeimről. Pontosabban egy részéről, mert már összesen 112 országban és 25 szigeten jártam. Ebben az utolsó öt év humoros, olvasmányos útleírásai szerepelnek. Nem annyira adatok, inkább afféle szövetélmények a személyes benyomásaimról.

– Mitől különlegesek ezek az országok?
– Baráti beszélgetések során azt vettem észre, hogy az egzotikus, a távol-keleti területek iránt sokkal nagyobb az érdeklődés. Igyekeztem tehát a közönség igényei szerint válogatni, Dél-Koreától Nepálon át a Seychelle-szigetekig.

– Milyen helyek találhatók a személyes toplistáján?
– Azokat az országokat kedvelem leginkább, ahol a szerénység párosul a vendégszeretettel, ahol még él a lélek. Általában a buddhista országok ilyenek, Kambodzsa, Laosz, Burma, no és még Mongóliát említeném. Az utakra egyébként 2–3 évet készülök, gyűjtöm a megjelent cikkeket, tanulmányokat, a neten elérhető személyes beszámolókat, aztán jogi és közgazdász végzettséggel elemzem az információkat, és figyelek a gasztronómiai értékekre is, valamint a helyi furcsaságokra.

– Helyi furcsaságokra?
– Hát azért az meglepi az európait, hogy Nepálban a hölgyeknek öt férjük is lehet. Vagy hogy egy jogászviccel példálózzak: Szaúd-Arábiában két ügyvéd beszélget: – Te, nem jönnél el péntek délután golfozni? – Ne haragudj, de tele vagyok munkával. Lesz két nyakazásom, meg két karlevágásom is. Aztán vegyük, mondjuk Iránt. Mindenki sötét lónak tartja, miközben a legbarátságosabb emberekkel itt találkoztam.

– Igaz, hogy a szakmáját is ilyen olvasmányosan igyekszik népszerűsíteni?
– A könyveim többsége a joghallgatóknak szól, melyekből többek között kiderül, hogy a jó szakember miként legyen kriminalista is egyben, a beszédek felépítésekor nem árt egy kis újságírói véna, ugyanakkor a szónoki felkészültségnek szintén fontos szerepe van. Írtam továbbá a jog humoráról és a szépirodalomban ismertetett bűntények jogi értelmezéséről is.

– Most éppen milyen művön dolgozik?
– Rengeteg félkész írás van a fiókomban. 16 újabb országról született már esszém, járom az igényes (Michelin-csillagos) éttermeket, és megírom a gasztróbenyomásaim. Ugyanígy rögzítem évek óta a megtekintett színdarabokról, a cirkuszi produkciókról a véleményem. Emellett folyamatosan foglalkoztatnak az olyan nagy kriminalisztikai rejtélyek, mint Hasfelmetsző Jack története, az O. J. Simpson-sztori vagy a maláj gép eltűnése.

Ízes hobbik

Dr. Fenyvesi Csaba 1961-ben született Pécsett. Bácsalmáson érettségizett, a PTE Állam- és Jogtudományi Karán 1985-ben diplomázott. Bűnügyi vizsgálóként a rendőrségen kezdte a munkát, 1993 óta védőügyvéd, azóta tanít a PTE ÁJK-n is, ahol a Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszék habilitált docense. A rengeteg elfoglaltság mellett intenzíven gyűjti, ízlelgeti a minőségi csokikat, szivarokat, sajtokat és borokat, majd  tapasztalatait papíron is rögzíti. Felesége, Éva magyar–ének szakos tanár, és két nagy lányra figyel a családban; Eszter 30, Barbara 28 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!