Közélet

2016.09.27. 10:31

Kullancsvírus nyers tejből?

A kullancsok csípésével terjedő vírusos betegség a nyers házi tejjel is elkapható szakértők szerint. A forralás azonban kizárja a fertőzést, oltással pedig teljes védettség is szerezhető.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás csípés nélkül is megfertőzheti az embert – figyelmeztetnek magyar szakértők. A kullancs-encephalitist ugyanis a megcsípett állatok teje is hordozhatja, ha azt forralás nélkül fogyasztják. A napokban kiadott felhívásában Schneider Ferenc infektológus, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház osztályvezető főorvosa azt ajánlotta, hogy a családi gazdaságokból származó nyers kecske- vagy tehéntejet csak felforralás után fogyasszák. A pasztörizálás során ugyanis a nyers tejben található kórokozók nagy része elpusztul, így biztonságosabb a fogyasztása.

Az MTI-nek nyilatkozva a fertőző betegségek szakértője emlékeztetett arra, hogy a kullancsok előfordulása egyre gyakoribb hazánkban, sőt időben is kiterjedt. A leginkább érintett területek közt a délnyugati megyék, így Baranya is szerepel. A vérszívók ráadásul a téli hónapok kivételével egész évben aktívak és egyre hosszabb az őszi periódus, amely akár november végéig is tarthat.

A tejjel a jelek szerint azért kellő óvatossággal bánnak a megyében. Körülnéztünk helyi piacokon és azt tapasztaltuk, hogy ha árulnak is nyers házi tejet, a forralás szükségességére felhívják a vevők figyelmét. Továbbmenve megkérdeztük az egyik legismertebb kecskés vállalkozás, az almáskeresztúri Kaba Farm vezetőjét is. Kaba Lamine előrebocsátotta, hogy ők az összes tejet feldolgozzák, nyers eladásra nem termelnek. Ugyanakkor a hatósági állatorvos javaslatára mindent hőkezelve árulnak, rendszeres ellenőrzések mellett. De azt is fontosnak tartotta megjegyezni: a kecsketej nyersen fejti ki leginkább az ismert jótékony hatásait. Kaba Lamine emlékei szerint több éve volt már hasonló izgalom a kecsketej körül, akkor ők is sokáig kerestek, de külföldi példát sem találtak a bizonyítottan házi tejhez köthető megbetegedésre. Hozzátette: neki különösen kell ügyelnie, mert gyerekként volt már agyhártyagyulladása, mégis nyugodt szívvel fogyasztja évek óta a fejés utáni, még meleg kecsketejet.

Nem történt nyers tej miatt megbetegedés Baranyában

Hogy érzékelhető legyen a megbetegedés valószínűsége, megkerestük a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályát. Válaszukból kiderült, hogy Baranya megyében nem történt olyan agyhártyagyulladásos megbetegedés, amelyet nyers tej fogyasztása okozott volna. Az elmúlt éveket tekintve kullancstól származó encephalitis 2011-ben egyáltalán fordult elő, 2012-ben és 14-ben két esetet, 13-ban és 15-ben egy-egy esetet találtak. Idén még nem történt megbetegedés.

Nem kizárt azonban, hogy akár a városokban is találkozzon egy ember vírushordozó kullanccsal. A fertőzés okozta megbetegedés ellen a leghatékonyabb védekezés az oltás, ezekkel azonban lehetőleg el kell kerülni az influenzaszezont. Az alapvető védettséget három adag oltással lehet kialakítani, az első oltás után 1-3 hónappal kell beadatni a másodikat, majd a harmadik részoltást az oltóanyagtól függően újabb 5-12 hónap vagy 9-12 hónap elteltével lehet megkapni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!