Hírek

2005.06.14. 07:23

Budapestre hozták az aszódi rablót

A rekordzsákmányt hozó aszódi rablás mellett a beremendi cementgyár kirámolásával is gyanúsítják. Pál Tibor az orruknál fogva vezette a külföldi rendőröket.

Szemán L.–Nagy E. D.

Pál Tibor (46) az aszódi pénzszállító autó 2003. május 12-ei kirablásának vélt elkövetői közül az utolsó előtti volt, aki még nem került rendőrkézre. Egészen idén május 5-éig, lebukásáig. Közel két éven át a fél magyar rendőrség kereste. A 481 milliós rekordzsákmányt hozó aszódi rablás után külföldre szökött. Előbb Szlovákiában, majd Németországban bukkantak a nyomára.

A magyar rendőrök arról beszélnek, hogy bujkálása alatt Pál méltónak bizonyult nagy híréhez. A magyar nyomozók tudnak arról, hogy a körzött férfi mind a szlovák, mind a német rendőröket az orruknál fogva vezette. Szlovákiában például állítólag saját csapatot szervezett, akik védték a házat, ahol ideiglenesen tartózkodott. Amikor a szlovák kommandósok behajtottak a ház utcájába, Pál szlovák emberei egyszerűen elállták az útjukat, amíg a magyar férfi fel nem tudott szívódni. Ekkor Pozsonyból Stuttgart térségébe tette át a tartózkodási helyét. Németországban a helyi rendőrök csak harmadszorra tudták elkapni.

A magyar fejvadászok kétszer is hiába mérték be hajszálpontosan búvóhelyét, Pál kicsúszott a gyűrűből. A német kommandósok harmadszorra már nem bíztak semmit a véletlenre. A magyar fejvadászok május 5-én, hajnalban ismét közölték Pál tartózkodási helyét a német rendőrökkel. Az akcióba lépő kommandósok általában csak a célszemély tartózkodási helyén kapcsolják ki az áramot, ám ezúttal Stuttgart egyik elővárosa teljesen sötétbe borult. Pál Tibor ellenállás nélkül megadta magát.

A német hatóságok alig öt hét alatt ki is adták Magyarországnak. A Pál Tibort és az őt kísérő Interpol-összekötő tiszteket Stuttgartból Budapestre szállító repülőgép tegnap délben szállt le Ferihegyen. A 2 A terminálról már magyar kommandósok vitték a bilincsbe vert gyanúsítottat a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületébe. A hírek szerint itt Pál a legbiztonságosabb szupercellát kapta meg, azt, amelyben Magda Marinkót és Ambrus Attilát is őrizték egykor.

A gyanúsítás szerint Pál Tibor a korábban már elkapott Kiss Károllyal (33) és a még mindig szökésben lévő Nagy Tiborral (31) közösen rabolta ki az aszódi OTP előtt a Group 4 Falck pénzszállító autóját. A rablás közben többször is rálőttek a páncélautóra, így félemlítve meg annak személyzetét. Pált ráadásul a Baranya megyei rendőrök is nemzetközi elfogatóparancscsal kerestették. A gyanú szerint 2002. szeptrember 7-én Kisssel közösen kirámolta a beremendi cemetgyárat is, ahonnan 25 ezer eurót vittek el.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, Kiss Károlyt is csak nagy nehezen tudták kézre keríteni a rendőrök. Bár ő végig itthon bujkált, tavaly október 7-én, csak ötödszörre sikerült elfogni. Előtte négyszer is meglépett a rendőrök elől. Még a kommandósokat is átverte. Hiába kerítették be a fegyveresek szeptember 29-én Monorierdő egyik házát, az erdő felé szabad maradt az út. Kiss kisgatyában kiugrott az ablakon, és elszaladt a zsaruk elől. Még a rendőrkutya sem tudta követni. Egy napra rá Nyáregyházán egy tanyáról lépett le, miután kiszúrta a rosszul felálló rendőröket. Október 1-jén Monor mellett a rendőrök elállták a felesége
vezette autó útját. Az asszony kitört az autóval, és elhajtott. A rendőrök hosszas üldözés után egy földúton érték utol a nőt, Kiss addigra már lelépett. Hat nap múlva azonban Pilismarót víkendházas részéről már nem tudott elmenekülni. Nyolcvan rendőr kerítette be és fogta el. Kiss vesztét végül horgász-szenvedélye okozta. A rendőrök tudták róla, hogy él-hal a pecázásért, ezért valamelyik tónál kell keresni.

A körözött Nagy Tibor is külföldön bujkálhat

A budapesti Nagy Tibor a rendőrök sejtése szerint szintén külföldön bujkálhat. A 32 éves fiatalemberről telefonlistákkal is tudják bizonyítani a rendőrök, hogy Kiss Károly és Pál Tibor mellett személyesen is részt vett az aszódi akcióban. A nyomozók szerint Nagy Tibor egyébként Kissen keresztül kapcsolódott a csapathoz. Kissnek az ismerőse volt, és rajta keresztül mutatták be a többieknek, így Pál Tibornak, az egyik bandafőnöknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!