Közélet

2016.08.01. 12:00

Sok a poloska és a tücsök, kevesebb a szöcske

Nehéz pontosan megmondani, mi áll egyes rovarok elszaporodásának vagy eltűnésének hátterében.

K. E. I.

Egy-két évtizeddel ezelőtt még nyüzsögtek a szöcskék, sáskák a házak közötti zöldterületeken, ma viszont mintha már csak elvétve lenne belőlük. Feltettük a kérdést Tóth Béla nyugalmazott növényvédelmi zoológusnak, tud-e valamit mondani a jelenséggel kapcsolatban, valóban így van-e, vagy ez csak szubjektív érzet. A szakértő kérdésünkre elmondta, ő maga is csak találgatni tud az okokat illetően, bár tény, hogy mintha kevesebb szöcske lenne. Tücsök viszont annál több van, már most, holott augusztus második felében szoktak csak tömegesen megjelenni. Ami azért is probléma, mert ezek a rovarok szintén sok kárt tudnak okozni. Hasonlóan megszaporodtak a poloskák, amik megmásszák a terméseket, rossz ízt adva nekik. Sok – a párás meleget kedvelő – kullancs is, ami részben a legeltetés hiányára vezethető vissza. Tóth Béla hozzátette, néha nehéz megmondani, mi áll egy-egy faj elszaporodásának vagy eltűnésének a hátterében, de az időjárási tényezőket nehéz figyelmen kívül hagyni.



Egyrészt az enyhe tél, a magasabb átlaghőmérséklet, a meleg sok rovarnak kedvez. Másrészt a szélsőséges vagy változékony időjárás tönkre­teheti a gyümölcstermést, ami az egyik fő táplálékot jelenti. Illetve attól, hogy egy rovar épp nincs annyira a szemünk előtt, még lehet belőle sok. Jó példák erre a darazsak. Szinte minden évben több van, de most, hogy a fagy sok gyümölcsöst megtizedelt, kevesebbet látunk belőlük, mert jobban szétszóródnak. A mennyiségük viszont nem lett kevesebb – hangsúlyozta Tóth Béla.

Amiből szerencsére szintén kevesebb van idén, az a szúnyog, köszönhetően a sok gyérítésnek. Más kérdés, hogy a kritikák szerint a levegőből történő irtás soha nem lesz annyira pontos és hatékony, mint a földi.

Nem tilos!

A megyében is egyre több a kullancs, de Kapiller Zoltán, Magyar Kullancsszövetség elnöke korábban cáfolta, hogy ez amiatt lenne, mert bevezettek egy uniós rendeletet, amely tiltja a vegyszeres irtást. „Rejtőzködő életmódjuk miatt soha nem is lehetett a kullancsokat kiirtani, legfeljebb gyéríteni. Az unió sem tiltotta be az ellenük hatásos vegyszerek használatát, csak újra kellett engedélyeztetni őket. A hazai forgalmazó viszont üzleti megfontolásokból nem kérelmezte ezt” – mutatott rá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!