Sport

2016.07.19. 17:50

Konkoly Zsófia is szerepel a paralimpiai keretben

A PSN Zrt. paraúszója, Konkoly Zsófia ezen a nyáron nem fog nyaralni – inkább hazánkat képviseli a szeptemberben kezdődő riói paralimpián.

Fülöp Zoltán

Azért olyan nagyon valószínűleg nem lepődött meg a PSN Zrt. fiatal sportolója, Konkoly Zsófia, amikor a múlt hét utolsó napjaiban kihirdették a riói paralimpiára utazó úszócsapat keretét, és az ő neve is ott szerepelt a listán: a versenyző ugyanis már a hónapokkal ezelőtti, portugáliai Európa-bajnokság után arról beszélt lapunknak, hogy valószínűleg utazhat az ötkarikás játékokra.

– Valóban nem lepődtem meg, de akkor is nagyon jó érzés volt, hogy immár hivatalosan is az utazók között vagyok – mondta el kérdésünkre Konkoly Zsófia. – Az olimpia ugyanis nyilvánvalóan a legfontosabb verseny minden sportolónak, ott képviselni a hazánkat a legszebb dolog, ami történhet.

A képet ráadásul még tovább árnyalhatjuk azzal, hogy Konkoly Zsófia még csak tizennégy éves, azaz nagyon fiatalon jut ki a paralimpiára. Ennek fényében akár azt is mondhatnánk, hogy a viadal lehetne az ismerkedésé – hogy aztán négy, meg nyolc év múlva villantson egy nagyot. De természetesen erről szó nincsen.

– Négy számban indulok, 200 vegyesen, 100 háton, 400 gyorson és 100 pillangón. Elsősorban az utóbbi számban szeretnék jó időt úszni, ami azt jelenti, hogy döntőbe kerülni, s ott minél jobb eredményt elérni. A jelenlegi legjobb időm alapján benne is vagyok a legjobb nyolcban, de hát a versenyek az úszásban sem az előzetes időeredmények alapján dőlnek el, ott és akkor kell majd nagyot repeszteni.

A riói játékok szeptember hetedikén kezdődnek, azaz bő másfél hónap van még a rajtig – ez azonban nem jelenti azt, hogy lehet kicsit rápihenni a megmérettetésre.

– Addig folyamatosan edzések lesznek, részben itt a Hullámban, részben pedig Hódmezővásárhelyen, edzőtáborban. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nyaralás idén kimarad, de ezt tudtam előre, ezzel számoltam. Talán szeptemberben, Rió után lesz időm egy kicsit pihenni is – jó lenne majd úgy lazítani, hogy büszkén gondolok vissza a paralimpiára.

Konkoly Zsófiától azt is megkérdeztük, kapott-e bármilyen tanácsot idősebb, már több paralimpián szereplő sportolótól.

– Igen, beszéltem például Meilinger Csabival. Ő azt mondta, hogy egyrészt készüljek arra, hogy sokan lesznek a nézőtéren, rengetegen fognak szurkolni. Másrészt vigyázzak a hamburgerrel: az olimpiai faluban van McDonald’s, s mi, sportolók, bármit ingyen ehetünk. Megígértem neki, meg persze magamnak is, hogy ezeket a fontos információkat maximálisan szem előtt tartom.

Egyensúlyban

Konkoly Zsófiával edzés után, a Hullámban találkoztunk – és azonnal kiszúrtuk a mellette pihenő airboardot. Ez egy speciális elektromos „deszka”, jobbról-balról egy-egy kerékkel – a deszkára kell állni, megtalálni az egyensúlyt, és a lábfej finom mozdulataival kormányozni, illetve kis előredőléssel haladni, hátradőléssel fékezni.

– Ezzel szoktam a városban közlekedni – tudtuk meg a fiatal lánytól. – Az egyensúlyérzéket nyilván fejleszti, de az izmokat is, mivel jó nehéz, úgyhogy amikor cipelem, azt azért megérzem a karomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!