Lángok és fények

2024.05.18. 13:40

Idén is megtartják a nemzeti összetartozás napját Siklóson

Az elmúlt években a térség és a vármegye leglátványosabb június 4-i megemlékezését tartották a városban. A nemzeti összetartozás napjára idén is készülnek Siklóson, ha lehet még az eddiginél is jobbra tervezik a rendezvényt.

Tóth Viktória

Háromszáz fáklya gyúlt Siklóson

Fotó: Nyirati Piusz

Hagyományosan, immár harmadik éve a Siklósi Hagyományőrző Egyesület és a város önkormányzatának szervezésében, a Siklósi Vár közreműködésével rendezik meg a nemzeti összetartozás napját. A helyszín a már jól megszokott várkert. A tavalyi rendezvény leglátványosabb része az volt, amikor 300 fáklyát tartó ember a nagy Magyarország határát megalkotta, majd belőlük 100-an a csonka ország határát állták. Ezután meggyújtották a nemzeti összetartozás tüzét is.

 

siklós, vár
A siklósi rendezvény fénypontja
Fotó: Nyirati Piusz

A siklósi rendezvény részletei

Puskás Zoltán, a Siklósi Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, a fáklyás rész már az első rendezvény óta az egyik legmeghatározóbb pillanata a megemlékezésnek, ezt is igyekeznek évről évre fejleszteni, de ezen felül természetesen készülnek új dalokkal, több énekessel, és több látvány elemmel. A rendezvény részét képezi egy 45 perces Varga Miklós (Emerton díjas énekes) koncert is, melyet a megemlékezés végén tartanak majd.

Célunk, hogy érezzük együtt, a határok elszakítottak minket, de nem szűnik meg az a kapocs, amely örökre összeköt minket magyarokat. Véleményünk szerint ez az, amitől egy a magyar nemzet, és benne magyar mindenki, aki ezt magáénak érzi – hangsúlyozta Puskás Zoltán.

Öt siklósi iskola 180 diákja fog részt venni a műsorban, 30-40 hagyományőrző és 30-50 polgárőr. Szívesen várják még civilek jelentkezését is. Ám fontos, hogy a fáklyát tartó résztvevőknek az esemény előtt 2 órával már a helyszínen kell lennie, ekkor lesz ugyanis a főpróba. A rendezvény június 4-én 20.30-kor kezdődik majd.

siklós, vár
A Siklósi Vár kertjében volt a műsor
Fotó: Nyirati Piusz

A Siklósi Hagyományőrző Egyesület programjaira egyre többen kíváncsiak, az év további részére is készülnek érdekes, különleges eseményekkel.

– Az idei rendezvények közül kiemelném az augusztus 24-i éjszakai lovas előadásunkat Siklóson a Puskás Lovastanyán, mely a maga módján egyedülálló lesz, majd az október 6 -i városi megemlékezést, melyet szintén az egyesületünk rendez a Siklósi Várban, és a december 6-i városi mikulást, melyet már 4 éve mi rendezünk - összegezte a hagyományőrző egyesület elnöke.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!